2016-ban fiatal sakkozónk, Kráľ Klaudia halálára közölt írásunk volt a www.szlomasport.sk legolvasottabb anyaga. Az alábbiakban honlapunk tízéves jubileuma alkalmából újra elolvashatják.

Kráľ Klaudia halálára

Megrázó hír érkezett Komáromból. 2016. augusztus 16-án 22 éves korában súlyos betegség után elhunyt Kráľ Klaudia országos korosztályos sakkbajnok. Temetése 2016. augusztus 19-én 12.30-kor lesz Komáromban. Rá emlékezünk.

Klaudia kedves mosolya megmarad bennem. Tavaly a bátorkeszi sakk megalapításának ötvenedik évfordulójára rendezett kiállítás megnyitásakor találkoztunk utoljára. Együtt néztünk körül a nagyapja, Miholics Zoltán által alapított helyi sakkbirodalom emlékei között. Róla is találtunk újságcikkeket, feljegyzéseket... Ahogy nézelődünk, egyszer csak megszólal: „Bajnok lett a bajnok lánya”. Ismerősen csengett a mondat, de csak pillanatok múltán kapcsoltam, hogy ezt a címet adtam ama írásomnak, melyet korosztályos országos bajnoki aranyérme megszerzése után közöltem az Új Szóban. Kérte, hogy juttassam el neki a szövegét, mert valahova elkallódott. Nemsokára küldtem a linket.
Klaudia már akkor beteg volt, külső jelei is voltak, de jókedvűen, mosolyogva váltunk el. Most is így búcsúzom tőle. Csatolva az említett írást.

J. Mészáros Károly

Először akasztottak Kráľ Klaudia nyakába ob-aranyat
Bajnok lett a bajnok lánya

Emlékeznek még a bátorkeszi Miholics Katalinra? Többszörös csehszlovák bajnoknő volt sakkban. Hallottak már a komáromi Kráľ Klaudiáról? Ő Szlovákia legfrissebb egyéni bajnoka a 14 éves lányok között. És szintén sakkban. Február 23-án Vrútkyban először akasztottak ob-aranyat az egykori bátorkeszi kiválóság lányának nyakába.
Tizenöt tini ült asztalhoz a korosztályban, és hét fordulón át csatároztak a győzelemért. „Klaudia pompásan kezdett, hiszen ötből öt partit nyert. Köztük megverte legnagyobb riválisát, az ondrašovái Turkovát, aki a mezőny első számú kiemeltje volt – idézi fel a bajnoki diadalt Kukel Imre, a komáromi KSC edzője, aki két éve kezdett foglalkozni Kráľ Klaudiával. – A hatodik fordulóban ugyan kikapott az eperjesi Koselovától, de a zárókörben elért győzelme egyben élete első egyéni bajnoki címét hozta.”
Huszonhárman indultak Vrútkyban a KSC színeiben az országos bajnokságon. Édes Zsófia (a 16 éves lányok között) ezüstéremmel tért haza, Kráľ Klaudia pedig az egyetlen KSC-aranynak örülhetett. „Ritka pillanatoknak voltunk részesei az eredményhirdetéskor. Ennyire boldognak még nem láttam Klaudiát, mióta foglalkozom felkészítésével – mondja a tapasztalt nevelőedző. – Önmagához képest nagyot lépett előre. Főleg lelkileg volt erős a torna során. Jó alapokat kapott nagyapjától, Miholics Zoltántól, csak félt, ami sokáig gátolta az eredményesebb szereplésben. Nagyon szorgalmasan készült az országos bajnokságra. Egyedül is. Turková játékát elemezte az elmúlt időszakban, és megérte. A bajnoki cím lökést adhat neki a további fejlődésben, mert vannak még tartalékai. Sokat kell dolgoznia, hogy eredményes lehessen az idei korosztályos Európa-bajnokságon, ahova vélhetőn őt nevezi a szövetség.”

J. Mészáros Károly

(Megjelent: Új Szó, 2008. március 8.)

Megj. Sajnos azóta már Kukel Imre sincs köztünk, 2016 májusában autóbalesetben hunyt el. Most Klaudia is elment a mester után...