Diákolimpia

Diákolimpia2023-01-12T09:52:15+00:00

Bajnokságaink legkisebb testvére az alapiskolások Diákolimpiája, melyet 2012 óta szervez a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont. Koordinátora Lépes György. Médiapartnere a www.szlomasport.sk honlap.

Évfolyamok

Eredménylista

Atlétikai négytusa, fiatalabb lányok – 60 m: 1. Rigó Henrietta (Lég) 9,13; 300 m: 1. Rigó Henrietta 49,47; krikettlabda-dobás: 1. Rigó Henrietta 38,94 m; távolugrás: 1. Rigó Henrietta 382 cm; négypróba: 1. Rigó Henrietta (Lég) 181 pont, 2. Fonód Lilla (Komárom) 139, 3. Gazsi Réka (Szepsi) 129.

Fiatalabb fiúk – 60 m: 1. Gábris Dávid (Ipolyság) 8,00; 300 m: 1. Gábris Dávid 44,14; krikettlabda-dobás: 1. Gábris Dávid 50,50 m; távolugrás: 1. Gábris Dávid 423 cm.; négypróba: 1. Gábris Dávid 172 pont, 2. Varga Attila (Ekel) 152, 3. Hajzuk Gergely (Csilizradvány) 145.

Idősebb lányok – 60 m: 1. Józan Réka (Lég) 9,13; 300 m: 1. Józan Réka 49,92; krikettlabda-dobás: 1. Józan Réka 41,38 m; távolugrás: 1. Józan Réka 457 cm; négypróba: 1. Józan Réka (Lég) 228 pont, 2. Tisza Nikolett (Rozsnyó) 164, 3. Pintér Noémi (Negyed) 155.

Idősebb fiúk – 60 m: 1. Kelkó Zoltán (Ipolyság) 7,56; 300 m: 1. Juhos Márk (Szabó Gyula AI, Dunaszerdahely) 42,80; krikettlabda-dobás: 1. Kelkó Zoltán 72,82; távolugrás: Juhos Márk 529 cm; négypróba: 1. Kelkó Zoltán (Szentpéter), 225 pont; 2. Juhos Márk (Szabó Gyula AI, Dunaszerdahely) 216, 3. Gacsal Zsolt (Ekel) 190.

Asztalitenisz – lányok: 1. Halász Noémi (Torna); 2. Pásztor Rebeka (Palást); 3. Bodnár Alexandra (Nagyszelmenc); fiúk: 1. Kürthi Gyula (Negyed); 2. Bárczi Lóránt (Szádalmás); 3. Križan Bálint (Palást).

Kispályás labdarúgás – A csoport: Nádszeg–Rimaszombat 1:1, Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely–Szentpéter 3:0, Bodrogköz–Rimaszombat 4:0, Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely–Nádszeg 4:0, Szentpéter–Rimaszombat 1:2, Bodrogköz–Nádszeg 6:2.
Végeredmény: 1. Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely, 2. Szentpéter, 3. Bodrogköz, 4. Rimaszombat, 5. Nádszeg.

B csoport: Fülek–Csallóközaranyos 3:3, Ipolyság–Torna 2:2, Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely–Csallóközaranyos 11:1, Fülek–Torna 2:1, Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely–Ipolyság 4:1, Csallóközaranyos–Torna 2:7, Fülek–Ipolyság 3:6.
Végeredmény: 1. Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely, 2. Ipolyság, 3. Fülek, 4. Torna, 5. Csallóközaranyos.
Elődöntő: Ipolyság–Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely 2:1, Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely–Szentpéter 2:1.
A 3. helyért: Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely–Szentpéter 2:1.
Döntő: Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely–Ipolyság 2:2 – büntetőkkel 3:1.
Sorrend: 1. Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely, 2. Ipolyság, 3. Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely, 4. Szentpéter, 5–8. Torna, Rimaszombat, Bodrogköz, Fülek; 9.–10. Nádszeg, Csallóközaranyos.

Kézilabda, lányok – elődöntő: Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely Kodály–Zoltán Alapiskola Dunaszerdahely 18:7; Nyárasd–Csallóközaranyos 11:11 – 7 m-esekkel 2:1.
A 3. helyért: Csallóközaranyos–Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely 14:11.
Döntő: Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely–Nyárasd 20:10.
Sorrend: 1. Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely, 2. Nyárasd, 3. Csallóközaranyos, 4. Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely, 5–8. Bős, Nádszeg, Dióspatony, Csilizradvány.

Szervezők:

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Felvidéki Tehetségsegítő Tanács

Sportgimnázium, Dunaszerdahely

Magán Szabadidőközpont, Dunaszerdahely

Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely

Ezt az emléklapot kapták a résztvevők

Öt sportágban versenyeztek, először sakkoztak

2014. október 3–4-én zajlott Dunaszerdahelyen a 2. Diákolimpia országos döntője az alapiskolák felső tagozatos diákjai számára. Mintegy háromszáz iskolás versenyzett öt sportágban. Atlétikai négytusában az 5. és 6. osztályosok, valamint a 7. és 8. osztályosok külön csatáztak az elsőségért, külön versenyük volt a lányoknak és a fiúknak. Versenyszámok: 100 m-es és 300 m-es futás, távolugrás és krikettlabdadobás. Korhatárok nélkül játszottak az asztaliteniszezők és a sakkozók, külön rangsorolták a lányokat és a fiúkat. Csak a lányok kézilabdáztak, csak a fiúk futballoztak (műfüves kispályán). Újdonság volt a sakk megjelenése, s először rendeztek két focitornát: a körzeti győztesek versengése mellett a körzeti válogatottak is játszottak egy mérkőzéssorozatot.

Az alábbiakban interjúkat olvashatnak a Diákolimpia szervezőivel, résztvevőivel.

Szabó László: „Meggyőződésem, hogy a döntőnek Dunaszerdahelyen kell lennie”

Szabó László, a házigazda dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója, a 2. Diákolimpia döntőjének főszervezője a versenyek után nyilatkozott honlapunknak.

Milyen érzések kavarognak Önben az utolsó eredményhirdetés után?

Ugyanazt tudom mondani, mint két évvel ezelőtt: érdemes volt belevágni. Igaz, hogy vannak nehézségek a szervezésnél, de mégis megérte. Óriási munka van benne. Lépes György kollégám ötven iskolával tartotta a kapcsolatot, az utolsó pillanatokig formálódott a névsor, egymást érték az apró változások. Többhónapos szervezőmunka előzte meg a kétnapos finálét. Közben a háttérben rengeteg apró mozaikkockából állt össze a döntő előkészítése. És amikor elkezdődik az ünnepélyes megnyitó, akkor már megkönnyebbülök. Akkor már minden sínen van, a szakmai stáb bekapcsolódik, és fut az egész. Sokat merítettünk az első Diákolimpia tapasztalataiból. Két éve még átcsúszott szombatra egy-két sportág döntője. Idén optimalizáltuk a lebonyolítást, és mindegyik sportág versenyeit pénteken lebonyolítottuk. Másnapra mindössze a körzeti fociválogatottak tornája maradt. Fokozatosan értek véget a versenyek, így helyszínről helyszínre jártunk, és sorra zajlottak az eredményhirdetések. Végül a kézilabdával zártuk a díjkiosztást. Nagyon elégedett voltam a szervező gárdával.

Mennyi ember kapcsolódott be a szervezésbe?

Minden sportágra voltak embereink, akikhez diákok is csatlakoztak. Hetekkel előtte egyeztettünk, elosztottuk a feladatokat. Minden apróságra odafigyeltünk.

Hányan segítettek?

Az iskola egész vezetése plusz a testnevelők. Összesen tizenöt–húsz ember. És a diákok.

Említette, hogy az olimpia megkezdése után megkönnyebbült, mikor beindult a jól előkészített gépezet. Milyen állapotba került a Diákolimpia befejezése után?

A kezdés előtti feszültség olyan, mint a vihar előtti légnyomás. Amint beindul minden, sínen vagyunk. Már a szombati eredményhirdetés előtt fájni kezdett a fejem. És most is fáj. Ilyenkor jön a sok feszültség utóhatása. Ugyanakkor jönnek a megnyugvás órái is, ez egyfajta elégtétel. A munka után jutalmazom magamat ezzel a jó érzéssel, mert úgy érzem, valóban jó munkát végeztünk. Jó érzés látni az elégedett embereket. Legutóbb éppen a nagykaposiaktól búcsúztam el. Mindannyian kiszálltak az autóbuszból, külön elköszöntek. Aztán mikor indult a busz, egy lány intett, visszaintettem, s erre az egész busz elkezdett integetni. Ez a jó érzés!

Ezek szerint jó dolog, hogy van diákolimpia…

Több szempont létezik a megítélésében. Annak idején a nagyszombati megyei diákolimpián megfogott valami, ami után úgy éreztem, nekünk is kell ilyen verseny. Az is felmerült, hogy középiskola vagyunk, s ez hogyan fér a hatáskörünkbe. Hát úgy, hogy az alapiskolák a célintézményeink. Már több mint húsz éve létezik a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. Az is szóba jött már, hogy összekapcsolnánk a két sportversengést. Csak megfelelő anyagi háttér kellene hozzá. Az idei diákolimpia sportszálai Lépes György kezében futottak össze. Ha lenne egy csapat a két verseny mögött, megfelelő anyagi háttérrel, az már előrelépést jelentene. Mert lelkesedésből néhány ember összehoz egy ilyen sporteseményt, de több embert már motiválni kell, más vonalon is érdekeltté kell tenni őket.

Két év múlva lesz újra Diákolimpia?

Meggyőződésem, hogy igen.

A kétéves ciklus is marad?

Igen.

Tehát 2016-ban újra találkoznak a diákok a dunaszerdahelyi döntőben?

Remélem, hogy igen. Lehet az ember a sok pofon hatására lehangolt, meg csalódott, de csak tíz percig. Vagy egy éjszakán át. Reggel felkelek, és megint tele vagyok tervekkel, elánnal. A jól sikerült Diákolimpia is feledtet mindent, ami előtte volt. Teljesen mindent. Új erővel tölt fel. Legalább is engem. Szerintem ez a többi, szervezésbe bekapcsolódott társamra is érvényes. Még hozzátennék egy információt: a képzőművészetben is volt verseny, immár másodszor. Elgondolkozunk azon is, hogy rotációt vezetnénk be a lebonyolításban. Felvetődött, hogy mindig más helyszínen valósuljon meg a Diákolimpia döntője. Ellenérveim súlyosak lehettek, mert elég volt felsorolnom őket. Máshol aligha vannak olyan feltételek, mint nálunk, ahol kétszáz méteres körzetben kollégium, edzőpályák, minden megvan. Itt van a szervezőgárda, kvalifikált edzőkkel, megfelelő motivációval. Nem utolsó sorban, s ez a legfontosabb, itt van a szív. Ha máshova vinnénk ezt, nem biztos, hogy hajlandó lenne valaki megszervezni az adott volumenben. Ezek után már fel sem merült, hogy hol legyen a folytatás. Meggyőződésem, hogy ennek a döntőnek Dunaszerdahelyen kell lennie. Az iskolánkra kötődve, mert nálunk minden feltétel adott a megvalósításához.

Lépes György: „Igazi olimpiai hangulat uralkodott”

Lépes György a DAC egykori kiváló labdarúgója, ismert fociedző a Csallóközben. Jelenleg a DAC 1914 futballklub ifjúsági igazgatója. A Diákolimpia kezdetétől a sportversenyek főszervezője. Vele arról beszélgettem, mi történt a dunaszerdahelyi sportpályákon.

Öt sportágban folytak a versenyek, először volt két tornájuk a labdarúgóknak. Milyen benyomásokkal hagyta el az elcsendesedett pályákat?

Legtöbb időt a focisták világában töltöttem. Ehhez állok legközelebb. A kézilabdát, a sakkot, az asztaliteniszt szakemberek felügyelték. A focira és az atlétikára jelentkezett a legtöbb iskola. Azért hívtuk meg fociban a körzeti válogatottakat is, hogy bizonyítási lehetőséget adjunk a tehetségeknek. A komáromi és a dunaszerdahelyi körzeti fordulóban például tizenhárom iskola indult, mindkét helyről csak a győztes került a döntőbe. Célunk az, hogy a lássuk a legtehetségesebb gyerekeket. Két nap alatt tapasztaltuk, tényleg sok a tehetség. Ez a lebonyolítási modell életképesnek mutatkozik, vagyis az, hogy meghívjuk a körzeti döntő győztesét és emellett behozzuk az országos döntő mezőnyébe a körzet legtehetségesebb labdarúgóiból összehozott válogatottakat. Mintakörzet volt a nagykaposi és királyhelmeci. Három, egymástól aránylag távol eső iskolából hozták össze a fiúkat.

Mit szolgál a fociválogatottak megjelenése a Diákolimpián?

Volt a Diákolimpiának egy előélete. Kétezer-héttől szerveztük a Magyar Iskolák Diákbajnokságát kispályás futballban. Négyszer volt, egészen a Diákolimpia 2012-es rajtjáig. Előbb a DAC-ban, majd az SK 2007-ben végeztük ezt, a sportgimnázium csak akkor indult. Olyan jövőképpel, hogy megpróbáljuk idecsalogatni a legtehetségesebb fiatalokat. És ez működött is, és ma is működik. Nagyon sok gyereket behoztunk így a sportgimnáziumba. Tényleg tehetségesek voltak, később a sportgimnáziumon keresztül lehetőséget kaptak a DAC-ban is. Legtöbben a komáromi vagy a dunaszerdahelyi körzetből voltak. A sportgimnáziumban olyan lehetőségeket kaptak a diákok, amilyeneket az élklubok sem tudnak mindenhol biztosítani. Csak az iskolában délelőtt heti nyolc edzésen vettek részt. Odáig fejlődtek ezek a gyerekek, hogy már az élvonal közelében vannak. Jelenleg legtöbben Komáromot, Bőst, Nagymegyert képviselik a harmadik vonalban, ami már komoly szint a szlovák fociban. És máshol, alacsonyabb osztályokban is többen fociznak azok közül, akik a sportgimnáziumból indultak. Nagy központ lettünk. Életképesnek mutatkozik a körzeti válogatottak felkarolása, és a kéttornás focidöntő. Az atlétikáról is sokat töprengtünk, s végül jól választottunk. A négytusa bevált.

Ezt bizonyította az idei döntő is?

Igen. Már két éve színvonalas versenyek voltak, a légi Józan Réka, az ekeli Gacsal Zsolt, a dunaszerdahelyi Juhos Ákos és az ipolysági Kelkó Zoltán nevére még ma is emlékszem. Kitűnő eredmények születtek. Idén a fiúknál három óriási tehetség versenyzett: a bősi Világi Máté, az ógyallai Ďuráč Patrik és a nagykaposi Kiss Máté. Ők külön versenyt vívtak, mindhárman őstehetségek. Én csak a 300 méteres futásban láttam őket. Mind a hárman fociznak, és úgy néz ki, ezen a területen sportolnak tovább. De az atlétikában is tudnának boldogulni. Most azon töprengünk, milyen csatornán tudnánk eljutni a magyar Diákolimpiára, mert az már valóban komoly verseny.

A fociról és az atlétikáról, vagyis a két legfontosabb sportágról már volt szó. Mit mondhatunk el a többiről. Kezdjük az asztalitenisz versenyeivel…

Tapasztaltuk a körzetekben is, hogy nagyon tanárfüggő sportág. Voltak körzetek, ahol meg sem szervezték a fordulókat. Nagyon erős Komárom, Galánta és Dunaszerdahely és környékük. Szepsi térségéből is két iskola érkezett. Nagyon szűk csoport, de szeretnénk megőrizni a műsorban, mert szinte mindenhol lehet űzni. Falun is a foci téli alternatívája.

Hogyan mutatkozott be a sakk?

Jó ötlet volt besorolása. Tizennyolc alapiskola jelentkezett már a körzeti versenyekre. A színvonal emelése végett a döntőre a közelből további versenyzőket hívtunk meg. A sakk nem az iskolákban zajlik, szervezett klubélet folyik mindenfelé. Diákolimpiánkon is lesz létjogosultsága a sportágnak.

Mit mutatott a lányok kézilabdatornája, amelyet a csallóközaranyosiak nyertek?

Csallóközi különlegesség. Csallóközaranyos, Nyárasd, Dunaszerdahely és más települések éltetik. Négy éve a szabadidőközpont közreműködésével a nádszegiek és csilizradványiak is megjelentek a kézilabdatérképen. Ez volt a legszínvonalasabb torna a döntőben. Szlovákiában diákszinten egyedülálló a maga nemében, elég sok játékos előtt a jövőben megnyílhat az élvonal.

Két év múlva is marad az öt sportágas Diákolimpia?

Kevesebb sportágat nem szeretnénk. A jelenlegi modell szervezés szempontjából ideális. Háromszáz méteres körzetben zajlanak a versenyek, ami szintén rendkívül jó. Remek ötlet volt a megnyitó, melyen az összes iskola csapata egy helyen volt, bevonult a sportcsarnokba. Az is nagyon jó volt, hogy a krikettlabdadobást végignézhették a focisták, vagy a focistákat az asztaliteniszezők, akiknek csak száz métert kellett kisétálniuk a szabadidőparkba. A körzetek képviselői is figyelték egymást, szurkoltak társaiknak. Igazi olimpiai hangulat uralkodott.

Kis Berta László: „Hat éremmel térünk haza”

Legtávolabbról a nagykaposiak és a királyhelmeciek jöttek Dunaszerdahelyre. Hazaindulásuk előtt Kis Berta László, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola tornaszakos pedagógusa szívesen nyilatkozott honlapunknak.

Mit tapasztalt a 2. Diákolimpia döntőjében?

Mivel másodszor vagyok itt a gyerekekkel, látom, milyen munkát végeztek a szervezők. Csak dicsérni tudom őket. Mi örömmel vettük a meghívást. Négyszáz kilométert utaztunk, tíz órát voltunk úton autóbusszal. Harminc gyerekkel jöttünk három iskolából.

Mondjuk el az intézmények nevét is, hadd legyenek büszkék küldötteikre…

A nagykaposi, a királyhelmeci és a nagyszelmenci iskola jött, út közben még felvettük a tornaiakat, így megtelt a busz. Több sportágban indultunk: atlétikában, kispályás futballban két csapatot hoztunk, asztaliteniszben és sakkban is versenyeztünk.

Miben szerepeltek a legeredményesebben?

Nagyon büszkék vagyunk mi, nagykaposiak, ugyanis hat éremmel térünk haza. Atlétikában három első helyet szereztünk: Kiss Máté, aki másodszor indult a Diákolimpián, megnyerte a 60 méteres síkfutást, a távolugrást és a 300 méteres síkfutásban megosztva lett első. Négytusában pedig a második helyen végzett.

Hát ő egy igazi atlétikai tehetség…

Az. Negyedikes korától foglalkozom vele, s csak megerősíthetem felvetését. Sakkban a hetedikes kisfiú, Tóbiás Gergő harmadik lett. Háromszáz méteren Gáspár Viktória pedig másodikként ért célba. Ők valamennyien nagykaposiak.

Szerzett még érmet a kelet-szlovákiai küldöttség?

A nagyszelmenci iskolából Dudás Lili sakkozó végzett a harmadik helyen.

Milyennek tűnik Kelet-Szlovákiából a Diákolimpia?

Azokban az iskolákban, ahol kicsit komolyabban foglalkozunk a sporttal, nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk. Ugyanis a gyerekek eljutnak olyan helyre, ahol talán még életükben nem voltak. Dunaszerdahely az itteni magyarság sportjában a központ. Negyed órával ezelőtt a gyerekekkel a DAC stadionjában voltunk, beengedtek bennünket, lefényképezkedtünk. Nagy öröm volt számunkra, hogy ilyen sportlétesítményben lehettünk. Nagyon elégedettek vagyunk a szervezők munkájával, a szállással, az étkeztetéssel, a fogadtatással. Eljövünk a folytatásra is.

Milyen az érdeklődés az Ung-vidéken és Kelet-Szlovákia déli részén a Diákolimpia iránt. Mennyi diákot mozgattak meg a körzeti versenyek?

Bodrogköz és Ung-vidék iskolai sportélete nagyon jó. Mégis négy-öt iskolán kívül több nem kapcsolódott be, nagyobb odafigyelést igényelnének a hiányzók, talán a versenyek vonzóbb népszerűsítésével. Mert tájainkon is vannak tehetségek. Több iskolának kellene bekapcsolódnia. Nem mindenhol egyformák az anyagi feltételek, s a hozzáállás is eltérő. Kevés a tornaszakos pedagógus a bodrogközi és az Ung-vidéki alapiskolákban. De vannak fiatalok, akikkel érdemes lenne foglalkozni, velük jobb eredményeket is elérhetnénk.

Kovács Zsolt: „Az év versenye címet elvihetné a Diákolimpia”

Felső-Csallóköz nyerte a körzeti válogatottak először megrendezett kispályás labdarúgótornáját a Diákolimpián. A díjátadás után nyilatkozott honlapunknak Kovács Zsolt, a bősi Amadé László Alapiskola testnevelője, aki a nagymagyari Illés Attilával együtt irányította a győztes csapatot.

Felvázolná a körzeti válogatott diadalútját?

A lehetséges tizenöt pontból tizenhármat szereztek a srácok. Nagyon hozzászoktak a kispályás focihoz, rengeteget játszunk az iskolák között, különféle bajnokságokban szerepelünk. Tanítványaim szinte rutinszerűen művelik a labdarúgásnak ezt a válfaját. Ennek tudható be a sikerük. Rengeteg kispályás mérkőzés van a lábukban. Tapasztalatuk sokat jelent.

Szinte végignyargaltak a mezőnyön, csak két pontot vesztettek…

Egy döntetlenjük volt, a többi meccset hozták a fiúk. Három mérkőzésüket kapott gól nélkül nyerték, ami kispályás fociban ritkaságnak számít. Nagyon kevés gólt kaptunk, ami kapusunkat, Bénes Krisztián dicséri. Ő egy bősi kapuscsaládból való, édesapja is nagy hálóőr volt, s bátyja Győrben véd, és szlovák korosztályos válogatott. Krisztián védései ötven százalékban hozzájárultak a körzeti válogatott elsőségéhez.

A bősi Amadé László Alapiskola fociban nem indult a körzeti győztesek országos döntőjében. Akkor miben voltak érdekeltek?

Főleg atlétikában. Három kategóriában indítottunk versenyzőt, s mindhárman dobogóra állhattak, összetettben pedig harmadikok voltak. Világi Máté, aki focizott is a győztes körzeti válogatottban, a fiatalabb fiúk között megnyerte a 300 méteres síkfutást és a krikettlabda-dobást, valamint a négytusában harmadik lett. A további két számban alig maradt le a dobogóról. Nagyon ügyes, sokoldalú srác. Ez a többiekről is elmondható. Nálunk, a bősi iskolában, aki sportol, az futballista, atléta, kézilabdázó, szinte minden sportban megállja a helyét. Hála Istennek nincs kevés van belőlük.

Kik lettek még érmesek atlétikában?

Vida Gergely az idősebb fiúk kategóriájában távolugrásban második, 300 méteren és négytusában a harmadik helyen végzett. Ugyanitt a lányoknál Varga Barbara megnyerte a távolugrást, és négytusában bronzérmet szerzett.

Fociban miért nem indultak?

Adminisztrációs hiba miatt későn kaptunk értesítést, de helyette itt vagyunk a körzeti válogatottban, melynek a gerincét a bősi iskola adta, hat játékos volt tőlünk. Rajtunk kívül három dunaszerdahelyi érkezett a Szabó Gyula Alapiskolából és ugyancsak három a nagymagyari magyar alapiskolából.

Másodszor volt jelen a Diákolimpián. Mi a véleménye a rendezvényről?

A magyar szív mondatja velem, hogy nagyon jó próbálkozásnak tartom a magyar tehetségek megmutatására. Óriási rendezvény, az év versenye címet elvihetné a Diákolimpia. Felkészült gyerekek érkeztek az ország különböző pontjairól. Nagyon jó a szervezés, nagyon elégedettek vagyunk. Ha lehet, mindig itt leszünk. Tökéletes rendezés, színvonalas versenyek, kiváló eredmények, még országos szinten is megállnák a helyüket.

Fördős Gyula: Kétszer a második helyen végeztünk

A mátyusföldiek képviseletében a negyedi Pongrácz Ágoston Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola is jelen volt. Fördős Gyula pedagógus beszélt honlapunknak diákjaik dunaszerdahelyi sikereiről.

Most fejezték be a szereplést a körzeti fociválogatottak tornáján. Hogyan sikerült helytállniuk a mátyusföldieknek?

Először indulhattak a válogatottak a Diákolimpián. A mátyusföldieket negyedi iskolánk és a sókszelőcei Osztényi Leander Alapiskola képviselte. Fele-fele arányban. Mészáros Mariann kollégámmal összegyűjtöttük a legtehetségesebb gyerekeket, és végül a második helyen végeztünk, ami számunkra is egy kicsit meglepően jó helyezés. A fiúk magukévá tették az olimpiai eszmét, a pályán elfelejtették, hogy korán kellett kelni, kialvatlanok, szívüket, lelküket beleadták, nagyon elégedettek vagyunk velük.

A negyedi iskola milyen sportágakban indult?

Másodszor volt nálunk a körzeti forduló, igazgatónőnk hathatós segítségével. Két éve is itt voltunk Dunaszerdahelyen, a döntőben, idén pedig az idősebb lányok között atlétikában Bujkó Zsanett szerepelt Szőcs Gábor tanár úr kíséretében, asztaliteniszben pedig kijutott Nagy Róbert, aki a második helyen végzett. A döntőben nagyon nagy ellenfele volt. Az ő és a fociválogatott ezüstérme a legnagyobb eredményünk a 2014-es Diákolimpián. Két éve asztaliteniszben olimpiai bajnokunk volt.

Mi a véleménye a Diákolimpiáról, mint versenyzési lehetőségről?

Fantasztikus alkalomnak tartom, mert a magyar alapiskoláknak nagyon kevés lehetőségük van kitűnni. Mi is járunk a Vágsellyei járásban asztalitenisz-versenyekre, de rajtunk kívül csak egy magyar iskola szokott jönni, a többi szlovák. Nagyon nagy érték, hogy egymás között is meg tudjuk mérettetni magunkat Pozsonytól Kassáig, vagyis a keleti régiók versenyzőivel is. Velük igazán ritkán találkozunk. Örülök, hogy a sport területén is barátságok szövődnek, kölcsönösen elmondjuk gondjainkat. Nagy jó ötlet volt életre hívni a Diákolimpiát. Jómagam is a szervezőbizottság tagja vagyok, megpróbálunk minél többet tenni azért, hogy felhívásunk egyre több helyre eljusson, és egyre többen kapcsolódjanak be a versenyekbe. Nemcsak a diákok és tanárok, hanem a szülők is. Idén nagyon örültem annak, hogy rengeteg szülő kilátogatott a versenyekre. Nagyon bízom benne, hogy a jövőben is lesznek olyan emberek, akik nem hagyják kifulladni a Diákolimpiát.

Pint Katalin: Mind a hat meccset megnyertük

Pint Katalin volt a lányok kézilabdatornáját megnyerő csallóközaranyosiak csapatvezetője a Diákolimpia országos döntőjében. Hogyan látta a csallóközi alapiskolások diadalmenetét?

„Egyértelműen a legjobbak voltak, nagyon magabiztos játékkal lettek elsők a tornán. Mind a hat meccsüket megnyerték, volt, amelyiket fölényesen, volt, amelyiket szorosabb összecsapáson. Úgy láttam, könnyedén megbirkóztak a feladattal” – summázott az olimpiai bajnok csapatvezetője.

Az összeállítást készítette és az interjúkat, riportokat írta: J. Mészáros Károly

Diákolimpia 2014
(az országos döntő eredményei)

Asztalitenisz
Lányok (7 induló): 1. Bukovszky Orsolya (Szentpéter), 2. Majtán Flóra (mind ketten Szentpéter), 3. Varga Judit (Vágfarkasd).
Fiúk (10): 1. Balogh Balázs (Dunaszerdahely), 2. Nagy Róbert (Negyed), 3. Végh Ákos (Vásárút).

Atlétika
Fiatalabb lányok (5–6. osztályosok) – krikettlabdadobás: 1. Ollé Anna (Alistál) 43,67 m, 2. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 37,58 m, 3. Johancsík Réka (Csilizradvány) 37,25 m.
60 m síkfutás: 1. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 8,97 mp. 2. Sedlák Eszter (Szepsi) 9,13 mp, 3. Cseh Viktória (Ekel) 9,34 mp.
300 m síkfutás: 1. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 49,93 mp, 2. Ollé Anna (Alistál) 51,57 mp, 3. Karácsony Sára (Pered) 52,41 mp.
Távolugrás: 1. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 403 cm, 2. Sedlák Eszter (Szepsi) 374 cm, 3. Cseh Viktória (Ekel) 372 cm.
A négytusa dobogósai: 1. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola), 2. Sedlák Eszter (Szepsi), 3. Cseh Viktória (Ekel).

Fiatalabb fiúk (5–6. osztályosok) – krikettlabdadobás: 1. Világi Máté (Bős) 50,08 m, 2. Ďuráč Patrik (Ógyalla) 48,04 m, 3. Kovács Nikolasz (Bátorkeszi) 45,28 m.
60 m síkfutás: 1. Karafa Tamás (Szepsi) 8,06 mp, 2. Árvai Károly (Vágfarkasd) 8,12 mp, 3. Ďuráč Patrik (Ógyalla) 8,22 mp.
300 m síkfutás: 1. Világi Máté (Bős) 45,80 mp, 2. Ďuráč Patrik (Ógyalla) 46,77 mp, 3. Karafa Tamás (Szepsi) 47,54 mp.
Távolugrás: 1. Ďuráč Patrik (Ógyalla) 446 cm, 2. Kovács Nikolasz (Bátorkeszi) 432 cm, 3. Karafa Tamás (Szepsi) 431 cm.
A négytusa dobogósai: 1. Ďuráč Patrik (Ógyalla), 2. Karafa Tamás (Szepsi), 3. Világi Máté (Bős).

Idősebb lányok (7–8. osztályosok) – krikettlabdadobás: 1. Demeter Virág Orsolya (Nagymegyer) 49,81 m, 2. Mészáros Szabina (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 47,85 m, 3. Balogh Bernadett (Komárom – Munka utcai Alapiskola) 43,54 m
60 m síkfutás: 1. Demeter Virág Orsolya (Nagymegyer) 8,59 mp, 2. Balogh Bernadett (Komárom – Munka utcai Alapiskola) 8,91 mp, 3. Mészáros Szabina (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 8,87 mp.
300 m síkfutás: 1. Mészáros Szabina (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola) 48,04 mp, 2. Gáspár Viktória (Nagykapos) 50,30 mp, 3. Fonód Lilla (Komárom – Munka utcai Alapiskola) 51,49 mp.
Távolugrás: 1. Varga Barbara (Bős) 425 cm, 2. Demeter Virág Orsolya (Nagymegyer) 402 cm, 3. Balogh Bernadett (Komárom – Munka utcai Alapiskola) 400 cm.
A négytusa dobogósai: 1. Mészáros Szabina (Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola), 2. Demeter Virág Orsolya (Nagymegyer), 3. Varga Barbara (Bős).

Idősebb fiúk (7–8. osztályosok) – krikettlabdadobás: 1. Hajzuk Gergely (Csilizradvány) 59,14 m, 2. Borka Ádám (Komárom – Mariánum) 58,48 m, 3. Takács Lajos (Vágfarkasd) 58,40 m.
60 m síkfutás: 1. Kiss Máté (Nagykapos) 7,56 mp, 2. Hajzuk Gergely (Csilizradvány) 7,81 mp, 3. Borka Ádám (Komárom – Mariánum) 8,03 mp.
300 m síkfutás: 1–2. Hajzuk Gergely (Csilizradvány) és Kiss Máté (Nagykapos) 41,48 mp, 3. Vida Gergely (Bős) 42,60 mp.
Távolugrás: 1. Kiss Máté (Nagykapos) 498 cm, 2. Vida Gergely (Bős) 475 cm, 3. Hajzuk Gergely (Csilizradvány) 471 cm
A négytusa dobogósai: 1. Hajzuk Gergely (Csilizradvány), 2. Kiss Máté (Nagykapos), 3. Vida Gergely (Bős).

Kézilabda (lányok)
Tornaeredmények: Nádszeg–Diósförgepatony 6:3, Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI–Csilizradvány 9:2, Csallóközaranyos–Nyárasd 14:5, Dunaszerdahelyi Szabó Gyula AI–Nádszeg 13:5, Diósförgepatony–Vámbéry Ármin AI 3:5, Csilizradvány–Csallóközaranyos 0:12, Vámbéry Ármin AI–Szabó Gyula AI 2:6, Csallóközaranyos–Diósförgepatony 13:6, Nyárasd–Csilizradvány 10:2, Nádszeg–Vámbéry Ármin AI 5:7, Szabó Gyula AI–Csallóközaranyos 8:9, Diósförgepatony–Nyárasd 5:8, Csallóközaranyos–Nádszeg 8:6, Nyárasd–Szabó Gyula AI 6:9, Csilizradvány–Diósförgepatony 1:3, Vámbéry Ármin AI–Csallóközaranyos 3:12, Nádszeg–Nyárasd 5:4, Szabó Gyula AI–Csilizradvány 15:4, Nyárasd–Vámbéry Ármin AI 6:0, Csilizradvány–Nádszeg 1:11, Diósförgepatony–Szabó Gyula AI 4:10.
Sorrend: 1. Csallóközaranyos, 2. Dunaszerdahelyi Szabó Gyula AI, 3. Nyárasd, 4. Nádszeg, 5. Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI, 6. Diósförgepatony, 7. Csilizradvány.
A győztes csapat: Zakál Tamara, Talian Dominika, Bolesko Veronika, Horváth Mónika, Horváth Anasztázia, Hegedűs Réka, Garai Emese, Pint Lilla, Jakab Adrienn.
Edző: Boros László.
Csapatvezető: Pint Katalin.

Kispályás labdarúgás
Körzeti győztesek tornája (9 csapat) – A csoport: Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola–Nádszeg 4:1, Torna–Búcs 0:0, Nagykapos–Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI 0:3, Torna–Nádszeg 2:1, Nagykapos–Búcs 2:2, Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI–Torna 5:0, Nádszeg–Búcs 1:0, Torna–Nagykapos 0:1, Búcs–Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI 3:10, Nádszeg–Nagykapos 1:0.
Sorrend: 1. Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI, 2. Nádszeg, 3. Nagykapos; 4. Torna, 5. Búcs.
B csoport: Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola–Zselíz 1:2, Szentpéter–Rimaszombat 2:6, Zselíz–Rimaszombat 4:2, Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI–Szentpéter 7:2, Szentpéter–Zselíz 2:0, Rimaszombat–Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI 7:3.
Sorrend: 1. Zselíz, 2. Rimaszombat, 3. Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI, 4. Szentpéter.
Elődöntő: Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola (A1)–Rimaszombat (B2) 2:1, Zselíz (B1)–Nádszeg (A2) 1:2.
A 7. helyért: Torna (A4)–Szentpéter (B4) 1:3.
Az 5. helyért: Nagykapos (A3)–Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI (B3) 1:2.
A 3. helyért: Zselíz–Rimaszombat 3:2.
Döntő: Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola–Nádszeg 4:0.
Sorrend: 1. Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, 2. Nádszeg, 3. Zselíz, 4. Rimaszombat, 5. Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI, 6. Nagykapos, 7. Szentpéter, 8. Torna, 9. Búcs.
A győztes csapat: Csörgő Levente, Csörgő Zoltán, Kovács Gergely, Nagy Máté, Somogyi Ádám, Kardos Erik, Vida Róbert, Nagy Dominik.
Edző: Ollári Attila

Körzeti válogatottak tornája (6): Bodrogköz–Alsó-Garam mente 2:3, Bodrogköz–Gömör 9:3, Bodrogköz–Mátyusföld 1:2, Bodrogköz–Felső-Csallóköz I 0:8, Bodrogköz–Csallóköz II 6:1, Alsó-Garam mente–Gömör 0:3, Alsó-Garam mente–Mátyusföld 1:3, Alsó-Garam mente–Felső-Csallóköz I 0:7, Alsó-Garam mente–Csallóköz II 0:1, Gömör–Mátyusföld 4:0, Gömör–Felső-Csallóköz I 4:5, Gömör–Csallóköz II 3:1, Mátyusföld–Felső-Csallóköz I 1:1, Mátyusföld–Csallóköz II 2:0, Felső-Csallóköz I–Csallóköz II 1:0.
Sorrend: 1. Felső-Csallóköz I 13 (22:5), 2. Mátyusföld 10 (8:7), 3. Gömör 9 (17:15), 4. Bodrogköz 6 (18:17), 5–6. Alsó Garam mente 3 (4:11) és Csallóköz II 3 (3:9).
A győztes csapat: Lovász Denisz, Posvancz Patrik, Sebestyén Zoltán (mindhárom Nagymagyar), Magyarics Tamás. Magyar Attila, Slíž Dominik (mindhárom Dunaszerdahely – Szabó Gyula Alapiskola), Birkás Bence, Bénes Krisztián, Vércse Gergely, Világi Máté, Eke Győző, Puha László (mind Bős – Amade László Alapiskola).
Edzők: Kovács Zsolt és Illés Attila.

Sakk
Lányok (4 résztvevő): 1. Meliska Gabriella (Zselíz), 2. Bartalos Enikő (Csilizradvány), 3. Dudás Lili (Nagyszelmenc).
Fiúk (28): 1. Gyurenka Ádám (Komárom), 2. Bránik Máté (Nádszeg), 3. Tóbiás Gergő (Nagykapos).

2016-ban már harmadszor valósult meg az alapiskolások Diákolimpiája. Honlapunk a bajnokság médiapartnere, az alábbiakban megtalál minden szükséges információt.

Országos döntő

Hét óra alatt lezajlott 2016. október 7-én Dunaszerdahelyen a dél-szlovákiai alapiskolások 3. Diákolimpiája. Látványos megnyitó után öt sportágban folytak a küzdelmek: asztaliteniszeztek, atletizáltak, kézilabdáztak, futballoztak és sakkoztak a diákok. Kiértékelték az esszéíró-pályázatot és a képzőművészeti részt is.

Megnyitó és beszélgetés sportemberekkel

Az igazi olimpiát juttatta az ember eszébe a megnyitó. A maga hangulatával, mindenkit megérintő izgalmával. A városi sportcsarnokba lépés után a 3. Diákolimpia képzőművészeti versenyének legjobb munkáit nézhették meg az érkezők. Nem sokkal kilenc után megkezdődött az ünnepi események sora. Elsőként a fair play-zászlót és a helyi sportgimnázium zászlaját vitték be a játéktérre. Utána hat régió (Bodrogköz, Szepsi és Kassa, Rimaszombat, Komárom, Galánta, Dunaszerdahely) sportolói vonultak be egymás után, a legnépesebb a csallóközi csapat volt. Ezt követően az olimpiai zászló érkezett, négy sportgimnazista hozta a kezében. Az olimpiai himnusz is felcsendült, majd Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című versét hallhattuk Varga Hedvig negyedikes sportgimnazista tolmácsolásában. Ezután elhangzott a versenyzők eskütétele. Pék László, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács alelnöke nyitotta meg kétévente ismétlődő rendezvényt, bátorságra, sportszerű versengésre szólítva fel a diákokat. Ugyanezt hangsúlyozta üdvözlő gondolataiban A. Szabó László, a vendéglátó város, Dunaszerdahely alpolgármestere is. Kivonultak a sportolók, felültek a lelátóra, és végignézték a Bősi Tánc- és Tornastúdió táncosainak művészi tornaelemekre is emlékeztető műsorát.

Behozzák az olimpiai zászlót (szlomasport-felvétel)

Csallóközi olimpikonok is voltak köztünk. Külön köszöntötték a két volt nyárasdi kiváló kézilabdázónőt, Némethné Dömény Jolánt és Polacsekné Angyal Piroskát, akik tagjai voltak az 1980-ban Moszkvában ötödik csehszlovák válogatottnak, valamint Orosz Csaba somorjai kenust, aki az 1996-os atlantai olimpián volt kétszer döntős C2-ben: ezer méteren a 7., 500 méteren a 8. helyen végzett Peter Pálešsel.

Három dél-szlovákiai nyugalmazott pedagógus és edző is reflektorfénybe került. Sportemberi tevékenysége elismeréseképpen emlékplakettet kapott a 3. Diákolimpia szervezői triumvirátusától (Szabó László, Pék László és Masszi János) sportéletünk következő három egyénisége: Németh Pál, az egykori nyárasdi női kézilabda elindítója, hosszú éves edzője, Czigler Sándor nyugalmazott galántai testnevelő tanár, volt edző és sporttörténet-kutató, valamint Révész Ferenc, aki 44 éven át tanított az ipolysági magyar gimnáziumban, 1994-ben elindította a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságát, amelynek 2013 novemberéig a motorja volt, 2007-ben pedig létrehozta a Szokolyi Alajos Olimpia Klubot, amely az egyik legaktívabb az országban.

Együtt a három csallóközi olimpikon, balról: Némethné Dömény Jolán, Orosz Csaba és Polacsekné Angyal Piroska (szlomasport-felvétel)

Mindhármukkal később beszélgetés volt a sportgimnáziumban a diákok jelenlétében. A találkozó egyediségét jelzi, hogy ez a három veterán sportember most találkozott ebben az összetételben először. Németh Páltól megtudtuk, hogy kémia-biológia szakos tanítóként ismerték a csallóközi faluban, azt is elárulta, hogyan kedvelte meg a kémiát, s egykori csodacsapatáról is sok mindent megemlített többnyire fiatal hallgatóinak, akiknek nagy része még nem is élt akkor, amikor a sikeredző védencei országos, majd európai hírnévre tettek szert. Azt is hallottuk az egykori mestertől, hogy nagyon erős együttese volt, de eltartott egy ideig, míg a különböző érdekek kelepcéjéből kiszabadulva végre feljutottak az I. ligába. Kíváncsian hallgatták a diákok azt a történetet, amely a Csehszlovák Kupa megnyeréséről szólt. Akkor még II. ligás volt a nyárasdi csapat, és első ellenfele a nemzetközi kupaporondon a Párizs volt. És az ismeretlen csallóközi faluból a francia fővárosba mentek kézilabdázni.

Czigler Sándor elhozta megmutatni a diákoknak a Csehszlovák Sport Vándorserlegét, amelyet akkori iskolája, a mai Kodály Zoltán Gimnázium vitrinjéből kért kölcsön. Ez a középiskolai sportverseny volt az első bajnokságunk a II. világháború után, és 1967 és 1973 között létezett (többet a Bajnokságaink rovatban olvashat erről). Azt is megtudtuk az egyik szervezőjétől, miért fulladt be. A mátyusföldi testnevelő sporttörténet-kutató énjéből is felvillantott, amikor előhúzta a bajnokságról hozott kordokumentumokat.

Emlékplakettet vettek át a kiváló sportemberek, balról: Révész Ferenc, Czigler Sándor és Németh Pál (szlomasport-felvétel)

Révész Ferenc tízpróbázó múltja is előjött, adatokkal, tényekkel fűszerezte eredményeit, a mai helyzetet, megemlítve fiát, Ferencet, aki jelenleg az ország időszerű bajnoka ebben a legnehezebb atlétikai versenyszámban. Felvillantotta a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Bajnokságának hőskorát, kezdeti lépéseit, s azt is elmondta, hogy közel négy és fél évtizede létezik Ipolyságon az általa alapított Ipoly-kupa, amely a középiskolások nemzetközi labdarúgótornája.

Kellemes egy órát töltöttünk sportéletünk három megtisztelt egyéniségével.

Asztalitenisz

Tizenegy fiú és mindössze négy lány asztaliteniszezett. Almási Alfréd teniszező létére a kaucsuklabda fiúhódolói között lett diákolimpiai bajnok. A 13 éves nádszegi fiú mind a hat mérkőzését simán, játszmaveszteség nélkül nyerte. „Pedig a csoportküzdelmek előtt izgultam, mert azzal a szándékkal jöttem ide, hogy szeretném megnyerni a tornát – árulta el a Nádszegi MTNY Alapiskola és Óvoda nyolcadikosa. – De mikor első csoportmeccset 2:0-ra hoztam, minden feszültség elszállt belőlem, és felszabadultan győztem a további három csoportmeccsemen. Az elődöntőtől féltem, mert tudtam, hogy Jánosdeák Dávid sem könnyű ellenfél, de biztattam magam, s végül 3:0-ra győztem, akárcsak a döntőben a farkasdi Simon Adrián ellen. Több tapasztalatom volt, mint ellenfeleimnek, s ha kellett, képes voltam biztatással segíteni magamon. Iskolám képviseletében elindultam a régiós versenyen, azt is játszmaveszteség nélkül nyertem. Teniszező vagyok és az is maradok, csak erre az olimpiára váltottam sportágat. Idén nagyszombati csapatom, az Empire színeiben társaimmal megnyertük korosztályom országos bajnokságát, és a 13 évesek között harmadik helyen zárom az idei szlovák ranglistát.”

Almási Alfréd (szlomasport-felvétel)

Varga Judit (szlomasport-felvétel)

Varga Judit két éve harmadik volt, idén bajnok lett a lányok mezőnyében. Mindhárom ellenfelét 3:0-val küldte el az asztaltól. „Előtte nagyon izgultam. Két éve a Diákolimpia előtt sokat kihagytam. Most többet edzettem. Tavalytól Gútán játszom, hetente kétszer, kedden és csütörtökön ott edzek – mesélte történetét a Farkasdi MTNY Alapiskola és Óvoda kilencedikese. – Legelőször akkor ismerkedtem meg az asztalitenisszel, amikor 2012-ben nagybácsim elhívott edzésre. Utána két évig Farkasdon jártam edzésre. Később azonban kéztörések és műtét miatt nagyon sokat kihagytam. Decembertől már Gútán vagyok, és azóta rendszeresen készülök.” Meg is lett az eredménye.

Szabó László átadja az emlékplakettet Csejtey Richárdnak (szlomasport-felvétel)

Becses vendége is volt az asztalitenisztornának, mely a sportgimnáziumban zajlott. A mérkőzéssorozat kicsúcsosodására és az eredményhirdetésre eljött Csejtey Richárd, aki igazi nagyágyú ebben a sportágban. A jelenlevők is hallhatták, hogy ötszörös paralimpikon, rendre indult az utóbbi öt paralimpián, legutóbb nemrégen a brazíliai Rióban. Legnagyobb sikerei: Londonban (2012) egyéniben második lett, csapatban kétszer volt második (2000 Sydney és 2008 Peking). Athénban (2004) egyéniben és csapatban is harmadik lett. Egyéniben egyszer (2006, Montreux), csapatban kétszer volt világbajnok (2002 Tajpej, 2006 Montreux). Dunaszerdahelyen él, még mindig Galántán asztaliteniszezik az ép versenyzők társaságában, immár húsz éve. Az ötszörös paralimpiai érmes és háromszoros világbajnok csallóközi sportolónak Szabó László, a sportgimnázium újraválasztott igazgatója emlékérmet adott át.

Atlétika

Peőcz Bálint Csilizradványba, Varga Nikolett Dunaszerdahelyre vitte a négytusa győztesének járó díjakat. Az atlétikai verseny a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola rendezésében zajlott, Masszi János igazgató irányításával. „Teljesítményekben nem volt eléggé kiemelkedő a verseny, családias hangulata viszont mindent felülmúlt. A legkellemesebb meglepetés számomra, hogy elmaradtak az egymásra mutogatások, ami napjainkban a sportban is jelen van. Kiemelkedő gondolatként hoztam magammal az atlétikai négytusából azt, hogy a versenyzők elfogadták egymást eredményét, és a fair play szabályai szerint sportoltak. Pedig a fiúk négytusája nagyon kiegyensúlyozott, kiélezett küzdelmet hozott, csak apróságok döntöttek a sorrendről” – summázott Masszi János.

A fiú négytusa dobogósai, balról: Világi Máté, Peőcz Bálint és Karafa Tamás

A lány négytusa dobogósai, balról: Nagy Szilvia, Varga Nikolett, Johancsik Réka és Ollé Anna

Pillanatfelvétel a távolugrásról

Izgalmas futóhajrá

Mind a fiúknál, mind a lányoknál öt bajnokot avattak.

Nagyon szoros volt a fiúk versengése, mert mind az öt versenyszámot másvalaki nyerte. A későbbi négytusabajnok, Peőcz Bálint csak az összetettben diadalmaskodott, viszont mind a négy számban dobogós volt, krikettlabdadobásban, 60 és 300 méteres síkfutásban második, távolugrásban harmadik helyen végzett. Összetettben mindössze hét ponttal előzte meg a bősi Világi Mátét és kilenccel a szepsi Karafa Tamást. Krikettlabdadobásban a rimaszombati Gregor Krisztián (69,60 m), távolugrásban az egyébként magasugró, bősi Tóth Gergely (520 cm), 60 méteres síkfutásban Karafa Tamás (7,44 mp) és 300 méteres síkfutásban Világi Máté (42,50 mp) győzött.

Sokkal egyértelműbb volt Varga Nikolett győzelme a lányok négytusaversenyében, hiszen a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola diákja három versenyszámban is maga mögé utasította vetélytársait: megnyerte a távolugrást (440 cm), a 60 és a 300 méteres síkfutást (8,35 mp, 49,60 mp), és csak krikettlabdadobásban szorult a második helyre, az alistáli Ollé Anna (47,25 m) mögé. Harmincnyolc pontos előnnyel lett négytusabajnok.

A bajnok Vámbéry Ármin Alapiskola csapata

Kézilabda

Mindössze négy csapat indult a lányok kézilabdatornáján. Ebből a mezőnyből kiemelkedett a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola együttese, fölényesen nyerte mindhárom mérkőzését, és szerzett olimpiai bajnoki címet. „Aki eljött, jól játszott. Több indulóra számítottunk, de az is igaz, nem mindenhol vannak ilyen korú játékosok – mérlegelt az egykori kiváló kapus, Némethné Koday Lívia, aki ezt a tornát felügyelte. – Nagyon egyértelmű eredmények születtek, mindössze a nyárasdiak és nagymegyeriek összecsapása volt szoros. A vámbérysokat vártuk az első helyre, hiszen ők országos szinten is nagyon jók, ráadásul a győri bajnokságban is szerepelnek. Szinte a teljes csapatukat elhozták, összeszokottabbak, jobbak voltak, mint a többiek. Mivel olimpia volt, a részvétel is fontos, jót játszottak a lányok, találkozhattak a tapasztaltabbakkal, és mindannyiuknak ez meghatározó élmény lehetett.”

Kispályás labdarúgás

Két focitorna volt, az iskoláké és a régióké. Domináltak a csallóközi csapatok, a DAC hátországából kikerült diákok több együttesben is felbukkantak, döntő érdemük volt a kettős csallóközi diadalban. Az iskolák között a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola lett a bajnok a bősiek előtt. Csak hétméteresek döntöttek a kodályosok elsőségéről, miután a döntő gól nélkül végződött. A bronzérem Tornára vándorolt. A régiók bajnokságában Csallóköz, Ung-vidék, Gömör sorrend alakult ki az érmes helyeken.

„Aki a dunaszerdahelyi régióból az országos döntőbe jut, eleve bajnoki eséllyel indult, olyan erős csapatok vannak a járásban. Voltaképpen a DAC közvetlen hátországában nevelkednek ezek a srácok – tapintott rá a csallóköziek sikerének lényeges mozzanatára Zsákovics Tibor, aki a focitornák egyik felügyelője volt. – Idén a bősiek és a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola szerzett jogot az országos döntőben való szereplésre, és ez a két csapat játszotta a prímet a tornán is. Mindkét együttes megnyerte csoportját, előnyükre szolgált az is, hogy a 4+1-es kispályás játékban jobban kidomborodott a játékosok egyéni képessége. Kiegyensúlyozott, taktikai döntő volt, gól nélkül, csak a büntetők után lett meg a győztes. A régiók tornáján szintén a csallóköziek emelkedtek ki a mezőnyből. Két 6:2-es és egy 7:1-es győzelmük mindent elárul. A többiek is hajtottak, küzdöttek az utolsó percig. Szerencsére sérülés nem történt, az időjárás is kedvezett, a gyerekek pedig élvezték a focit.”

Az aranyérmes dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI csapata, Ollári Attila felkészítővel (szlomasport-felvétel)

Sakk

Mind a fiúknál, mind a lányoknál komáromi diák nyerte a sakkversenyt: Jakab Béla, a Munka utcai Alapiskolát, Pivoda Réka, a Eötvös utcai Alapiskolát képviselte sikeresen. Összesen harmincheten ültek asztalhoz, ebből három lány, de ők is a fiúkkal játszottak a hétfordulós nyílt versenyen.

„Másodszor volt sakktorna a Diákolimpián. Ismét megmutatkozott, hogy a komáromi játékosok erősek, csak a nagykaposi Tóbiás Gergő, a 2012-es Diákolimpia harmadik helyezettje tudott javítani, ezúttal második lett. A többiek mindannyian új versenyzők a dobogón. Minden az erőviszonyok szerint alakult, Jakab Béla egyértelmű győzelme született. Van létjogosultsága a sakkversenynek az alapiskolás diákok olimpiáján, most is nagyon jó versenyt láttunk” – mérlegelt honlapunknak Pallag György versenyszervező.

Pallag György kihirdeti az eredményeket (szlomasport-felvétel)

Jakab Béla léphetett a dobogó legfelső fokára (szlomasport-felvétel)

Pivoda Réka volt a lánybajnok (szlomasport-felvétel)

Jakab Béla elsőségéhez nem férhetett kétség. „Jól játszottam, mindössze fél pontot vesztettem a megszerezhető hétből. A végül harmadik nagymegyeri Sárközi Szabolccsal döntetleneztem. Abban a partiban is jobban álltam, de a végén elrontottam. Ellenfeleim nem nagyon hoztak nehéz helyzetbe. Tavaly tudtam meg, hogy létezik a Diákolimpia, s úgy döntöttem, elindulok. Tetszett, nincs nagyon gyakran sakkverseny az alapiskolásoknak” – mondta szerepléséről a 14 éves fiú, aki Munka utcai Alapiskola 9. B osztályába jár, öt évesen otthon kezdett sakkozni, hétévesen került a KSC-be, és évekig Kukel Imre volt az edzője, jelenleg Szegi Tamás készíti fel.

Pivoda Réka hét partiból négy pontot gyűjtött, a három induló lány közül ez volt a legtöbb. „Mind a négy pontot fiú ellen szereztem, egyik lánnyal sem kerültem össze. Voltam már ilyen helyzetben, nem volt újszerű számomra. Jó volt, de lehetett volna jobb is – pillantott vissza a tornára 12 éves diáklány, aki az Eötvös utcai Alapiskola VII. B osztályába jár. – Két éve sakkozom, Sokáig Kukel Imrével készültem, jelenleg Bottyán Péter az edzőm, és asztalhoz ülök a KSC C csapatában is.”

Esszéíró-pályázat

Új vonás, a sport más megközelítése volt a Diákolimpia esszéíró-pályázata. Amíg a társak a sportpályákon harcoltak a régiós versenyeken, akadt öt diák, akit megragadott valamilyen téma, és megírt egy munkát a környezetéből ismert sportemberről.

A beérkezett pályamunkák:

o Deák Kristóf (Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság, 8. A osztály): Gáspár László életútja

o Ďurkovič Enikő (Katona Mihály Alapiskola, Búcs, 9. osztály): Magyar Imre szlovákiai magyar hosszútávfutó

o Molnár Orsolya (Katona Mihály Alapiskola, Búcs, 9. osztály): Rácz Norbert karateedző

o Nagy Judit (Kulcsod, Kóczán Mór Alapiskola Csilizradvány, 7. osztály): Horváth Ferenc, a példakép

o Vodnyanszká Renáta (Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely, 7. A osztály): Medgyes Renáta, akinek igazi szenvedélye a sport

A zsűri (Pék László – elnök, J. Mészáros Károly, Lelkes Vince, Hanesz Angelika) mind az öt munkát átnézte, és a nyilvános bemutatáson – a Diákolimpia alatt – végighallgatta három diák prezentációját. Deák Kristóf, Molnár Orsolya és Vodnyanszká Renáta egészítette ki a leírtakat. Ráadásul meghallgathatták a jelenlévők a komáromi Nagy Balázs gimnazista versenyen kívüli bemutatóját, mely nagyapja, Sarlós József életútjáról szólt, és nagy sikert aratott vele, útmutató lehetett a fiatalabb diáktársaknak a további munkához.

Az esszéíró-pályázat megjelent résztvevői, balról: Nagy Balázs, Vodnyanszká Renáta, Deák Kristóf és Molnár Orsolya (szlomasport-felvétel)

Minden szempontot figyelembe véve a zsűri egyhangú döntést hozott a legjobb három sorrendjéről. Győzött a búcsi Molnár Orsolya munkája és bemutatója Rácz Norbert karateedző címmel.

J. Mészáros Károly értékelése a győztes pályamunkáról: „Személyesen találkozott a neves sportemberrel, ami külön dicsérendő. Nem a napjaink gyakorlatához folyamodott, amikor mindenre az interneten keresnek választ. Kapnak is rá gyakran elég furákat. Orsolya meghallgatta Norbit, és kerekített belőle egy szép munkát, számomra nívódíjas alkotást, amelynek még találó mottója is van. Örülök annak, hogy az általam ismert sportemberről írt. Honlapom, a www.szlomasport.sk indulásakor is együttműködött velem, és a Sztorik, történetek esetek rovatban az első anyagok egyike róla szólt, a pályamunkában is megtalálható tokiói világbajnoki élményeiről. Ott 41 évesen rajtolt. Gratulálok Orsolyának, hogy megörökítette Rácz Norbert pályafutását, s főleg ahhoz, hogy hogyan.”

Második az ipolysági Deák Kristóf Gáspár László életútja címmel, harmadik a dunaszerdahelyi Vodnyanszká Renáta Medgyes Renáta, akinek szenvedélye a sport címmel írt munkájáért. Különdíjas a kulcsodi Nagy Judit, ő Horváth Ferenc, a példakép című írásával pályázott. Részvételi díjat kapott a komáromi Nagy Balázs Sarlós József életútjáért és a búcsi Ďurkovič Enikő Magyar Imre szlovákiai magyar hosszútávfutóról írt anyagáért.

Képzőművészet

Kilenc intézmény 30 diákja és felkészítő pedagógusa kapott meghívót a Diákolimpia sporttémájú képzőművészeti részének országos döntőjére. Az ő munkáikat láthatták az érdeklődők az olimpia alatt a dunaszerdahelyi városi sportcsarnokban.

A dunaszerdahelyi kiállítás egy részlete

Egyébként mintegy 200 pályamunka érkezett a versenyfelhívásra. Három téma szerepelt az idei versenyfelhívásban: 1. Sport a mindennapjainkban, 2. A mozgás öröme, 3. Híres olimpikonjaink-sportolóink (portré).

Dunaszerdahelyen két kategóriában hirdették ki a legjobb három munkát. Az egyikben (5–6. osztályosok) Bolla Dóra, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola, a másikban (7–9. osztályosok) Zsigárdi Sarolta, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola diákja győzött.

Az alkotás mámorában

„Az ünnepélyes megnyitó után a Kodály Zoltán Alapiskolába mentünk, ahol négyórás kötetlen képzőművészeti foglalkozáson vettek részt a meghívottak, tanárok-diákok egyaránt. Új eszközökkel, modern képzőművészeti eljárásokkal, technikákkal ismerkedhettek meg. A tanultakat biztosan kamatoztatni tudják majd a jövőben, akár a tanórákon, akár más versenyeken – foglalta össze honlapunknak a dunaszerdahelyi történéseket Fodor Mária, aki a képzőművészeti rész irányítója, szakmai felügyelője volt. – Amikor először szerveztük meg a Diákolimpiát, eleve fontosnak tartottuk, hogy a sport mellett ott legyen a képzőművészet is. Olyan tárgyról van szó, amelynek a tanítása kevés kivétellel nálunk sajnos még mindig gyerekcipőben jár. Nagy hiba, hiszen a jobb és a bal agyfélteke összehangolása a mai rohanó, számítógépes világban fontosabb, mint valaha. A mai gyerekek éppen olyan fogékonyak a szépre, az értékesre, mint régen. Kicsik és nagyok örömmel alkotnak, ha a színes ceruza mellett-helyett más, izgalmasabb eszközöket is adunk a kezükbe, esetleg nem elcsépelt, unalmas, hanem nem mindennapi-érdekes témákat adunk a számukra. Ez nem könnyű feladat, természetesen másfajta hozzáállást kíván a tanártól is, hiszen ha az a cél, hogy a végeredmény egy szépen kidolgozott, kreatív élvezhető rajz legyen, nem hagyhatjuk magára a diákokat, meg kell ismertetnünk velük a hagyományos technikák mellett újszerű, modern technikákat is, másrészt pedig ösztönözni kell őket, hogy merjenek merészek lenni, ne hagyják üresen a rajzlap nagy részét. Nem is gondolná az ember, mennyi minden lakozik egy-egy gyermek lelkében, mennyi kérdése van-lenne, mennyi ötlete, gondolata van, és ha okosan tereljük őket, mindezek a felszínre kerülnek. A végeredmény pedig lehet olyan, mint amilyen képeket láthattunk a kiállításon is. Pontosan ezért döntöttem úgy jó néhány évvel ezelőtt, hogy amikor egy-egy országos verseny döntőjére hívok diákokat, a döntőn már nem versenyeztetem őket, hanem a felkészítő tanárukkal együtt megismertetem velük azokat az eszközöket, technikákat , amelyekkel esetleg a saját iskolájukon nem találkoztak még. Ez volt a cél ezen a versenyen is, a visszajelzés pedig mindig pozitív. Ez jelzi azt, hogy szükség van ilyen jellegű megmérettetésekre, találkozásokra.”

A képzőművészeti foglalkozás résztvevői

(Forrás: SzlomasportH)

Ha valaki bármivel – legyen az kép, tény, megjegyzés – gazdagítani tudná egyedülálló összeállításunkat a 3. Diákolimpiáról, elég csak jelentkezni a www.szlomasport.sk honlap címén, és jelezni észrevételét.

Diákolimpia 2016
(teljes eredménylista)

Asztalitenisz
(Fiúk, 11 induló) – elődöntő: Tóth Péter (Negyed)–Simon Adrián (Farkasd) 1:3, Jánosdeák Dávid (Szádalmás)–Almási Alfréd (Nádszeg) 0:3.
A 3. helyért: Jánosdeák Dávid–Tóth Péter 3:1.
Döntő: Almási Alfréd–Simon Adrián 3:0.
Végeredmény: 1. Almási Alfréd, 2. Simon Adrián, 3. Jánosdeák Dávid, 4. Tóth Péter.
Lányok (4 induló) – eredmények: Jóna Réka (Szádalmás)–Varga Judit (Farkasd) 0:3, Jóna Réka–Kiss Boglárka (Szentpéter) 3:0, Jóna Réka–Csintalan Anna (Szentpéter) 3:2, Varga Judit–Kis Boglárka 3:0, Varga Judit–Csintalan Anna 3:0, Kis Boglárka–Csintalan Anna 1:3.
Végeredmény: 1. Varga Judit (Farkasd, 9:0), 2. Jóna Réka (Szádalmás, 6:5), 3. Csintalan Anna (5:7), 4. Kiss Boglárka (mindketten Szentpéter, 1:9).

Atlétika
Fiúk – krikettlabdadobás: 1. Gregor Krisztián (Rimaszombat) 69,60 m, 2. Peőcz Bálint (Csilizradvány) 65,88 m, 3. Világi Máté (Bős) 64,45 m.
Távolugrás: 1. Tóth Gergely (Bős) 520 cm, 2. Karafa Tamás (Szepsi) 517 cm, 3. Peőcz Bálint 499 cm.
60 m síkfutás: 1. Karafa Tamás 7,44 mp, 2. Peőcz Bálint 7,48 mp, 3. Világi Máté 7,49 mp.
300 m síkfutás: 1. Világi Máté 42,50 mp, 2. Peőcz Bálint 42,82 mp, 3.Karafa Tamás 43,20 mp.
Négytusa: 1. Peőcz Bálint 228 pont, 2. Világi Máté 221 pont, 3. Karafa Tamás 219 pont.
Lányok – krikettlabdadobás: 1. Ollé Anna (Alistál) 47,25 m, 2. Varga Nikolett (Dunaszerdahely – Szabó Gyula AI) 46,15 m, 3. Nagy Szilvia (Csilizradvány) 40,30 m.
Távolugrás: 1. Varga Nikolett 440 cm, 2. Madarász Zsófia (Komárom) 419 cm, 3. Sedlák Eszter (Szepsi) 405 cm.
60 m síkfutás: 1. Varga Nikolett 8,35 mp, 2. Sedlák Eszter 8,60 mp, 3. Nagy Szilvia 8,72 mp.
300 m síkfutás: 1. Varga Nikolett 49,60 mp, 2. Johancsik Réka (Csilizradvány) 49,92, 3. Ollé Anna 50,60 mp.
Négytusa: 1. Varga Nikolett 222 pont, 2. Nagy Szilvia 184 pont, 3. Johancsik Réka és Ollé Anna 182–182 pont.

Kézilabda (lányok)
Eredmények: Nyárasd–Csilizradvány (Kóczán Mór Alapiskola) 23:7, Nyárasd–Nagymegyer (Bartók Béla AI) 12:14, Nyárasd–Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin Alapiskola) 7:24, Csilizradvány–Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin AI) 6:32, Csilizradvány–Nagymegyer 4:17, Nagymegyer–Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin AI) 5:21.
Végeredmény: 1. Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin AI), 2. Nagymegyer (Bartók Béla AI), 3. Nyárasd, 4. Csilizradvány (Kóczán Mór AI).
A bajnokcsapat: Markus Boglárka, Hrapka Sára, Davidovská Edina, Szabó Réka, Sidó Linda, Kucsera Rebeka, Lednecká Bianka, Zsákovics Sára Erika, Végh Angéla, Hornyák Panna.
Felkészítők: Rajkovics Orsolya és Némethné Dömény Jolán.

Kispályás labdarúgás (fiúk)
Iskolák tornája – A csoport: Királyhelmec–Búcs 5:2, Torna–Bős 1:3, Királyhelmec–Torna 2:5, Búcs–Bős 1:13, Királyhelmec–Bős 0:8, Búcs–Torna 3:7.
Sorrend: 1. Bős 9 (24:2), 2. Torna 6 (13:88), 3. Királyhelmec 3 (7:15), 4. Búcs 0 (6:25).
B csoport: Ógyalla–Rimaszombat 0:1, Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI)–Sókszelőcs 9:4, Ógyalla–Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI) 2:7, Rimaszombat–Sókszelőce 10:1, Ógyalla–Sókszelőce 10:4, Rimaszombat–Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI) 2:10.
Sorrend: 1. Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI) 9 (26:8), 2. Rimaszombat 6 (13:11), 3. Ógyalla 3 (10:12), 4. Sókszelőce 0 (9:29).
Elődöntő: Bős–Rimaszombat 3:0, Torna–Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI) 0:5.
A 7. helyért: Sókszelőce–Búcs 5:5 – hetesekkel: 5:4.
Az 5. helyért: Ógyalla–Királyhelmec 8:2.
A 3. helyért: Rimaszombat–Torna 2:5.
Döntő: Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI)–Bős 0:0 – 3:1.
Végeredmény: 1. Dunaszerdahely (Kodály Zoltán AI), 2. Bős, 3. Torna, 4. Rimaszombat, 5. Ógyalla, 6. Királyhelmec, 7. Sókszelőce, 8. Búcs.
A bajnokcsapat: Mucska Tibor–Sánka Patrik, Csomor Dávid, Kováč Gergely, Zsoldos Kevin, Görcs Adrián, Bögi Ferenc, Sárközi Dávid, Bábics Dominik, Csicsó Richárd, Zsákovics Ákos (megbetegedett, ágyból szurkolt társainak).
Felkészítő: Ollári Attila.

Régiók tornája: Bodrogköz–Mátyusföld 7:4, Gömör–Csallóköz 2:6, Ung-vidék–Gömör 3:0, Mátyusföld–Csallóköz 2:6, Ung-vidék–Csallóköz 1:7, Mátyusföld–Gömör 3:4.
Végeredmény: Csallóköz 9, 2. Ung-vidék 6, 3. Gömör 3, Mátyusföld 0.

Sakk
Hétfordulós torna (37 induló) – fiúk: 1. Jakab Béla (Munka utcai Alapiskola, Komárom) 6,5, 2. Tóbiás Gergő (Erdélyi János MTNY AI, Nagykapos) 6, 3. Sárközi Szabolcs (Bartók Béla AI, Nagymegyer) 5,5, lányok (hárman indultak, de fiúkkal versenyeztek a torna szabályai szerint): 1. Pivoda Réka (Eötvös utcai AI, Komárom) 4, 2. Győri Zsófi (nádszegi AI) 3, 3. Presinszky Emma (Nyárasdi AI) 2.

Esszéíró-pályázat
Díjazottak: 1. Molnár Orsolya (Katona Mihály AI, Búcs, 9. osztály): Rácz Norbert karateedző, 2. Deák Kristóf (Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság, 8. A osztály): Gáspár László életútja, 3. Vodnyanszká Renáta (Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely, 7. A osztály): Medgyes Renáta, akinek szenvedélye a sport.
Különdíj: Nagy Judit (Kóczán Mór Alapiskola, Csilizradvány, 7. osztály): Horváth Ferenc, a példakép.
Részvételi díj: Nagy Balázs (versenyen kívül indult, már gimnazista): Sarlós József életútja és Ďurkovič Enikő (Katona Mihály Alapiskola, Búcs, 9. osztály): Magyar Imre szlovákiai magyar hosszútávfutó.

Képzőművészet
A zsűrizést követően 9 intézmény 30 diákja és felkészítő pedagógusa kapott meghívót az országos döntőre.
Az iskolák névsora és a felkészítő pedagógusok:
Pongrácz Ágoston Alapiskola, Negyed – Mgr. Krommel Gabriella
Nagyszarvai Alapiskola – Mgr. Gráfel Mária
Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer – Mgr. Smola Györgyi
Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény – Mgr. Kotiers Éva
Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely – Mgr. Karika Lívia
Marianum Egyházi Alapiskola, Komárom – Mgr. F. Németh Csilla
Móricz Zsigmond Alapiskola, Diósförgepatony – Mgr. Molnár Erika
II. Koháry István Alapiskola, Fülek – Mgr. Tomolya Adrianna
Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely – Mgr. Fodor Mária
Két kategóriában hirdettek helyezést – 1. kategória (5–6. évfolyam): 1. Bolla Dóra (Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény), 2. Bachman Barbara (Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely), 3. Bartal Viktória (Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely)
2. kategória (7–9. évfolyam): 1. Zsigárdi Sarolta (Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely), 2. Fazekas Noémi (II. Koháry István Alapiskola, Fülek), 3. Fekete Eszter (Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely).

Ha bárki talál ennél több adatot a 3. Diákolimpiáról, küldje el a www.szlomasport.sk honlap címére, gazdagíthatja vele összeállításunkat.

Az összeállítást készítette és írta: J. Mészáros Károly

Országos döntő

2018. október 5-én újra – immár negyedszer – Dunaszerdahelyen volt a Diákolimpia országos döntője. Nyolc régióból – Bodrogköz és Ung-vidék, Szepsi és Kassa, Rimaszombat, Léva, Galánta, Pozsony és Szenc, Komárom, Dunaszerdahely – 335 szlovákiai magyar alapiskolás vett részt az öt sportágból – atlétikai négytusa, asztalitenisz, kézilabda (lányok), kispályás labdarúgás (fiúk), sakk – és a képzőművészeti részből álló nagyszabású rendezvényen. Szabó László, a dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója és szervező csapata ismét bizonyította, jó helyen van kétévente a diáksportolók csúcstalálkozója. Honlapunk a sportesemény médiapartnereként feltérképezte a történéseket, hogy megőrizze az utókornak.

Megnyitó sok diákkal, olimpiai hangadással, üdvözlő szavakkal és életműdíjasokkal

A negyedik ünnepi megnyitó is hasonlított a korábbiakra, mégis más volt. Szereplőivel mindenképpen. Hangulatkeltésével is lázba hozott mindenkit. Egy órára elhittük, mert abban a hatvan percben ez kidomborodott, hogy milyen jó ha saját magunk saját magunknak szervezünk olyan sporteseményt, amely saját magunkról szól. Képesek vagyunk megadni a tiszteletet sportolóinknak, testnevelőiknek, kísérőiknek, hogy a hallottakkal felvértezve folytassák a sportpályákon, tartva magukat a hangosan elmondott eskü szövegéhez.
Szabó László is erről beszélt, mikor házigazdaként megnyitotta a 4. Diákolimpia döntőjét. Gondolataiba itt újra beleolvashat, hogy visszakapja ama októberi délelőtt hangulatát.

Életműdíjat kaptak: Méhes Tibor in memoriam (átvette özvegye, Méhes Tiborné) mellette balról Németh Ödön és Vincze Ferenc. Betegség miatt hiányzott: Székely István (szlomasport-felvétel)

Másodszor osztottak ki életműdíjakat a Diákolimpián nevelőedzőknek, pedagógusoknak. 2018-ban ebben az elismerésben részesült: Németh Ödön diósförgepatonyi nyugdíjas pedagógus, sportághonosító, akinek helybeli diákjai 1985-ban és 1987-ben a rátermettségi versenyben országos elsők lettek az akkori Csehszlovákiában; Székely István somorjai nyugdíjas pedagógus, aki a csallóközi városban meghonosította a kosárlabdát és a kajak-kenut; Vincze Ferenc, aki a gútai dzsúdóscsalád feje, harminchárom évig mindenese volt, napjainkban is vezetőedzője és Méhes Tibor in memoriam, aki a fiatal, főleg kézilabda-tehetségek gondozásával foglalkozó dunaszerdahelyi sportközpont alapítója és elnöke, a triatlon csallóközi meghonosítója volt, 2017-ben ötvennyolc évesen hunyt el.

Asztalitenisz
Sok fiú és mindössze három lány jelentkezett az asztaliteniszversenyre. A lányok gyorsan túljutottak a három mérkőzésen, a fiúk csatározásai sokáig elhúzódtak. S a végére egy színvonalas döntő tett pontot.

Kolárovská Nikoletta: „Jól szórakoztunk”
Szentpéteri lány volt az idei Diákolimpia első bajnoka. Mindkét ellenfelét legyőzte Kolárovská Nikoletta, a Kossányi József Alapiskola nyolcadikosa. Még javában tartott a fiúk versenye, amikor megszólítottam a friss aranyérmest.

Először jöttél a Diákolimpiára?
Igen.

Miért asztaliteniszre jelentkeztél?
Sokat néztem a tévében is, megszerettem, kiskorom óta játszom. Már sok versenyen vettem részt az iskola és a klub képviseletében.

Hol játszol?
A szentpéteri iskola csapatában.

Mire gondoltál, mikor kiderült, hogy csak hárman vagytok a mezőnyben?
Tudatosítottam, hogy dobogósok vagyunk mind a hárman, és már csak oda kellett vetnünk magunkat, hogy még jobbak legyünk, jobban odafigyeljünk a játékra.

Az asztaliteniszező lányok teljes mezőnye a dobogón, balról: Kovács Evelin (2.), Kolárovská Nikoletta (1.) és Kis Rebeka (3.)

Mind a két ellenfeledet legyőzted?
Igen.

Fölényesen? Volt vesztett játszmád?
Egy. Aztán belehúztam, és megnyertem a meccset.

Nyerni jöttél Dunaszerdahelyre?
Nem.

Miben múltad felül az ellenfeleidet?
Eredményességben.

Örülsz a győzelemnek?
Nekem nem az számít, hanem az, hogy jól szórakoztunk, pingpongoztunk...

Örülsz annak is, hogy itt lehettél a Diákolimpián? Eljössz legközelebb is?
Két év múlva már nem jöhetek, mert most vagyok nyolcadikos.

Lakatos Marek: „Mindent beleadtam”
Hosszú, órákig tartó csatározások után alakult a fiúk sorrendje az idei Diákolimpia asztaliteniszversenyében. Végül Lakatos Marek, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola növendéke győzött.  A színvonalas döntő után kérdeztem.

Dobogón a legjobb asztaliteniszező fiúk, balról: Ollári Attila, a sportgimnázium igazgatóhelyettese, Gál Ádám (2.), Lakatos Marek (1.), Danis Adrián (3.) és Szabó László, a sportgimnázium igazgatója

Mióta asztaliteniszezel?
Négy éve.

Versenyszerűen is játszol?
Igen. Rozsnyón a Geológ klubban.

Hány éves vagy?
Tizenöt.

Hogyan jutottál el a végső győzelemig?
Jól ment a csoportban is, aztán a végén a döntőben három játszmában nyertem, főleg az utolsó volt szoros, 12:10-re győztem.

Mi döntött szerinted?
Mindent beleadtam, amit csak tudtam, előhúztam az ellenfelemmel szemben. Sikerült.

 Atlétika
Két nagy sikerhalmozója volt az atlétikai versenyszámoknak: Nagy Szilvia és Kosár Levente Máté. Mindketten négy aranyat vittek haza a megszerezhető ötből. Árnyékukban egy aranyérem jutott a lányoknál Tési Evelinnek (Bős, távolugrás), a fiúknál Kónya Leonárdnak (Torna, krikettlabdadobás). Mit mondtak a négytusa bajnokai?

Nagy Szilvia: „Ez a csúcs!”
Huszonöt pontos előnnyel lett a lányok versenyének győztese az atlétikai négytusában az idei Diákolimpián. Nagy Szilvia, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola tanulója emellett megnyerte a krikettlabdadobást, valamint a 60 és a 300 méteres futást is. Tarolásáról beszélgettem vele.

Először indultál?
Másodszor.

Két éve hogyan végeztél?
Második voltam, szintén a négytusában.

Most hogyan ment a versenyzés az egyes számokban?
Háromban, vagyis krikettlabdadobásban, 60 méteren és 300 méteren is nyertem, mindössze távolugrásban végeztem a második helyen, de ott is nagy egyéni csúccsal, 476 centivel lettem második.

Dobogós lányok az atlétikai négytusában, balról Tési Evelin (2.), Nagy Szilvia (1.) és Balla Beatrix (3.)

Kosár Levente Máté négyszer állhatott a diákolimpiai dobogó tetején

Csúcsteljesítményt nyújtottál a Diákolimpián?
Mondhatni igen.

Valami ilyesmire készültél?
Igen. Nyerni jöttem. A két évvel ezelőtti második helyem után csak én győzhettem.

Verseny közben egyszer sem forgott kockán az elsőséged?
Akkor már nem, de előtte volt bennem izgalom.

A négytusa történései hogyan néztek ki belülről?
Minden versenyszám előtt izgultam, de a rajt után, vagy nekifutáskor már megnyugodtam, tudtam, hogy jó lesz.

Mikor léptél szövetségre az atlétikával?
Ötödikes korom óta. Már előtte is atletizáltam, de nem ilyen nagyban.

Netán versenyszerűen is űzöd?
Focizom.

Hol?
A DAC ificsapatában, első ligát játszunk.

Focista létedre hova helyezhető ez a siker?
Ez a csúcs! Beérett a sok munka gyümölcse.

Hogyan hatott rád a Diákolimpia hangulata?
Nagyon családias volt, idén is nagyon tetszett.

Kosár Levente Máté: „Nagyon megleptem magamat”
Padányi fiú, aki az alistáli Corvin Mátyás Alapiskolának szerzett dicsőséget az idei Diákolimpián, miután győzött a fiúk atlétikai négytusájában, és ezen belül további három versenyszámban diadalmaskodottt. Volt miről faggatnom.

Mit nyertél meg a versenyszámok közül?
A 60 méteres sprintet, a háromszázas futást és a távolugrást. Krikettlabdadobásban pedig negyedik lettem.

Van ezek között olyan teljesítmény, amellyel önmagadat is meglepted?
Az a 60 méteres sprint volt. Először el sem hittem, hogy tényleg olyan jó eredményem volt, hiszen 7,28 másodpercet futottam. Az ugrásnál meg kicsit csalódtam, nagyobbakat szoktam ugrani. Most csak 546 centi sikerült.

60 méteren a futamokon át kerültél a döntőbe, ott is fölényesen nyertél?
Igen. Nem volt nagyon ellenfelem ebben a számban.

Számoltál azzal, hogy az elsők között végzel?
Nem. Úgy jöttem ide, hogy kispuskás leszek meg nem fogok nyerni. Nagyon megleptem magamat az eredményeimmel.

Korábban már volt némi közöd az atlétikához?
Igen. Mikor felkerültem a felső tagozatra, Erika tanító néni fokozatosan többet foglalkozott velem, és neki köszönhetem, hogy ilyen szintre tudtam fejleszteni az atlétikai tudásomat.

Milyen volt belülről az atlétikai verseny?
Izzasztó számok voltak. Jó sok barátot szereztem. Úgy jöttem ide, hogy nyerni akarok, ellenfeleimet viszont nagyon tiszteltem.

Folytatod az atletizálást?
Ha ilyen jó fog menni továbbra is, akkor szeretném folytatni.

Mivel több számból álló versenyt nyertél meg, úgy érzed, hogy sokoldalú vagy?
A sportban is több területem mozgok. Az atlétikán kívül Balonyon focizom az ificsapatban, és korábban íjásztam is.

Tizenöt évesen először vagy a Diákolimpián. Hogyan élted át?
Nagyon nagy élmény volt. Mikor a himnusz lement, ki kellett állnunk a versenyzők közé. Úgy éreztem, mintha valami nagynak lennék a részese. Fílinget adott, beleéltem magam a történésekbe.

Kispályás fociban a nyárasdiak a csúcson
Voltak népesebb, képzettebb játékosokkal érkező iskolák is a kispályás labdarúgótorna mezőnyében, de végül a kilenc induló csapatból a nyárasdiak kerültek ki győztesen az idei Diákolimpián. Taroltak a csoportjukban, hiszen tizenhat lőtt gól mellett mindössze egyetlen egyet kaptak. Az elődöntőben 3:2-re verték a későbbi bronzérmes bősieket, majd a döntőben 4:3-ra a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolát. Dorák Zsolt tanítójuk és edzőjük egy személyben. Az eredményhirdetés után szólítottam meg a nyárasdi pedagógust.

A nyárasdi csapat, a kispályás labdarúgás bajnoka, jobbról az első Dorák Zsolt edző, pedagógus (szlomasport-felvétel)

Mit szól az elsőségükhöz?
Nagyon örülök, mert kisiskolából jöttünk, mintegy száznyolcvan gyerek tanul nálunk., míg ellenfeleink között hat-hétszázas létszámú sulik is voltak. Ettől függetlenül az első négybe vártam a csapatot, mivel régen, több mint nyolc éve együtt vagyunk, edzőjük vagyok az iskolán kívül is. Nagy részük már kiöregedett az U15-ös korosztályból, felléptek az ifjúsági csapatba. Igazi csapatmunka volt, amit összehoztak a fiúk.

Hogyan ment az egyes meccseken. Mindannyiszor nyertek?
Igen. Előbb négyszer a csoportban, majd 3:2-re az elődöntőben, s végül a döntő is miénk lett, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola ellen 4:3 arányban győztünk. Egy kis szerencse kellett hozzá, de arra az életben is szükség van.

Akad-e kiemelni való játékosteljesítmény?
Nem emelnék ki senkit. Évek óta ismerem a fiúkat, és ilyen jó kapusteljesítményt, hátvédteljesítményt és csatárteljesítményt tényleg régen láttam tőlük. Tehát minden úgy működött, ahogy kellett, és a fiúk otthagyták a szívüket a pályán. Volt két csapat is, amely képzettebb játékosokból állt, de ezt a fiúk maximálisan kompenzálták szívükkel, akaratukkal. Betartották a taktikát, azt játszották, amit tudnak.

A DAC-centrikus Csallóközben eljön a tornára a Nyárasd, ahol inkább a kézilabda emléke él, és megnyeri a Diákolimpiát. Ezt hogyan fogják otthon elújságolni?
Nagyon büszke vagyok a fiúkra, s ők is önmagukra. Nyolc-tíz év alatt roppant tehetséges, szívvel, lélekkel harcoló garnitúra jött össze Ez volt az utolsó évünk, amikor sikerült az i-re feltennünk a pontot. Erős dunaszerdahelyi iskolacsapatok előtt megnyerni egy tornát, az nagyon nagy siker, és méltóképpen meg is ünnepeljük.

Hogyan élte át a Diákolimpiát? Mit őrzött meg a hangulatából?
Nekem tetszett, hogy van ilyen versenye a szlovákiai magyar iskoláknak. S bízom benne, hogy a gyerekeket is megérintette. Beszéltem nekik előtte az olimpiáról, ily módon is próbálom őket nevelni. Nem csak taktikai utasításokat adok, hanem a sport világába is bevezetem őket.

Kézilabdában a Szabó Gyula AI elsősége
Nyolc csapat játszott a lányok kézilabdatornáján. Az idei Diákolimpián először fordult elő, hogy a sportág dél-szlovákiai bástyái közül szinte valamennyi képviseltette magát. Dunaszerdahelyen maradt az elsőség. A döntőben a Szabó Gyula Alapiskola 15:11-re győzött a Munka utcai Alapiskola és a Selye János Gimnázium vegyes csapata ellen. Utóbbiban szinte rendre Csallóközaranyoson kézilabdázó lányok léptek pályára. Viola Ágnes, az aranyérmes iskola tornatanára válaszolt kérdéseimre.

A lányok kézilabdatornáját a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola csapata nyerte (Bugár Ákos felvétele)

Négy győzelem vezetett a bajnoki címig. Milyen utat kellett bejárniuk a nyolctagú mezőnyben?
Nagyon színvonalas tornán vettünk részt mind a játék, mind a szervezés tekintetében. A csoportkörben dunaszerdahelyi ellenfelünk, a Vámbéry Ármin Alapiskola csapata nehezítette meg a dolgunkat, 8:7-re nyertünk, a döntőben pedig Komárommal kerültünk össze. Nagyon jó mérkőzést játszottunk velük, s a végeredmény nekünk kedvezett, hiszen 15:11 lett a javunkra. Játékosaink nagyon ügyesek voltak, igazi csapatmunkát láthattunk.

A Vámbéry-alapiskola elleni csoportmeccs vagy a komáromiak elleni döntő volt nehezebb?
A Vámbéry elleni volt az izgalmasabb, mert ugyan már négy góllal vezettünk, de a végén csak egyetlen találat döntött a javunkra.

Miben múlták felül ellenfeleiket?
A lányok összeszokottsága mindenképpen hozzásegített a győzelemhez, mivel együtt játszanak, egy csapatban, egy klubban, a dunaszerdahelyi városiban. Az ellenfelek soraiban olyan játékosok is voltak, akik nem is kézilabdáznak versenyszerűen.

A győztes Szabó Gyula Alapiskola csapatában csak aktív játékos szerepelt?
Igen, mindenki kézilabdázik.

Először találkoztak a Diákolimpia kézilabdatornáján a dél-szlovákiai kézilabdabástyák képviselői Dunaszerdahelytől Naszvadig. Megérződött ez a torna hangulatában is?
Jó, barátságos hangulat uralkodott. Már az edzők is ismerték egymást, hisz korábban számtalanszor találkoztak az iskola- vagy más bajnokságokon.

Mennyire érintette meg Önt a Diákolimpia légköre?
Nagyon jó, hogy létezik ez a kezdeményezés, örülünk neki.

Sakk
Harmincegyen ültek asztalhoz a fiúk és a lányok összevont versenyén. Csémy Dávid végzett a mezőny élén, félpontos előnnyel, a lányoknál pedig – akárcsak két éve – ismét Pivoda Réka volt a legeredményesebb.

Pivoda Réka: „Nagyon boldog vagyok”
Címvédőként érkezett az idei Diákolimpiára, s ő az egyedüli versenyző a teljes, több mint háromszáz fős mezőnyben, aki megvédte 2016-os elsőségét. Erről is kérdeztem az újfalui Pivoda Rékát, aki a komáromi Eötvös utcai Alapiskola tanulója.

A lányok sakkversenyének dobogósai, balról: Klenkó Éva Borbála (2.), Pivoda Réka (1.) és Győri Zsófia (3.) (szlomasport-felvétel)

Egymás után másodszor nyerted meg a Diákolimpiát. Az idei hogyan jött össze?
Négy és fél pontom lett. Két éve kevesebben voltunk, mi, lányok, idén nagyon sokan. Tízen, ez elég szép szám a harmincegyből.

Mivel közös tornátok volt a fiúkkal, rákérdezek, hány lánnyal játszottál?
Kettővel, mindkétszer győztem, a többi pontomat fiúk ellen szereztem.

Azzal jöttél ide, hogy most is a legjobb leszel?
Szerettem volna nyerni, ez sikerült, de ha más nyert volna, akkor sem lettem volna szomorú, mert mindenkinek kell adni esélyt.

Mit jelent az számodra, hogy megint győztél?
Nagyon boldog vagyok. Örülök neki, de ha második lettem volna, akkor se lett volna semmi baj. Annak is nagyon örültem volna.

Milyen emlékeket viszel haza az idei Diákolimpiáról?
Jó volt, a társaság is nagyon jó volt. Két év múlva visszajövök.

Még visszajöhetsz?
Nem. Már nem, de jönnék, ha lehetne.

Csémy Dávid: „Szerencsés voltam”
Csémy Dávid révén már a második aranyérmét szerezte a szentpéteri Kossányi József Alapiskola az idei Diákolimpián. Félpontos előnnyel nyerte a hétfordulós sakkversenyt. Ő volt a bábuháborúzás legjobbja. Közvetlenül az eredményhirdetés után beszélgettünk.

A fiúk sakkversenyének eredményhirdetése után, balról Ollári Attila, a házigazda dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatóhelyettese, Mézes Kristóf (2.), Csémy Dávid (1.) és Klenkó Ádám (3.), valamint Pallag György, a verseny társszervezője

Először indultál a Diákolimpián?
Nem másodszor, két éve tizedik lettem.

És most megnyerted a tornát. Számoltál ilyesmivel?
Öten kinőttek a legutóbbi top tízből, szóval kalkuláltam azzal, hogy nyerhetek, de mikor láttam, hogy vannak erős ellenfelek, akkor elbizonytalanodtam.

De azért jól ment a játék, mert a hét fordulóban hat és fél pontot szereztél, vagyis hat győzelem és egy remi a mérleged. Mikor döntetleneztél?
Az utolsó előtti fordulóban. Eléggé hullámzó volt a parti állása, mert egyszer én álltam nyerésre, egyszer az ellenfelem, aztán döntetlen lett.

Hány éve sakkozol?
A versenysakkot 2014-ben kezdtem el, de a sakkjátékost már oviskoromban megtanultam.

És most hány éves vagy?
Tizenegy.

Akkor még kétszer is jöhetsz a Diákolimpiára...
Igen.

És a verseny hangulata, a Diákolimpia légköre menyire ragadott magával?
Jó hangulatú versenyen szerencsés voltam.

Ez döntött az elsőségedről?
Nem teljesen, azért kellett ehhez tudás is. A második helyezett jobban megérdemelte volna a győzelmet. Szerencsére nem így történt.

Képzőművészet
Az idei Diákolimpián ismét megjelentek a képzőművészet hódolói. Újra Fodor Mária tartotta kezében a versenypályázat kiírását, a beérkezett pályamunkák kiértékelését, majd a sportversenyek napján az országos tehetségnap történéseit. Honlapunknak is ő készített mérlegvonást.

Az országos tehetségnap résztvevői

„Két kategóriában hirdettünk győztest a beérkezett mintegy kétszáz munkából. A 5–6. osztályosok mezőnyében Csehy Flóra, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, a 7–9. osztályosoknál Kasza Alexandra Karina, a füleki II. Koháry István Alapiskola tanulója végzett az első helyen – közölte a legfontosabb tényeket, majd hozzátette: – A Diákolimpia – az előző versenyekhez hasonlóan – az ókori görög olimpiák mintájára a sport és a művészetek terén valósult meg. Művészeti része a beérkezett alkotások seregszemléje volt. A bekapcsolódó tanulók a következő témák közül válogathattak: Sport a mindennapjainkban és A mozgás öröme. Az alkotásokból a városi sportcsarnokban kiállítás készült. Összesen 25 diák és felkészítő pedagógus kapott meghívást az országos tehetségnapra, amelyre a Kodály Zoltán Alapiskolában került sor. A meghívottak a sportolókkal együtt részt vettek az ünnepélyes megnyitón, majd ezt követően a képzőművészeti foglalkozáson közösen alkottak, miközben újszerű képzőművészeti technikákkal ismerkedhettek meg. A délelőtt folyamán értékelték a beérkezett alkotásokat, majd az ünnepélyes díjkiosztás következett. A meghívott diákok és tanáraik valamennyien okleveleket, könyveket és rajzeszközöket kaptak.”

Az országos tehetségnapon is alkothattak ...

Diákolimpia 2108
(Teljes eredménylista)

Asztalitenisz
Fiúk – döntő: Lakatos Marek (Rozsnyó, Fábry Zoltán Alapiskola)–Gál Ádám (Vágsellye, Pázmány Péter Alapiskola) 3:0 (11:5, 11:7, 12:10).
Érmesek: 1. Lakatos Marek, 2. Gál Ádám, 3. Danis Adrián (NagyölvedI AI).
Lányok – érmesek: 1. Kolárovská Nikoletta, 2. Kovács Evelin (mindketten Szentpéter, Kossányi József Alapiskola), 3. Kis Rebeka (Muzsla – Endrődy János Alapiskola).

Atlétika
Fiúk – krikettlabdadobás: 1. Kónya Leonárd (Tornai AI) 56,10 m, 2. Szekeres Áron (Peredi AI) 54,75 m, 3. Marics Tibor (Légi AI) 50,50 m.
Távolugrás: 1. Kosár Levente Máté (Alistáli AI) 546 cm, 2. Gyöpös Ádám (Negyedi AI) 515 cm, 3. Nagy Attila (Nyárasdi AI) 502 cm.
60 m: 1. Kosár Levente Máté (Alistáli AI) 7,28 mp, 2. Gyarmati Bence (Szentpéter, Kossányi József Alapiskola) 7,82 mp, 3. Kónya Leonárd (Tornai AI) és Nagy Attila (Nyárasdi AI) 7,84 mp.
300 m: 1. Kosár Levente Máté (Alistáli AI) 41,35 mp, 2. Nagy Zsolt (Nyárasdi AI) 43,31, 3. Both Alex (Csilizradványi AI) 45,02 mp.
Négytusa: 1. Kosár Levente Máté (Alistáli AI) 417 pont, 2. Nagy Zsolt (Nyárasdi AI) 314 pont, 3. Gyöpös Ádám (Negyedi AI) 292 pont.
Lányok – krikettlabdadobás: 1. Nagy Szilvia (Csilizradványi AI) 49,20 m, 2. Tési Evelin (Bősi AI) 40,35 m, 3. Nagy Gabriella (Nagymegyeri AI) 37,70 m.
Távolugrás: 1. Tési Evelin (Bősi AI) 496 cm, 2. Nagy Szilvia (Csilizadványi AI) 476 cm, 3. Balla Beatrix (Zselízi AI) 423 cm.
60 m: 1. Nagy Szilvia (Csilizradványi AI) 8,05 mp, 2. Tési Evelin (Bősi AI) 8,28, 3. Balázs Rita (Szepsi AI) és Szamaránszki Miriam (Alistáli AI) 8,75 mp.
300 m: 1. Nagy Szilvia (Csilizradványi AI) 47,16 mp, 2. Tési Evelin (Bősi AI) 47,60 mp, 3. Kollár Roxana (Peredi AI) 51,44 mp.
Négytusa: 1. Nagy Szilvia (Csilizradványi AI) 274 pont, 2. Tési Evelin (Bősi AI) 249 pont, 3. Balla Beatrix (Zselízi AI) 175 pont.

Kézilabda (lányok, 8 csapat)
A csoport: Komárom (Munka utcai Alapiskola+Selye János Gimnázium)–Naszvad 8:5, Komárom–Diósförgepatony 15:3, Komárom–Nyárasd 22:6, Naszvad–Diósförgepatony 15:1, Naszvad–Nyárasd 12:3, Diósförgepatony–Nyárasd 4:10.
Sorrend: 1. Komárom 6, 2. Naszvad 4, 3. Nyárasd 2, 4. Diósförgepatony 0.
B csoport: Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin Alapiskola)–Gúta 10:7, Dunaszedahely (Vámbéry)–Pozsosnypüspöki 15:4, Dunaszerdahely (Vámbéry)–Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola) 7:8, Gúta–Pozsonypüspöki 11:3, Gúta–Dunaszerdahely (Szabó Gyula) 4:16, Dunaszerdahely (Szabó Gyula)–Pozsonypüspöki 20:3.
Sorrend: 1. Dunaszerdahely (Szabó Gyula) 6, 2. Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin) 4, 3. Gúta 2, 4. Pozsonypüspöki 0.

A 7. helyért: Diósförgepatony–Pozsonypüspöki 1:3.

Az 5. helyért: Nyárasd–Gúta 5:15.

A 3. helyért: Naszvad–Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin Alapiskola) 7:13.

Döntő: Komárom (Munka utcai Alapiskola, Selye János Gimnázium)–Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola) 11:15.

Végeredmény: 1. Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola), 2. Komárom (Munka utcai Alapiskola, Selye János Gimnázium), 3. Dunaszerdahely (Vámbéry Ármin Alapiskola), 4. Naszvad, 5. Gúta, 6. Nyárasd, 7. Pozsonypüspöki, 8. Diósförgepatony.
A győztes csapat: Mészáros Anna, Németh Lilla, Kohút Réka, Németh Réka, Molnár Zsófia, Kázmér Emese, Pónya Réka Zoé, Melicher Kinga, Érsek Hajnalka, Szelle Liliana, Kósa Eszter, Manczal Orsolya, Bartal Viktória, Alföldy Anna Rebeka.

Kispályás labdarúgás (fiúk, 9 csapat)
A csoport: Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola)–Szepsi 3:1, Sókszelőce–Bős 1:4, Szepsi–Bős 3:5, Dunaszerdahely (Szabó Gyula)–Sókszelőce 7:3, Sókszelőce–Szepsi 5:5, Bős–Dunaszerdahely (Szabó Gyula) 1:3.
Sorrend: 1. Dunaszerdahely (Szabó Gyula) 9, 2. Bős 6, 3. Szepsi 1 (9:13), 4. Sókszelőce 1 (9:16).
B csoport: Királyhelmec–Nyárasd 0:4, Ógyalla–Muzsla 6:1, Negyed–Királyhelmec 3:2, Nyárasd–Ógyalla 5:0, Muzsla–Negyed 2:4, Királyhelmec–Ógyalla 6:5, Nyárasd–Muzsla 3:0, Negyed–Ógyalla 10:0, Királyhelmec–Muzsla 5:1, Nyárasd–Negyed 4:1.
Sorrend: Nyárasd 12, 2. Negyed 9, 3. Királyhelmec 6, 4. Ógyalla 3, 5. Muzsla 0,

Elődöntő: Nyárasd–Bős 3:2, Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola)–Negyed 7:3.

A 3. helyért: Bős–Negyed 5:1.

Döntő: Nyárasd–Dunaszerdahely (Szabó Gyula Alapiskola) 4:3.
A győztes csapat: Pálffy Patrik, Csölle Gábor, Csölle Alex, Dorák Fábián, Szedlák Dávid, Nagy Zsolt, Bartal Alex, Kovács Sándor, Parčetich Pál. Felkészítő tanár: Dorák Zsolt.

Sakk
Hétfordulós torna (31 induló) – fiúk: 1. Csémy Dávid (Szentpéter, Kossányi József Alapiskola) 6,5, 2. Mézes Kristóf (Dunaszerdahely, Szabó Gyula AI) 6, 3. Klenkó Ádám (Bátorkeszi, Kováts József AI), 5,5; lányok (tízen indultak, de a fiúkkal versenyeztek a torna szabályai szerint): 1. Pivoda Réka (Eötvös utcai AI, Komárom) 4,5, 2. Klenkó Éva Borbála (Bátorkeszi, Kováts József AI) 4, 3. Győri Zsófia (Nádszegi AI) 4.

Képzőművészet
Összesen 200 pályamunka érkezett, ebből 25 diák és felkészítő pedagógusa kapott meghívót az országos döntőre.
Két kategóriában hirdettek helyezést – 1. kategória (5–6. évfolyam): 1. Csehy Flóra (Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola), 2. Karácsony Viktória (Dunaszerdahely, Szabó Gyula Alapiskola), 3. Tóth Anna (Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola).
2. kategória (7–9. évfolyam): 1. Kasza Alexandra Karin (Fülek, II. Koháry István Alapiskola), 2. Lukács Noémi, 3. Bachman Barbara (Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola).

Ha bárki talál ennél több adatot a 4. Diákolimpiáról, küldje el a www.szlomasport.sk honlap címére, gazdagíthatja vele összeállításunkat.

Az összeállítást készítette és írta: J. Mészáros Károly

Mi érkezett a régiókból?

A Diákolimpia 2018 országos döntőjét (2018. október 5., Dunaszerdahely) regionális versenyek előzték meg. Amiről tájékoztatást kaptunk, azt itt megtalálják. Aki ennél több régiós eseményről tud, tájékoztassa róla honlapunkat, hogy közkinccsé tehessük.

Galánta, Vágsellye régió

Atlétika, fiúk: 1. Néma Levente – Nádszeg, 2. Szekeres Áron – Pered, 3. Gyöpös Ádám – Negyed
Lányok: 1. Kollár Roxána – Pered, 2. Gútai Virág – Nádszeg, 3 Sába Cyntia – Sókszelőce

Foci: 1. Negyed, 2. Sókszelőce

Asztalitenisz: 1. Farkas Dominik, 2. Döme Andreas – mindketten Negyed, 3, Erdélyi Levente – Nádszeg, 4. Gál Ádám – Vágsellye

Sakk: ketten Nádszegről

Szepsi, atlétika, négytusa

Lányok:

1. Balta Rita – Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, Szepsi

2. Dancsó Larissza – Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola

3. Kaputa Marianna – Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, Szepsi

Fiúk:

1. Bascsúr József – Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium

2. Kónya Leonard – Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola

3. Horváth Ronaldó – Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola

Regionális forduló Rozsnyó – Szepsi – Kassa

Asztalitenisz

Fiúk:
1. Lakatos Marek, Fábry Zoltán AI Rozsnyó

2. Dunka Roland, AI Torna

3. Balázs Bálint, AI Torna

Lányok:
1.Laven Nikola, Fábry Zoltán AI Rozsnyó

2. Dancso Larisza, AI Torna

3. Rigó Eugénia, AI Torna

Diákolimpia 2018 - Felhívás

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Mentor Tehetségsegítő Tanács, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola és a Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola Akkreditált Tehetségpontja a szlovákiai magyar alapiskolák felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok megfelelő korosztályú diákjai számára meghirdetik a „Diákolimpia 2018” versenyét, mely a 2012-es,a 2014-es és a 2016-os versenyekhez hasonlóan az ókori görög olimpiák mintájára a sport és a művészetek terén valósul meg.
A verseny célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szlovákiai magyar alapiskolákra, mozgásba hozzuk mindazokat az egyéni ambíciókra és a közösségi cselekvésre épülő erőforrásokat, melyek a diákság eredményes fejlődését és sikeres jövőjét szolgálják. A művészi alkotómunka és a nemes sportvetélkedések öröméből származó egészséges életszemlélet, a tehetségek teljesítményeinek bemutatása önbizalmat ad, s egyben megerősítheti felvidéki magyar közösségünk hitét a megmaradásban és a boldogulásban.

A Diákolimpia művészeti részét a képzőművészeti alkotások seregszemléje alkotja.
A művészeti versenybe bekapcsolódó tanulók az alábbi két témában küldhetnek pályamunkákat tetszőleges technikával A3-mas vagy A2-es méretben.
Témák:
1. Sport a mindennapjainkban
2. A mozgás öröme
Az alkotásokat szakmai zsűri értékeli. A pályamunkák leadási (beküldési) határideje: 2018. június 30.
A munkákat a következő címre kérjük elküldeni:
ZŠ Zoltána Kodálya, Komenského 1219/1, 929 01, Dunajská Streda
A művészeti seregszemle szervezője: Kodály Zoltán Alapiskola Tehetségpont
Fodor Mária
fmarika@szm.sk, tel: 0907/166 973
A legjobb pályamunkák Dunaszerdahelyen, a Diákolimpia 2018 országos döntőjén kerülnek bemutatásra. Az alkotók és felkészítő tanáraik meghívást kapnak a Kodály Zoltán Alapiskola által szervezett Tehetségnapra.

A Diákolimpia sportversenyei a következő sportágakban valósulnak meg:

Labdajátékok: fiúk – kispályás labdarúgás, lányok – kézilabda.
Az országos döntő küzdelmeiben a regionális versenyeken első helyezett iskolacsapat vesz részt korosztályi megkülönböztetés nélkül.

Atlétika
Az atlétikai versenyek a fiúk és a lányok esetében egyaránt négytusa formájában valósulnak meg a felső tagozatos diákok számára korosztályi megkülönböztetés nélkül. A négytusát a következő versenyszámok alkotják: 60 m-es és 300 m-es síkfutás, távolugrás és krikettlabda-dobás. Atlétikában a döntőben a régiókat, a fiúk és lányok esetében 2-2 diák képviseli (régiónként összesen 4 diák).

Asztalitenisz és sakk
Mindkét sportágban a fiúk és a lányok korosztályi megkülönböztetés nélkül versenyeznek (régiónként 1 fiú és 1 leány kerül be az országos döntőbe).

A Diákolimpia sportversenyei a regionális fordulókkal kezdődnek az ország kilenc pontján. A sportversenyek regionális fordulóira a nevezési határidő: 2018. május 10 (esetenként később is lehet jelentkezni a regionális szervezővel egyeztetve).
A nevezéseket a sportversenyek főszervezőjéhez, Lépes Györgyhöz kell e-mail formájában eljuttatni.
A regionális versenyek megvalósításának időszaka 2018. május 10-től 2018. június 15-ig tart.
A regionális versenyek körzeteit a jelzett városok és környékük alkotják:
1. Galánta, Vágsellye
2. Komárom I.
3. Komárom II.
4. Érsekújvár, Párkány, Léva, Zselíz
5. Rimaszombat, Losonc, Fülek
6. Rozsnyó, Kassa, Szepsi
7. Bodrogköz – Királyhelmec, Nagykapos
8. Dunaszerdahely, Somorja I.
9. Dunaszerdahely, Nagymegyer II.

A regionális versenyeket a szervezők által felkért pedagógusok szervezik meg.

A Diákolimpia sportversenyeinek rendezője a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola .

A sportversenyek főszervezője: Lépes György
e-mail: lepescvc@gmail.com,
Tel: 0905/270 171

A „Diákolimpia 2018” országos döntőjére Dunaszerdahelyen kerül sor 2018. október 5-6-án.
A versenyen nevezési díj nincs. Az iskolák diákjai és csapatai tanári kísérettel vesznek részt a versenyen. A regionális fordulókon a diákok utaztatását, a frissítőket és a propagációt az iskolák, a szülők, a szülői szövetségek, a helyi támogatók, illetve az iskolákat fenntartó önkormányzatok vállalják fel.
A regionális fordulók győztesei a Diákolimpia országos döntőjén vesznek részt. A dunaszerdahelyi döntővel kapcsolatos költségeket a verseny meghirdetői pályázati és támogatói forrásokból biztosítják.
A Diákolimpia szervezésével kapcsolatos további információkat folyamatosan a Pedagógusszövetség honlapján (www.szmpsz.sk), a Mentor Tehetségsegítő Tanács honlapján, a szlovákiai magyar nyomtatott sajtóban, valamint az elektronikus médiákban találják meg az érdeklődők.

A Diákolimpia médiapartnere: a www.szlomasport.sk honlap. (J. Mészáros Károly, a (cseh)szlovákiai magyar sportélet kutatója, gyűjtője és megörökítője), ahol a Bajnokságaink rovatban minden információ megtalálható az idei kiírásról és a Diákolimpia múltjáról.

Diákolimpia nélkül az alapiskolások

2020-ban biztosan nem lesz Diákolimpia. Szervező még lenne, de pénz nincs az országos döntőre. Elapadtak a támogatás forrásai. A szükséges anyagi háttér nélkül Szabó László, a dunaszerdahelyi középfokú sportiskola igazgatója, az eddig országos döntők házigazdája nem kezdhet a szervezésbe tettre kész csapatával. Alapiskolásaink tehát idén nem versenyezhetnek az őszi, dunaszerdahelyi ötsportágas bajnokságon. Kár...
Eddig négy országos döntőt (2012, 2014, 2016, 2018) élt meg a Diákolimpia. Honlapunk a sportesemény médiapartnereként is szomorúan vette tudomásul a kialakult helyzetet. Most már csak mecénás(ok) mentheti(k) meg alapiskolásaink ígéretesen indult olimpiai versenyét. Ha akadnak... Hogy milyen fantázia rejlik benne, ahhoz a múlt felidézése is segíthet. Itt nézze végig velünk a Diákolimpia eddigi felvonásait.

2018 után másodszor is elmaradt

Négyszer volt eddig Diákolimpia, a dél-szlovákiai alapiskolásoknak kiírt több sportágas verseny, melyet 2012-től páros években rendeztek meg. 2020-ban a koronavírus miatt elmaradt, 2022-ben sem valósult meg, mert előre nem lehetett tudni, milyen megszorító közegészségügyi intézkedések várhatók az ősz folyamán az iskolákban. Időközben valami mégis megmozdult, s az anyagi háttér megteremtésével és az iskolai hálózat bevonásával akár már 2023-ban is megvalósulhat a következő, immár ötödik Diákolimpia.

Your Content Goes Here