A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2021-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Inkább a nők látogatták

Derzsi Zsolt és magasban a füles golyók

Bakára talált a 2010 évek középén a kettlebell. Úgy is mondhatnánk testépítés füles golyókkal. Magát a tornaszert is így hívják, oroszul gírja. Nem véletlen ez az elnevezés, mert hagyományos orosz öntöttvas súlyról van szó, és úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó. Vélhetően csallóközi változata is így néz ki.
Szóval 2017-ben Derzsi Zsolt, majd később Kulacs Tivadar vezetésével éledezett ez a testerősítő tevékenység a faluban. Utóbbi 2019-ig tartott edzéseket. Sajnos, a koronavírus következtében a csoport tevékenysége megszűnt, tudta meg Sárkány Imre, aki azt is kiderítette, hogy férfiak és nők számára voltak gyakorlások, érdekes módon inkább a nők látogatták a bakai iskolában megvalósuló edzéseket.
Tavaly átvitték a csapatot Bősre, ahol Mišičák Zoltán az edző, aki bősi létére Bakára nősült, s ott is lakik. Bősi edzésein Kulacs Tivadar segíti. Tíz érdeklődővel foglalkoznak. Ezenkívül gyerekeknek és felnőtteknek is mozgásfejlesztő edzéseket tartanak. Tevékenységükről az is kiderült, hogy volt olyan eset, amikor a bősi és a bakai csoport közös edzésen veszt részt a bakai iskolában.

(Forrás: Plavy Dezső, Sárkány Imre: Hetvenéves a bakai labdarúgás és Sárkány Imre gyűjtése)