Hetvenéves korában 2016. december 31-én hosszan tartó betegség után elhunyt Šuranová Kucman Éva egykori kiváló atléta, a müncheni nyári olimpia (1972) női távolugrásának bronzérmese. Rá emlékezünk.

Búcsúszavak helyett

Igazi kozmopolita gyerek volt, erős csallóközi kötődéssel. Ózdon született (1946. április 24.), a Dunaszerdahely melletti Nagyabonyban nevelkedett, és Pozsonyban élt halála napjáig.

Máig Šuranová Kucman Éva az egyetlen szlovákiai olimpiai érmes női atléta. Sokoldalú volt a versenypályán, főszáma azonban a távolugrás maradt. Nagyabonyban Jozef Kmeť fedezte fel, később Dunaszerdahelyen Pápay László foglalkozott vele, majd Pavol Glesk keze alatt érett világhírű atlétává.

A krónikások feljegyzései szerint a múlt század hetvenes éveiben járt sportolói pályafutása csúcsán. Három olimpián (Mexikóban csak nézőként) és négy Európa-bajnokságon vett részt, tizennégyszer volt csehszlovák bajnok.

Gyakran elmondta, hogy két nagy győzelmi esély úszott el pályafutása alatt, s mindkettőt sajnálta, mert a müncheni olimpián és a római Eb-n is nyerhetett volna.

A bajor fővárosban a bírók nem engedték győzni. Volt egy nagyobb ugrása, mint a későbbi olimpiai bajnok német Heide Rosendahlnak. Addig nézték a bírók az ugródeszkát, míg nem találtak egy lábnyomot rajta, hogy belépésnek minősítsék a kísérletet. Éva hiába tiltakozott, az érvénytelen ugrást jelentő piros zászlót emelték a magasba. Maradt 667 cm, és az olimpiai bronzérem.

Az olasz fővárosban szinte végig vezetett a 1974-es kontinensviadal döntőjében. A magyar Bruzsenyák Ilona utolsó ugrásával elé került, de neki még volt egy kísérlete. Odaszólt Glesk edző, hogy változtassa meg a nekifutást. Máskor alig hallgatott rá, most meg azt tette, amit mondott a mestere. A vége azt lett, hogy belépett, és neki jutott az ezüstérem.

Olimpiai és atlétikai körökben mozgott élete végéig. 2014-ben sportlegendává avatták Szlovákiában az év sportolójának eredményhirdetésén. Betegsége kisodorta az élők sorából.

Nyugodjon békében!

J. Mészáros Károly

Šuranová Kucman Éva sikerlistája

* Olimpiai bronzérmes: 1972 (München)

* Eb-ezüstérmes: 1974 (Róma)

* Tizennégyszeres csehszlovák bajnok, ebből nyolcszor távolugrásban, kétszer 100 m-es gátfutásban, egyszer 100 méteren, ötpróbában, a 4x100 m-es váltóban és fedett pályán 50 méteren.

* Huszonötször javított csehszlovák csúcsot

Megj. Šuranová Kucman Éva búcsúsztatása gyászmisével 2017. január 5-én 11 órakor lesz a pozsonyi virágvölgyi templomban, és aznap 15 órakor temetik a nagyszombati új temetőben (Vansová utca).