Nemegyszer elmondta, neki különösen szüksége volt az egészségre, pályafutását is ehhez mérten tartja sikeresnek. Nemcsak a focival kapcsolatos sérülések érték utol, volt más, komolyabb baja is. Németh Szilárd (szül. 1977) kiváló csatár hírében állt. Játékos pályafutása vége felé a német bundesligás Aachenben futballozott. 2006 őszén életveszélyes helyzetbe került, tüdőembóliát kapott. „Összes sérülésem, betegségem közül ez volt legrosszabb, mert nagyon későn jöttünk rá, és már csak pár óra maradt a megmentésemre” – mondta egy honlapunknak adott interjúban.
Mi is történt valójában? A szlovák–cseh válogatott mérkőzés után visszatért Németországba, ahol tüdőgyulladást kapott, így a nemetek elleni összecsapásra nem jöhetett haza. Három hetet kihagyott az edzésmunkában, aztán folytatta a felkészülést. Játszott az Aachen fakóban, gólt is rúgott, és november elején bajnokin kellett volna pályára lépnie a Dortmund ellen. Szerencsére erre nem került sor, mert tragédiával végződhetett volna, elevenítette fel a történéseket menedzsere, Csontó Károly a Sme napilapnak, majd hozzátette „Nem érezte jól magát, és még előtte az aacheni kórházba ment, ahol tüdőembóliát állapítottak meg. Abban a pillanatban igazán veszélyes helyzetben volt. Felesége hívott a kórházból, hogy nagyon komoly az állapota. Az orvosok szerint a térde alatti vérrögök utat találtak a tüdejébe. Fájtak a bordái, nem tudott éjjel aludni.”
Mikor Szili felépült, további részleteket árult el a Šport napilapnak kezeléséről: „A kórházban olyan infúziót kaptam, mely kígyómérget is tartalmazott, miközben az intenzív osztályon feküdtem, hogyha valamilyen bonyodalom támadna. Testem elfogadta a gyógykezelést, és öt óra múlva visszakerültem a szobára.”
Szerencsére jó kezekbe került, volt, állandósult az állapota, majd fokozatosan felépült. 2007 májusában már gólt is rúgott aacheni mezben. Abban fejezte be élvonalbeli szereplését.

(Forrás, Sme, Šport, szlomasport)

Ki Németh Szilárd?
Németh Szilárd volt válogatott labdarúgó, jelenleg edző, II. ligás csapatoknál dolgozott. Játékosként Komáromban kezdett, a Slovanban robbant be a legjobbak közé, játszott a prágai Spartában, a kassai 1. FC-ben, a pozsonyi Interben, külföldön a Middlesbrough-ban, a Strasbourgban, az Aachenben, majd a Hainburgban. A válogatottban 59 meccs, 22 gól. 2000-ben az év játékosa Szlovákiában, kétszer gólkirály (2000, 2001), ötször szlovák bajnok (1995, 1996, 1998, 2000, 2001), háromszor Szlovák Kupagyőztes (1997, 2000, 2001), Angol Ligakupagyőztes (2004, Middlesbourgh). 109 bajnoki találattal tagja a Százgólosok Klubjának.