Egy a tízben, három a háromban – ilyen képviselőink mérlege a 2015-ös év legjobb szlovákiai sportolóinak ankétján, melynek eredményeit nemrég tették közzé. Egyéniben a díjazott tíz sportoló között Varga Erik kétszeres világbajnok traplövő lett a negyedik. Csapatban a három díjazott között az országos futballimádat a második helyre szorította a milánói világbajnok kajaknégyest, melyben sorainkból a komáromi Vlček Erik és Tarr György, valamint a somorjai Linka Tibor lapátolt. Ugyanebben a kategóriában a szlovák traplövő válogatott (benne Varga Erikkel) megosztva lett hatodik. Egyéniben további pontszerzőink: 11. Vlček Erik, Tarr György kajakkettes, ...24. Lévai István birkózó, ...27. Tankó Vilmos ökölvívó. Kisportrék legjobbjainkról a Sztorik, történetek, esetek rovatban.

 

 

Varga Erik (1976) idén másodszor lett felnőttvilágbajnok, mégpedig traplövésben. A lassan érő sportolók példaképe. Juniorként 1994-ben az olaszországi Fagnanóban volt világbajnok (ő volt az első hidaskürti, aki ezzel a címmel büszkélkedhet), aztán sokáig semmi nagy eredményt nem produkált. Csak miután befejezte egyetemi tanulmányait, és a rendőrség kötelékébe lépett, akkorra érett be a sokéves munkájának gyümölcse. Bőven túl volt a harmincon, amikor világversenyeket kezdett nyerni. Diadalok a Világkupán, Európa-bajnoki elsőség (2011, Belgrád), s közben két olimpiai szereplés Pekingben (9.) és Londonban (12.). Érdekes módon junior vb-címét és második felnőtt világbajnokságát (Lonato) is Olaszországban nyerte. 2014-ben Granadában először lett felnőttvilágbajnok a Diószegen élő hivatásos rendőrtiszt, akinek családjában nemzedékről nemzedékre öröklődik a lövészet szeretete. Nagyapja kezdte a vadászattal, fia, Varga Béla traplövésben világbajnoki ötödik helyezett volt, s a veteránok között napjainkban is versenyez. Aztán következik Erik a maga sportlövői érdemeivel. Felesége, Patrícia lánykori nevén Compelová is szívesen céloz sportfegyverével, s fiuk, Christopher is már belekóstolt a lövészetbe.

 

Vlček Erik (1981) a szlovákiai kajak-kenusport legeredményesebb versenyzője, immár tízszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes komáromi kajakos. Legtöbb diadalát kajak négyesben érte le, kajak kettesben is volt vb-első. 2015-ös sikertörténetüket részben a 2014-ben kétszeres világbajnoki pároshajó gyengébb szereplése, részben a kísérletezés szülte. Annak bizonyítékaként, hogy a jól felkészült és tapasztalt versenyző minden egységben megállhatja a helyét. Először csak próbálkoztak, amikor Tarr György párostársával beült a jóval fiatalabb Denis Myšák és a somorjai Linka Tibor közé a négyesbe. S mivel nagyon jól ment nekik, ők indulhattak ebben a számban a vb-n, és meg is nyerték ezer méteren a milánói világbajnokságot. Mindenkit faképnél hagytak, Vlček tizedszer nézhetett le a többiekre a világbajnoki dobogó tetejéről.

 

Tarr György (1979) négyszeres világbajnok komáromi kajakos, kétszer K2-ban, kétszer K4-ben ült győztes hajóban. Pekingban (2008) olimpiai ezüstérmes volt a szlovák kajaknégyessel. Életének nagy fordulópontja volt, amikor súlyos betegségét leküzdve visszatalált a versenypályára, s azóta rendre az ország legjobb kajakosai között emlegetik. Csendes sportoló, de amikor kell, megmondja a véleményét. Sportága elnyűhetetlen alakjai közé tartozik. Minél tapasztaltabb, annál több kellemes meglepetést okoz. 2015-ben Vlček Erikkel beült fiatal kajakostársai közé, és szinte repült a hajójuk a vb-döntőben. A célban aztán nagy volt a boldogság, mert váratlanul világbajnokok lettek. Készülhetnek Rióba. Ez az egység lett 2015-ben Szlovákia második legjobb csapata.

 

Linka Tibor (1995) Somorja első felnőtt kajakvilágbajnoka. Ő volt a leghátsó ember a vb-győztes milánói szlovák kajaknégysben. Középiskolásként abba akarta hagyni a versenyzést, húszévesen már felért a vb-dobogó tetejére. Korábban juniorként is megmutatta képességeit, testi adottsága, felkészültsége gyorsan a világ nagymenői közé repítette. Edzője, Vass Géza megálmodta nagy sikerét, ami az idei vb-n be is következett. A somorjaiak Tibikéje még csak az első csúcson van túl. Nagy versenyzői múlt előtt áll, ha kitart a könyörtelen gürizésben, s egészsége sem hagyja cserben. Már a riói olimpián újra feltörhet.

 

A kisportrékat írta: J. Mészáros Károly

 

Kapcsolódó írások:

 

Vlček tíz vb-aranyhajóban

 

Kilenc vb-arany, nyolc ankétgyőzelem

 

Varga Erik és a bakui éremdupla

 

Varga Erik a világ és Európa élén