/, Sztorik/Színültig megtelt a lelátó a nyárasdiak kupameccsén

Színültig megtelt a lelátó a nyárasdiak kupameccsén

A Csehszlovák Kupa megnyerése után kilépett az európai kupaporondra a híres nyárasdi női kézilabdacsapat. A múlt század hetvenes éveinek a legvégén járunk, és a Kupagyőztesek Európa Kupájának első fordulójában a párizsi Ivryt kapta ellenfélül a csallóközi alakulat. Már a francia fővárosban nyolc góllal nyert Németh Pál együttese, s más megoldás híján a visszavágót Pozsonyban, a Pasienky sportcsarnokban rendezték. S bár lefutottnak tűnt a visszavágó, mégis a fél Csallóköz a lelátón akart lenni.
„Azt nem tudom, hogy azóta megtelt-e úgy a sportlétesítmény, mint a kupamérkőzésünkre. A rendezők adatai szerint 4700 ember tolongott a nézőtéren – elevenítette fel Németh Pál (szül. 1939), aki számtalanszor már elmondta ezt történetet honlapunknak is, ezúttal azonban a pozsonyi Šport napilapnak adott visszaemlékezésére fókuszálunk. – Később nagyot derültem a csehszlovák női kézilabda kiváló alakjának, Ján Kecskeméthy esetén a mérkőzés kapcsán. Akkoriban a roppant erős pozsonyi Štartot edzette. Valamilyen felkészülési meccsről tértek vissza, s mivel a játékosoknak nem volt kedvük hazamenni, mindannyian a Pasienky csarnokba vették az irányt. A rendezők azonban nem akarták beengedni őket, de szerencséjükre egyikük felismerte Kecskeméthyt. Mikor bementek, nem volt hova leülniük, s a végén egy kis helyet találtak maguknak a lépcsőkön, rögtön a nyárasdi kispad mögött… Csak hozzáteszem: 28:12-re nyertünk, és folytathattuk a kupasorozatban.”

Ki Németh Pál?
A nyárasdi női kézilabda elindítója és cselekvő részese, kisebb-nagyobb megszakításokkal állandó edzője volt. 1969-ben helyi tanítóként egy addig arrafelé ismeretlen labdajátékot, a kézilabdát honosította meg a 3000 lakosú csallóközi faluban. A következő három évtizedben sikertörténet lett a nyárasdi csoda, a női csapat 17 évig szerepelt a csehszlovák, majd szlovák élvonalban. Utolsó mérkőzését 1998 májusában játszotta a szlovák első ligában. A KEK-ben egyszer a második, kétszer a harmadik helyen végzett, hogy csak a legnagyobb nemzetközi sikereket említsük. Abban az időben a DAC focicsapata mellett a nyárasdi női kézisek voltak a dél-szlovákiai magyarok kedvencei, különösen a Csallóközben voltak nagyon népszerűek. Pali bácsi később Szívügyem a kézilabda és „Hejrá Nyározsd” címmel könyvekbe foglalta a három évtizedről összegyűjtött észrevételeit.

(Forrás: Šport, szlomasport-archívum)

2024-05-08T18:15:17+00:002024.05.08.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |