/, Sztorik/Szikora György ötödik DAC-edzősködésének fura vége

Szikora György ötödik DAC-edzősködésének fura vége

Háromszor a II. ligában, egyszer-egyszer a csehszlovák és a szlovák futballélvonalban volt vezetőedző a DAC-nál Szikora György (1947–2005). Ötödik, egyben utolsó ténykedése 2003-ra esik, amikor júliusban közvetlenül a ligarajt előtt érkezett. Október közepén a II. ligában utolsó előtti helyen állt a dunaszerdahelyi sárga-kék gárda, amikor megszabadultak a tardoskeddi származású egykori kiváló labdarúgótól, majd edzőtől, segítőjével, Dušan Abahámmal együtt. Az indok az akkori új klubvezetés szerint a csapat „szégyenteljes teljesítménye feletti elégedetlenség” volt.

Nem utazott Rimaszombatba
Nem volt sima a szakítás, adok-kapok is kísérte. „Szikora előbb szóbeli figyelmeztetést kapott, melyben a munkafegyelem megsértésével indokolták elmozdítását. Nevezetesen azzal, hogy nem tartott a csapattal a rimaszombati bajnoki mérkőzésre… – írta az esetről a Csallóköz. – A rimaszombati összecsapás után két hét szünet következett a pontvadászatban, ezt követően bukott el újra a DAC. De csak a privigyeiek dunaszerdahelyi győzelme után mozdították el helyéről Szikorát, ezért a rimaszombati távolmaradása megrendelésre kreált indoknak tűnik.”

Indokolatlan számonkérések
A hetilap aztán leírta, hogy az edző menesztését igazolandó egy minden hájjal megkent tanácsadó segítségével kezdtek el vélt vagy valós hiányosságok után kutatni., hogy ellehetetlenítsék a kiebrudalt edzőt. Számonkérték rajta a nyári alapozás tervét, az edzőmérkőzések értékelését, a kudarcok elemzését, holott akkor még nem is volt a klubban, és Szaban Tibor irányította a csapatot. A Csallóköz szerint mindennek a tetejében számlájára írták, hogy október 20-ai elmozdítása után nem vett részt korábbi csapata október 25-ei nyitrai mérkőzésén, melyen már utódja vezette a dunaszerdahelyieket.

Kinek a kudarca?
Szikora György nem hagyta szó nélkül a fejleményeket. Az Új Szó október 23-ai számában azt írta: „Már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettem a vezetőséget, hogy kellő erősítések nélkül a csapat aligha menekülhet meg a II. ligában, szégyenteljes szereplésre van ítélve. Mosoly volt a válasz, de a realitás inkább könnyeket igényel… Kikérem magamnak a DAC új vezérkarának azt a nyilatkozatát, amelyben személyemet és munkásságomat a DAC-nál amatőr és nagyképű nyilatkozattal támadták meg a médiához eljuttatott levelükben. Idézet: »Nem szeretnénk, ha Szikora György saját kudarcát a mostani vezetés nyakába varrná. «Őszinteségért őszinteséget alapon hadd jegyezzem meg, hogy már akkor, amikor a mostani DAC-vezetők még a bilibe pisiltek, Szikora Gyuri a Maracanában rúgta a gólokat (ha az urak egyáltalán tudják, mi az a Maracana…). Tapsoltak neki világszerte, és eddig még mindenhol megkapta legalább az alapvető tiszteletet. Meggyőződésem, hogy edzői és szakmai hozzáértésemet a focihoz már számtalanszor bizonyítottam sok helyen. Többek között Dunaszerdahelyen is! Leszögezem, hogy nem vagyok ellensége a kritikának, de az legyen konstruktív, és olyan emberektől jöjjön, akik szakmailag rátermettek és valamit már letettek az asztalra.”
Ebből is kiderül, hogy Szikora György ötödik dunaszerdahelyi edzői ténykedése végén kapta legnagyobb övön aluli ütését.

Szikora György vezetőedzőként a DAC-ban

Szikora György (1982–84) – II. liga

Szikora György (1990–91) – csehszlovák élvonal

Szikora György (1995–96) – szlovák élvonal

Szikora György (2001–02) – II. liga

Szikora György (2003) – II. liga

2024-04-10T21:19:20+00:002024.04.10.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |