Futbal v okrese Galanta

Szerző: Kristián Václav, Daniel Molnár
Kiadó: A Galántai Területi Labdarúgó-szövetség
Megjelent: 2023
Oldalszám: 394
ISBN: 978-80-570-5289-0

Hosszú hónapokig lehet(ne) böngészni, olvasni ezt az egyedi, szlovák nyelven megjelent kiadványt. Felöleli mindazt, amit a Galántai járás labdarúgása kínál, amit a szerzőpárosnak sikerült megörökíteni belőle, s a tájainkon legnépszerűbb labdajáték hódolóinak korábbi évtizedekben végzett tevékenységéből visszaadni, átmenteni azt az utókornak.
Az alapos, rengeteg részletre kiterjedő, két kilót nyomó könyvet a Galántai járási futball közreműködőinek és a szurkolóknak ajánlják. Olyan ez, mint egy lexikon, amely 110 évnél hosszabb időszakot foglal össze, különböző megközelítésekben, kiindulva a megszerzett és rendelkezésre álló valós tényekből.
Kiss Ervin, a Galántai Területi Labdarúgó-szövetség elnöke többet is elárul erről: „A könyv részletesen feldolgozza a bajnoki statisztikákat, a szövetségi és klubéletet, bemutatja a legismertebb sportvezetőket, labdarúgókat és edzőket, kiegészítve sok archívumi és jelenlegi felvétellel. Csak azoknak a nevét tartalmazhatja a kiadvány, akikről tudomást szereztek a szerzők a levéltárakban vagy vagy megtudtak valamit róluk az egykori klubvezetőktől. Ezért biztosan sokan hiányoznak, de nem amiatt, mert megfeledkeztünk róluk vagy tudatosan kihagytuk volna őket, csupán az történt, hogy a szerzők nem szereztek róluk tudomást.”
Amit érdemes megjegyezni, hogy a kiadvány a legrégebbi ismert adatoktól egészen a 2022/2023-as bajnoki évad tényeiig öleli fel a felnőttek pontvadászatának eseményeit.
Belekerült 42 + 20 futballklub tényanyaga. Utóbbi szám azokat az egyesületek érinti, amelyek 1960 és 1996 között az akkori Galántai járásba tartoztak, s napjainkban már más járásban találhatók, és az 1960/61-es bajnoki évadtól a 2022/2023-ig legalább egy évadot szerepeltek valamelyik szintű (járási, területi, kerületi, országos) bajnokságban.
Néhány további részletre kitérve olvashatnak a könyvben a járás legmagasabb szintre jutott volt labdarúgói közül a diószegi Józsa Lászlóról, vagy a taksonyi Novota Jánosról is. Bajnoki statisztikákról szóló és más vonatkozású érdekességek is jócskán találhatók benne. Belekerült a legmagasabb szintű járási bajnokság örökranglistája is, 30 oldalon klubcsapatok képeit nézhetjük végig, különböző időszakokból, s rábukkanhatunk a klubzászlók és klublogók gyűjteményére is, s nem utolsósorban az érintett klubokról készült adatdömpingre.
A szerzők úgy tervezik, hogy tíz évenként időszerűsítenék a kiadványt, de csak elektronikus formában.

Köszönet Kiss Ervinnek, aki honlapunknak ajándékozott egy példányt a vaskos kiadványból. Ebből merítettem ismertetőmbe.

J. Mészáros Károly