A szlovákiai síkvízi kajak-kenu történetében legtöbbször a férfi kajaknégyesek diadalának, éremszerzésének örülhetett a honi sporttársadalom. leggyakrabban komáromi legényekkel a fedélzetén. Ám előfordult az is, amikor kajakkettesben jött a kiugró siker. Így volt ez 1998-ban a szegedi világbajnokságon, amikor a Riszdorfer Mihály (szül. 1977), Juraj Bača (szül. 1977) páros nyerte az 500 méteres távot (egy évvel később Milánóban ismételtek, de akkor ezer méteren). Elevenítsük fel a szegedi diadalt.

A végén rákapcsoltak
Féltávnál még csak a hatodik helyen haladtak, de utána előretörtek, és miután nevesebb ellenfeleiknek már fogytán volt az erejük, ők még rákapcsoltak, és kiváló hajrával a mezőny élén végeztek. „Nem néztük, mi zajlik körülöttünk, bár éreztük, hogy kezdetben a többi hajó kicsit előttünk van. Minden tökéletesen sikerült! Főleg a hajrá, nem akadályozott bennünket az ellenszél, az eső, nekünk megfelelt ez az időjárás” – értékelt még Szegeden Riszdorfer Mihály.

Bízott a fiúkban
Soós Tibor edző hozzátette: „Nem mondtam el senkinek, mire számítok, de bíztam a fiúkban, hogy érmet nyerhetnek. Hiszen ebben az évben szinte valamennyi döntőbeli ellenfelüket megverték, mindössze a magyar hajóval nem találkoztak. Már féltávnál tudtam, hogy kiváló eredmény születik, mert a hajrájuk ellenfeleikhez képest fergeteges. Előre várható volt ez a siker azok után, hogy védenceim hazai vízen megverték a Kadnár, Erban duót, amely szintén a világ legjobbjai közé tartozik.”

Begyakorolt aranyhajsza
Ezzel a helytállásával 1998-ban az Év sportolója ankéton a negyedik helyen végzett a Riszdorfer Mihály. Juraj Bača kajakpáros. Misi az eredményhirdetés után még egyszer visszapillantott szegedi diadalukra. „A világon rengetegen fel tudnának készülni egy-egy vb-ére, de az más dolog, amikor odaevezünk a rajthoz, és annak minden terhével kell kihasználni a kínálkozó alkalmat. Néhány perc alatt arra összpontosítani, hogy megelőzzük a többieket. Erre kevesebben képesek. Mi Szegeden azt teljesítettük, amit edzőnkkel, Soós Tiborral előre megbeszéltünk és begyakoroltunk. Ott már rutinszerűen hajtottuk végre.”
Szegedi győzelme csak a kezdete volt Riszdorfer Mihály kajakos nagyívű sportpályafutásának, amelybe nyolc világbajnoki cím, két olimpiai érem és tizenegy Európa-bajnoki arany fért bele. Mindegyik külön történet, a siker sokszínűségével tarkítva.

(Forrás: Šport napilap, Új Szó)