Akár kétszer is nyerhetett volna Bakuban. Varga Erik Zuzana Rehák-Štefečekovával a vegyes csapatok versenyében diadalmaskodott. Egy nappal korábban pedig a döntőben elrontott egyetlen lövése vette el tőle az elsőséget. Milyen szép lett volna két traparannyal hazajönni az I. Európai Játékokról. A diószegi sportoló azonban így is nagyon boldog, váratlanul megszerzett dobogós helyei megerősítették, hogy jó úton jár a jövő évi, riói nyári olimpia felé. Ötkarikás éremjóslásról azonban hallani sem akar. Sikertörténete már évtizedekkel ezelőtt kezdődött, egy olyan családban, ahol apai ágon nagyapja és apja, a napjainkban már a hatvanon túl járó Varga Béla is sokat elsajátított a lövészet titkaiból. Sikeréhségük és puskaforgatás mesterségük átszállt és ráragadt Erikre is. Élettörténete a Sztorik, történetek, esetek rovatban folytatódik.

 

Varga Erik télen világ- és európai méretekben is uralta a férfitraplövők mezőnyét. 2014 szeptemberében megnyerte a spanyolországi Granadában a szám egyéni világbajnokságát, s ez repítette mindkét ranglista élére. Ő az első szlovákiai sportoló, aki rajtjogot szerzett a 2016-os riói nyári olimpiára.

A hidaskürti származású lövő első nagy győzelmei junior éveire nyúlnak vissza, amikor Európa- és világbajnok lett. Aztán az egyetemi évek, az érés időszakában már nem ment neki annyira. Indult a versenyeken, de mindig hiányzott az átütő siker. Újjászületése 2011-ben kezdődött, amikor kontinenselső lett Belgrádban. Ez újabb lökést adott neki, s a Világkupaversenyeken is nyert önálló viadalt és döntőt is. Közben minden alkalommal arról beszél, milyen nehéz ott maradni a legjobbak között. Rendre reménykedik, keményen készül és ahol csak lehet, többet vadász le az előre kiszámíthatatlan ívben felröppenő korongokból, mint világhírű ellenfelei. Szerény, alázatos sportoló, alig hiszi el az ember róla, hogy hivatásos rendőr. S napjainkban büszkék lehetnek rá Hidaskürtön és Diószegen egyaránt. Egész Szlovákia azt kérdezgeti, ki ez a megfontolt, céltudatos sportember, aki naponta szerzi az országnak az érmeket földrészünk legelső sportfesztiválján. Csak sajnálhatjuk, hogy elfogytak a trapszámok Bakuban. Varga Erik bombaformája és pontos célzásai tovább gazdagíthatnák sportolóink éremgyűjteményét.

J. Mészáros Károly

 

(Varga Erik harmincnyolc évesen került a férfitrap világ- és európai ranglistájának élére. Húsz évvel junior vb-címe után szerzett aranyat a felnőttek között, közben volt földrészünk legjobbja, nyert Világkupa-döntőt és Vk-viadalt is. Két olimpián indult (Peking 9, London 12.), Rió de Janeiróban már éremre vágyik. Lövődinasztia sarja. Nagyapja kezdte, édesapja, Varga Béla folytatta. Hat ikszel a háta mögött még jelenleg is versenyez, volt világbajnoki döntős is. Eriket fia, Christopher követi, aki már szintén kezébe vette a puskát. Felesége, Patrícia is versenyszerűen lőtt.)