Nem mindennapi dolog, ami 1990-ben történt a csehszlovák birkózóbajnokságon Privigyén: két csallóközi találkozott a szabadfogásúak 62 kilós döntőjében. Az egykori ifjúsági világbajnok, Eb-érmes és olimpikon, Schwendtner József (1963–2021) és Kalmár István (szül. 1969). Várhatóan az előbbi győzött. Jelenlegi vonatkozása a párharcnak, hogy Egyházgelléhez kötődésűek mindketten. Schwendtner a helyi temetőben nyugszik, és tán kétszáz méterrel arrébb van Kalmár István szülői háza, ahol gyakran megfordul édesanyjánál.
Vladislav Kmeť A csallóközi olimpikonok arcképcsarnoka című könyvében találtam utalást a szőnyegcsatára. A róla szóló fejezetben Schwendtner mondja: „Egykori edzőm, Író Ferenc unszolására1990-ben beneveztem a csehszlovák bajnokságra. Akkor már egyáltalán nem edzettem, csak kedvtelésből lejártam birkózni a fiúkkal. Számomra az edzés a napi kétfázisos edzés volt, az olimpiai felkészülés alatt egészen négyfázisos. Velem egy csoportban indult az egyházgellei Kalmár, akit a döntőben játszi könnyedséggel legyőztem. Ez lett a pont a mondat végén, végleg befejeztem a birkózást.”
Ennyi az idézet. De mire emlékszik a párharcból Kalmár István, aki tősgyökeres gellei, de már Somorján lakik. Nehezen jött össze a múltidézés, mert az egykori birkózó már nem sok pillanatot őriz az egészből. Végül sikerült találkoznunk, és mégiscsak megtudtam valamit a másik oldalról is a szőnyegcsatából. „Pontosan nem emlékszem, azt hiszem 6:2-ra kaptam ki pontozással. Kétszer három percet birkóztunk, mert volt szünet, azt tudom. Nem két duklás párharcáról volt szó, mert Schwendtner már korábban befejezte a Duklában (trencséni katonai egyesület, amely a legjobb birkózókat is tömörítette – a szerző megj.), s mikor visszatért, DAC-mezben birkózott ellenem, én duklás voltam, két hónapos katona.”
Szavakban ennyi. Kalmár István édesanyja és ő maga is azonban rövidesen régi újságcikkek, oklevelek és képek kereséséhez látott. És csak akkor kerültek elő az igazi kincsek. Két újságkivágás is foglalkozik az 1990-es bajnoki döntővel. Az Új Szó eredménylistájából megtudtam, hogy a 62 kilót valóban Schwendtner nyerte, és Kalmár lett a második. Egy másik cikk (vélhetően a Šport napilapból) már többet is elárul. Például azt, hogy 10 versenyző indult a súlycsoportban, s hogy Schwendtner a döntőben két vállal győzött. És felsorolja a kis írás, mindketten kivel birkóztak a bajnokságon, míg eljutottak az utolsó csatáig.
Örülök, hogy harminchárom év múltán ennyit is sikerült megtudnom a két csallóközi fiú birkózódöntőjéről, mely abban is sajátos volt, hogy Schwendtner, aki mindössze 25 éves volt akkor, utána már nem versenyzett, és Kalmár a katonai szolgálat leteltével szintén abbahagyta a birkózást.

J. Mészáros Károly