Három III. ligás időszakról tudni. Jelenleg a rimaszombati futballcsapat a III. liga keleti csoportjának (harmadik vonal Szlovákiában) élenjáró együttesei közé tartozik. Nincs messze attól, hogy esetleg lezárja ezt III. ligás szereplését, amely 2017-ben kezdődött. És sorrendben már harmadik.

Fúzióból Slovan
Korábban is szerepelt a harmadik vonalban a gömöri város futballcsapata, amely története során kétszer a legmagasabb osztályú szlovák bajnokságot is megjárta, mégpedig először három évadon át (1996/1997, 1997/1998, 1998/1999), majd egy évadon át újra (2005/2006). Először a múlt század ötvenes éveiben volt III. ligás a rimaszombati együttes. Ez 1954-ben történt, amikor fuzionált a helyi Tatran és a tamásfalvai Slavoj, és Slovan néven folytatta az országos divízióban.

Fénykor az ötvenes években
Egyik fénykorát éli ebben az időszakban a rimaszombati futball… A hazai mérkőzéseken nem megy ritkaságszámba a három-négyezres nézősereg sem” – írja ezekről az évekről Hacsi Attila Legendák a legendákról című könyvében. 1955-ben kilencedikként zárt a gömöri csapat a divízióban, a következő évadban egy helyezéssel rontott, s az már a kiesést hozta magával. És a kerületi bajnokságba kerülést. Aztán még mélyebbre is merült a rimaszombati futball, a hatvanas évek elején a kerületi bajnokságokból is kiesett a csapat, s történelmi mélységbe süllyedt. Két évet területi szinten játszott.

Az SZNL II-ben
Aztán játékosok, edzők jöttek-mentek, s a hullámzó teljesítmény a kerületi bajnokságok megőrzésére volt elegendő. Mígnem megérkezett 1982, amikor Kassáról két jó nevű játékos, Pápista Aladár és Boros Gábor is a gömöri csapatba került. A kispadon pedig Vas Ferenc és Szántó István foglalt helyet. Egy évvel később már bajnokcsapatot ünnepeltek Rimaszombatban, és Szlovák Nemzeti Liga II-be, azaz újra a csehszlovák harmadik vonalba kerülést.

Két góllal kezdett Piszár
1984-ben sikerült bennmaradnia az újoncnak, majd közvetlenül a csoportgyőztes mögött végzett, és a rimaszombati tizenegy fokozatosan középcsapattá vált. Ezt 1988-ban egy negyedik hely váltotta, majd a következő évben a kiesés elkerülése, egy 13. hellyel.
Talán az egyetlen pozitívuma ennek a sikertelen periódusnak a fiatal Piszár bemutatkozása a felnőttek között… Két remekbe szabott góllal hálálta meg a bizalmat” – jelzi Hacsi Attila a következő évtizedek meghatározó játékosának, majd sportvezetőjének feltűnését.

Két bajnoki cím a Taurisszal
1992-ben a második helyre futott be a gömöri együttes, majd egy évvel később a várakozásokkal ellentétben a tizedikként zárt a nagyszombati Alojz Fandel vezetésével. 1994-ben már Karol Kisel irányításával végzett a hetedik helyen, de átszervezés történt, és csak az első három juthatott már a szlovák II. ligába.
Egyre jobban kopogtatott Rimaszombatban a II. liga. 1995-ben megjelenik az új szponzor, a rimaszombati Tauris húskombinát, és vele együtt elbúcsúzik a harmadik vonaltól a gömöri tizenegy, mivel bajnokként magasabb osztályban folytathatta, majd újoncként a II. ligát is megnyete, s 1996-ban beköszöntött Rimaszombatba az élvonal, de ez egy más történet.

III. ligás rimaszombati évadok

1954–1956

1983–1995

2017– ????