A honti város ebben az évben ünnepli a szervezett sportélet beindulásának 120. évfordulóját. 2022-ben minden sportesemény Ipolyságon ennek a jegyében zajlik. Vélhetően a legnagyobb megemlékezés a teniszklubban volt, nem véletlenül, hiszen ez a sportág a Honti Sportklub 1902-es alapítása következtében elsőként kapott szárnyra. 1912-től már szervezett teniszélet folyt a városban, megelőzve a futball meghonosítóit. Révész Angelika, a városi hivatal iskolaügyi, ifjúsági és sportszakosztályának vezetője a jubileum alkalmából készült teniszütő-kiállítás megnyitóján Ipolyság sportmúltjába is betekintett. Szövegének rövidített változata a következő anyag.

Főszerepben Szokolyi Alajos
Ipolyságon nagy hagyománya van a sportnak és a sportolásnak. A 2022-es év kivételes a sportrajongók számára. Idén a szervezett sportolás 120. évfordulójáról emlékezünk meg. Ha visszatekintünk a múltba, láthatjuk a siker és a lelkesedés időszakait éppúgy, mint a válságos és szorongásos időszakokat is. A 120 év jelentős esemény, ezért örülünk, hogy a TK Saag Šahy (Ipolysági Teniszklub) Ipolyság városával együttműködve, a mai sportünnep előkészítésével bekapcsolódott a megemlékező rendezvényekbe.
A Honti Sportklub 1902-es megalakulásában Szokolyi Alajosnak volt fő szerepe, akinek a neve és tevékenysége egyaránt ismert nem csupán a hazai, de a nemzetközi sportéletben is. Szokolyi Alajos 1871. június 19-én született Kisgaram – Hronec községben. Hároméves korától keresztszüleinél nevelkedett Bernecebarátiban és Ipolyságon, ahol iskolába kezdett járni. Később a besztercebányai és lévai gimnáziumban tanult, majd Budapesten orvosi tanulmányokat folytatott, amelyet nem végzett el.

Bronzérmes olimpikon, önzetlen mecénás
1890-től a Budapesti Atlétikai Club színeiben versenyzett, és az első olimpiai szezonban – 100 yardos sprintben – Magyarország és Csehország bajnoka lett. Összesen 13 magyar rekordot döntött meg. Történelmileg az első szlovákiai olimpikonnak tekinthető Magyarország színeiben. 1896-ban Athénban az I. Olimpiai Játékokon a 100 méteres futásban harmadik, hármasugrásban pedig negyedik lett. A régió sportjának, kultúrájának és társadalmi életének önzetlen mecénását is tisztelhetjük benne. Az atlétika úttörője lett Szlovákiában és Magyarországon.
Az olimpia után befejezte az aktív sporttevékenységet, Ipolyságon megyei levéltárosként dolgozott, de az atlétikát nem hagyta abba teljesen. 1897-ben hozzájárult a Magyar Atlétikai Szövetség megalapításához, 1902-ben létrehozta a Honti Sportegyesületet, amely Ipolyságon a szervezett sportolás kezdetének tekinthető. 1918 után Bernecebarátiban volt földbirtokos, itt hunyt el 1932. szeptember 9-én. Az ottani temetőben alussza örök álmát. Szeptember 9-én halálának 90. ​​évfordulójára emlékeztünk.

Teniszpályák épültek, a futball csak később jött

Mlroslav Mečíř olimpiai bajnok teniszező, a szlovák szövetség jelenlegi elnöke nemcsak jelenlétével, hanem játékával is megtisztelte az ipolyságiakat. Vegyes párosban Szőllősy Lőwy Judit (hátul) volt a társa.

A klubnak köszönhetően kezdtek városunkban megjelenni a különböző sportágak is, valamint sportterek és teniszpályák épültek. A klub szervezésében rendezték meg 1903-tól 1910-ig Magyarország híres gyeppályás teniszbajnokságait, a mérkőzéseket a homoki Wagner-kerti étterem melletti füves pályákon játszották. 1912-ben megindult a szervezett teniszélet Ipolyságon, amikor „Ipolysági Law Tennis Club” /ITFC/ néven teniszklub alakult.
A tenisz mellett aszfalt galamblövészetet és lovasversenyt is szerveztek. 1903-ban kezdték építeni az első sportpályát. Már ebben az évben bevezették a diszkosz- és gerelyhajítást, a súlylökést. A későbbi időszakban a futball rajongói is megjelentek. Az 1912-es és 1913-as évek után már létezett városunkban futballklubhoz hasonló szervezet, később pedig az Ipolysági Ifjúsági Labdarúgó Klub, ill. a középiskolás diákok révén jött létre az Ipolysági Törekvés Sport Club. A tömegfutball azonban csak 1918 után kezdett fejlődni, mikor is 1920-ban megalakult az Ipolysági FC. 1930-ban kezdtek futballpálya építésébe.

Mi a teendő jelenleg?
Városunknak gazdag sporttörténete van, csak a kezdeteket mutattam be, de ez arra ösztönzött és ösztönöz bennünket, hogy továbbra is fejlesszük a sportágakat, különös tekintettel a sportolás feltételeinek és lehetőségeinek megteremtésére. Kimagasló sportolóink emléktáblái a város jelentős személyiségeinek falán vannak elhelyezve. A legeredményesebb sportolók pedig Ipolyság város díjában és Ipolyság város polgármesterének díjában részesültek, illetve részesülnek. Sportrendezvényeinken tisztelettel emlékezünk azokra az úttörő sportolókra és szervezőkre, akiknek városunk sportjának kezdeteit köszönhetjük, valamint köszöntjük jelenlegi nagyszerű sportolóinkat is. Örülünk, hogy városunkban jól működő sportegyesületek, szakosztályok tevékenykednek, lehetne belőlük több is. Közös feladatunk, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg a működésükhöz. Továbbá közös célunk, hogy a fiatalokat sportolásra ösztönözzük, a gyerekekben – a sportoláson keresztül – fejlesszük a felelősségvállalást, az elszántságot és a küzdőszellemet. Megtanítani őket arra, hogy örüljenek a győzelmeknek, de elviseljék a vereségeket is. Nemcsak a sport és a mozgás szeretetét szeretnénk bennük építeni, hanem népszerűsíteni az egészséges életmódot és a sport kínálta lehetőségek megbecsülését is.

Tiszteletadás és főhajtás

Teniszütő teniszütő hátán, évtizedek emlékei Milan Kyseľ gyűjtéséből

A TK Saag mai programja tiszteletadás és főhajtás városunk 120 éves szervezett sporttörténete előtt, és egyben a különböző nemzedékek teniszének sportünnepe. 1978-ban pár lelkes sportrajongó salakpályát épített a helyi futballstadion területén, ezzel lerakva a modern teniszrészleg alapjait Ipolyságon. Kivételes sportünnep ez a mai: a 120 éves sporttörténelem, a 44 éves tenisztörténelem összekapcsolása az ipolysági teniszliga döntőjével, élvonalbeli szlovák teniszbajnokok jelenlétében. Egy ünnep, amely a sportot univerzális nyelvként fogja fel. A sport, amely egyformán megilleti a szegényeket és a gazdagokat, a jobb- és a baloldaliakat, a keresztényeket és a muszlimokat, a fehéreket és a feketéket. Célja, hogy legyőzze az akadályokat, a határokat és az ellentéteket, és hozzájáruljon a békés együttéléshez

(2022. szeptember 3-án Ipolyságon a tenisz napja keretében megrendezett történelmi teniszütők kiállításának megnyitóján elmondta Révész Angelika, a városi hivatal iskolaügyi, ifjúsági és sportszakosztályának vezetője – rövidített és szerkesztett változat, köztes címek www.szlomasport.sk)