Janda Iván (1923–2007) neve fogalom a pozsonyiak, a dél-szlovákiai zene és pedagógia világában. Több mint három évtizeden át állt a fővárosi magyar alapiskola és gimnázium élén. Kevésbé ismert, s elenyészően kevés maradt meg sportolói tetteiből. Pedig a fiatal Iván kiváló sportember, főleg atléta volt, olvasható ki szabadon elérhető életrajzából. Sporttevékenysége alaposabb nyomozást követelne a korabeli, háborús idők sajtójában, a család emléktárgyai ugyanis odavesztek.
Legnagyobb futóteljesítményét Janda Iván 1942-ben a szlovák atlétikai bajnokságon érte el, mikor megnyerte az 1500 méteres futószámot, és bajnok lett. Tíz éven át nem tudta senki túlszárnyalni. Hogy milyen időeredménnyel tartotta a csúcsot, nem sikerült megtalálnom.
„Az azóta felszámolt pozsonyi cérnagyári pályán történt, akkor mutatkozott be szüleimnek is – emlékezik férjére a 93 éves Jandáné Hegedűs Magda. – Már tizenöt évesen kijártam drukkolni a cérnagyári pályára, apám sportbarát ember és a pozsonyi Vas egyik mecénása volt. Iván magasugrásban is versenyzett, de nem tudta megelőzni az akkori legjobbat, a főrévi Pistyánszky Istvánt. És gátfutásban is szokott indulni. Éppen egy olaszországi versenyre készült, amikor a háború miatt nem utazhatott el.”
Janda Iván testnevelés és földrajz szakon is végzett a pozsonyi Comenius Egyetemen, s a Moravek István vezette Polgári (Pozsonyi) Torna Egylet (PTE) – mellesleg tájainkon a legrégebben, 1880-ban alakult sportegyesület – kiváló sportolójaként jegyezték. Könnyen észrevehető karmesteri és pedagógiai tevékenysége mellett sportolói múltja sem kihagyhatatlan abból, amit az utókornak hagyunk róla.

J. Mészáros Károly