/Môj tanec s bielou loptičkou

Môj tanec s bielou loptičkou

Môj tanec s bielou loptičkou

Szerző: Rudolf Székely
Kiadó: Mgr. Attila Gyürky – ATIMI
Megjelent: 2018
Oldalszám: 720

Egyedülálló kiadvány egy járás (a lévai) asztaliteniszsportjáról. Terjedelme, tényanyaga, képkínálata (84l felvétel) lenyűgöző, szinte lexikoni méreteteket ölt. Szerzője, a Léván élő deméndi gyökerű Székely Rudolf megszállottja sportágának, melyet még napjainkban, hat iksszel a háta mögött is űz. Olvassunk csak bele ismertetőjébe, hogy jobban eligazodjunk a kiadvány világában.
„Könyvem feltérképezi az asztalitenisz történéseit Léván, Ipolyságon, Zselízen és Tolmácson, és 1945 után az egész Lévai járásban. Bevezetőmben a sportág múltját írtam meg, azt, milyen volt világszerte és Csehszlovákiában – mutatja be a vaskos, 1,8 kilós könyvet Székely Rudolf, aki azt is elárulja, hogy nagy dicséretet kapott a szlovák szövetségről. – Daniel Fink szó szerint ez írta: ... Személyesen az asztalitenisznek nagyon sokat köszönhetek – folytatja a szerző. – Ezen keresztül ismertem meg feleségemet, segített munkát, lakást és egészséget szerezni. Úgy éreztem, tartozom valamivel e sportnak, ezért is írtam meg a könyvet. Már Léván éltem, amikor az edzések utáni találkozókon, sörözés, beszélgetés közben született meg az 1998/99 tájékán az ötlet, hogy megírjam az egyesület krónikáját. Lejegyzeteltem mindent amit hallottam, és elkezdtem kérdéseimmel ostromolni a csapat idősebb tagjait. Rengeteg új dolgot tudtam meg. Felkerestem azokat az embereket, akik 1957-ben szlovák ligát játszottak. Csak jegyzeteltem és jegyzeteltem. Korabeli fényképek kerültek hozzám. Elmentem az állami levéltárba, múzeumba, ahol átnéztem az akkori újságokat. Sok új dolgot fedeztem fel. Négy papírzsáknyi anyagot kaptam Ipolyságról, Tolmácsról. Segítettek a zselíziek is. Egyszeriben rengeteg információ volt a kezemben, amit rendszereztem. mondás vezérelt, amikor könyvbe foglaltam a felhalmozott információkat... Sokat gondolkodtam azon, hogy szlovákul vagy magyarul írjak-e. Mivel szlovák közegben élek és a barátaim, asztaliteniszező társaim is szlovákok, elkezdtem szlovákul írni... Sokan segítettek, de a költségek kilencven százalékát saját zsebből álltam.”
Akit érdekel a téma, a Lévai járás sportélete, az hozzájuthat a könyvhöz a szerzőnél: a Rudolf Székely, Vajanského 11, 934 01 Levice címen, telefonon (0915 894 264) vagy e-mailen (rudolf.szekely@gmail.com). Kár, hogy nincs olyan nagy itteni magyar felvevő piac, amely a könyv magyar nyelvű kiadását is elviselné.

2020-02-18T20:49:56+00:002020.01.30.|Kategória: Egyéb|Sportág: |