Már tavaly elhittük, hogy 200 éve, 1821-ben született Ferdinand Martinengo Nándor (1821 -- 1895) kiváló vívó, aki már tizenhat évesen Budapesten, egy évvel később Bécsben is vívómesteri oklevelet szerzett.

Ez a felirat található a pozsonyi síremléken (szlomasport-felvétel)

Sokoldalú tevékenységével a 19. század jelentős pozsonyi alakjává nőtte ki magát. Később evezős klubot (1862) és vívóklubot (1890) alapított, az egyik vívóklub Szlovákia fővárosában máig az ő nevét viseli. Megalakult 1998-ban a Ferdinand Martinengo Társaság, amely az ő szellemének továbbvivőjeként tűnt fel. Pozsony óvárosában az egyik utca Martinengo nevét viseli, a pozsonyi András-temetőben van eltemetve.
És itt kezdődik a rejtély. A legtöbb forrás 1821. március 4-ét jelöli meg születésnapjaként (tavaly honlapunk is ezt közölte), a korabeli forrásokból merítők március 14-ét állítanak. És ha valaki napjainkban a pozsonyi András-temetőben nézelődik, és rábukkan Martinengo sírjára, azzal szembesül, hogy a sírkövön születési évének 1822 van feltüntetve. Valóban akkor született Pozsony egykori egyik jelentős alakja, vagy pontatlanul vésték a sírkőbe az évet? Biztosan megvan ennek is a magyarázata, de honlapunknak még nem sikerült rábukkannia. Egyelőre csak a síremléket találtuk meg a rejtélyes születési dátummal.