2014. július 13-án a Rio de Janeiróban található Maracana stadionban volt az idei labdarúgó-világbajnokság döntője. Tudja azt, hogy mit művelt ugyanitt 1966-ban Szikora György? Idézzünk az egykori kiváló tardoskeddi játékos visszaemlékezéseiből: „Két mérkőzésre utazott Rio de Janeiróba a csehszlovák csapat. Az egyiken egygólos, 2:1-es vereséget szenvedtünk, a másikon 2:2-es döntetlent értünk el – olvasható Batta György Szikora, a fehér Pelé című könyvében. – A 2:2-es találkozón én rúgtam az egyik gólt: méghozzá úgy, hogy Manga kapusnak még mozdulni sem volt ideje, mert egy jobboldali beadást húsz méterről, kapásból vágtam a hálóba. 140 ezer néző jött el a meccsre, s a brazilok hozzáértésére jellemző, hogy megtapsolták a gólomat! Ez ritka gesztus, másutt aligha fordult volna elő, engem is meglepett. (Erről több a Sztorik, történetek, esetek rovatban)

A csehszlovák csapat első góljában is benne voltam. Elindultam a brazil kapu felé, négy játékost kicseleztem, amikor szabálytalanul akadályoztak. A játékvezető szabadrúgást ítélt, s ezt Popluhár belőtte! Ezek után írták a brazil lapok, hogy a pályán két Pelé volt – egy fekete és egy fehér. Ez a szakvélemény aztán bejárta a világsajtót, akárhova érkeztem, mindenütt sztárnak tekintettek, fényképeztek, nyilatkoznom kellett, és számos kecsegtető ajánlatot kaptam világhírű gazdag egyesületektől.”

 

 

(Szikora György 1947-ben született Tardoskedden, 2005, december 12-én hunyt el Pozsonyban. Batta György kiválóan ismerte, állandó kapcsolatban voltak, az ő jellemzésénél találóbb nincs róla. „Az egykori Csehszlovákiában mindegyik szurkoló tudta, hogy az Inter Bratislava és a válogatott tagja az ország legjobb játékosa. Ezrek jártak ki Szikora Gyuri kedvéért a lelátókra, hogy elegáns játékában gyönyörködhessenek. Brazíliában fehér Pelének nevezte el a szaksajtó, és mégis: az 1970-esmexikói világbajnokság előtt derékba tört az ígéretes pálya. A Szikoránál jóval gyengébb labdarúgók ott futkároztak Jozef Marko együttesében – csak a fehér Pelé nem volt köztük. Szekrényében később is ott lógott a világbajnokságra készített egyenruha – senki sem merte visszakérni, mint ahogyan egyik szakvezető sem volt képes megindokolni, mi okozta, hogy nem került az utazó csapatba.” Szikora játékos-pályafutása után edzősködött, legtöbb helyen tűzoltószerepkört vállalva megmentette a csapatot a kieséstől. Korán, ötvennyolc évesen érte a halál.)