/, Sztorik/Riszdorferék kiszorulása a kajaknégyesből

Riszdorferék kiszorulása a kajaknégyesből

A 2012-es londoni olimpia előtt történt. Azzal a különbséggel, hogy akkor már volt kvótája a szlovák kajaknégyesnek, most meg 2024-ben Párizs előtt nincsen, és nem is lehet már. Az a hajó már tavaly elúszott. De milyen hajó úszott ki a londoni játékokra?
A történet a Riszdorfer fivérekről és azokról szól, akik az egységben maradtak és kerültek.

Jött Gelle és Jankovec
Alig egy hónappal az ötkarikás rajt előtt riportban számolt be az Új Szó arról, hogy a Riszdorfer fivérek, Mihály és Richárd kiszorultak a szlovák kajaknégyesből, és a Gelle Péter, Martin Jankovec, Vlček Erik és Tarr György alkotta négyes képviseli az országot Londonban. Megszólalt mind a három táborból valaki, a kiszorultakból, a maradókból és az érkezőkből is. És mást-mást állítottak az esetről.

Tarr és Vlček úgy határozott...
Riszdorfer Richárd (szül. 1981) korábbi vezérevezős szerint a társak közti szimpátia döntött a változtatásról. „Megsértett a döntés, mert mindent megtettem, amit az olimpiai nevezéshez meg kellett tenni. Ezek alapján ott kellene ülnöm a hajóban…Úgy volt, hogy a zágrábi Eb-helyezéstől (hatodik lett az eredeti egység, s nagy hátránnyal a győztes hajó mögött – a szerkesztő megj.) függetlenül Komáromban ki lesz próbálva a hajóban Jankovec. Misi bátyám le is mondott, mivel úgy volt, hogy őt fogják kicserélni. De aztán Tarr és Vlček úgy határozott, Gellével fognak menni, amiről korábban nem volt szó. Szóval a személyes szimpátia döntött.”

Szükség volt a cserékre
Az akkoriban a csapat hangadójának tartott Vlček Erik (szül. 1981) szerint szükség volt a cserékre, mivel az eredeti összeállítású kvartett elmaradt a várakozásoktól. „A régi négyes még kapott esélyt, de már nem ment jól, nem tudtuk tartani a lépést a konkurenciával. Fölöslegesnek tartottuk tovább próbálgatni Misivel, ezért jött Gelle és Jankovec. És rögtön ahogy összeültünk, éreztük, hogy jól fogunk menni. Ricsivel is próbáltuk, de ez a négyes sokkal jobban teljesített.”

Nem kitúrás, így alakult
Az egységbe bevett vezérevezős, Gelle Péter (szül. 1984) mindkét Riszdorfernél gyorsabb volt a második olimpiai válogatón. „Mégis az Eb-n ők szerepelhettek a négyesben, annak ellenére, hogy velem gyorsabbak voltunk. Nincs szó kitúrásról, adott volt, hogy miért lesz csere: lementük a távot, Ricsivel és velem is, és így alakult. Nekem tiszta a lelkiismeretem, végképp nem azért kerültem a négyesbe, mert jobban kijövünk egymással. Az idők megmutatták, hogy sokkal jobban mentünk ebben a felállásban.”

A taps elmaradt
A történet a londoni olimpián csúcsosodott ki, ahol a szlovák kajanégyes ezer méteren hatodikként ért célba. Gelle és Vlček ugyanazon a távon a párost is megpróbálta, nyolcadik hely lett belőle. Egyik eredménynek sem tapsolt a sportág szlovákiai vezérkara.

2024-04-18T21:02:26+00:002024.04.18.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |