Nyolcvannyolc parti lejátszása sem volt elég ahhoz, hogy eldöntse, kit illet a 2014/15-ös sakkcsapatbajnoki elsőség Szlovákiában: a címvédő dunaszerdahelyieket vagy a trónkövetelő ólublóiakat. Mivel mindkét együttes 31 meccs- és 62 partipontot gyűjtött az extraliga 11 bajnoki fordulója során, a versenykiírás szerint nem maradt más hátra, mint még egyszer asztalhoz ültetni a két élen végzett nyolctáblás alakulatot. De ezúttal már nem kétszer másfél óra, hanem – a kor követelményeinek megfelelően – csak kétszer tizenöt perc játékidő állt minden sakkozó rendelkezésére. A pozsonyi háromfordulós zárótorna tehát a bajnokság történetében korábban nem tapasztalt kiegyensúlyozottságot és idegtépő harcot hozott a győzelemért. Végül a két azonos felkészültségű csapat párharcából a szerencsésebb ólublóiak kerültek ki győztesen (5:3). Több erről a Sztorik, történetek, esetek rovatban.

Már a fővárosi záróforduló előtt holtverseny volt az extraliga élén, s kevesen hitték el, hogy ugyanez az összes parti lejátszása után is előfordulhat.
A 9. fordulóban egy hatalmas 8:0-val nyitott a dunaszerdahelyi csapat a Dubnica ellen, míg legnagyobb riválisa csak nehezen, 5:3-ra verte a liptóiakat. Rögtön három partipontnyi előnybe kerültek a csallóköziek a nevezésben feltüntetett legnagyobb ászaik, Morozevics (2724 Élő-pont), Movszeszijan (2657), Efimenko (2649) és Short (2646) nélkül kezdő kelet-szlovákiai riválisukkal szemben. Bizakodó volt a hangulat a csallóköziek táborában...
Másnap a 10. forduló alig változtatott az élen kialakult helyzeten: a dunaszerdahelyiek ugyanis 6:2-re nyertek a Prakovce, az ólublóiak 6,5:1,5-re a kieső pozsonyi Doprastav ellen. Még mindig 2,5 partipontnyi volt a bajnok előnye. A helyzet azonban annyiban változott, hogy az ólublóiaknál már asztalhoz ült a Reykjavikból megérkezett Szergej Movszeszijan örmény nagymester is, és érdekes ütközetben, de csak nehezen nyert a Doprastav első táblása, Rigó Zsolt nemzetközi mester, a dunaszerdahelyi sakk nyékvárkonyi neveltje ellen. Amíg a torna legnevesebb indulója maradhatott a zárónapra, addig a dunaszerdahelyi csapat a hajrára elvesztette egyik legponterősebb játékosát, Varga Zoltánt, aki aznap kénytelen volt klubja színeiben asztalhoz ülni a magyar bajnokságban.


Ezért akarták a csallóköziek elkerülni a mindent eldöntő rapidcsatát. Az utolsó forduló előtt még kezükben volt a végső győzelem. Ha 6:2-re nyernek, az ólublóiaknak a 8:0 sem lett volna elég az elsőséghez. A kelet-szlovákiaiak valóban ilyen arányban győztek a dévényújfaluiak ellen, de a dunaszerdahelyieknek csak 5,5:2,5-re sikerült hozniuk a jóval erősebb kassaiak elleni meccset, s újra holtverseny lett az élen. Ezt viszont már nem hagyományos partikban, hanem – ahogy a nagy tornákon is döntetlen esetén – rövidített, rapidjátszmákban döntötték el maguk között a két legjobb csapat játékosai. A dunaszerdahelyiek mindent megpróbáltak az Élő-pontok alapján jóval erősebb ólublóiak (az asztalhoz ülők közül a csallóközi csapatból mindössze egyetlen játékosnak volt előkelőbb a FIDE-ranglistahelyezése ellenfelével szemben) ellen, de ezúttal már a szerencse a kelet-szlovákiaiakhoz szegődött, és az ádáz bábuháborút 5:3-ra megnyerték. Négy ütközet ezúttal is döntetlenre végződött, a hátralévő négyből csak egyet tudtak győzelemre vinni Ráchela József csapatvezető és Petényi György klubelnök védencei. A dunaszerdahelyiek helytállása minden várakozást felülmúlt, csak egyetlen partigyőzelem hiányzott nekik a bajnoki cím megvédéséhez.

A mindent eldöntő rapidmérkőzés krónikája:

ŠK Dunajská Streda–ŠKM Angelus Stará Ľubovňa 3:5 (Vajda Levente–Szergej Movszeszijan 0,5:0,5; Petényi Tamás–Zbyněk Hráček 0:1; Bokros Albert–Peter Michalík 0,5:0,5; Czebe Attila–Tomáš Petrík 0:1; Mészáros Mihály–Christopher Repka 1:0; Csonka István Attila–Marián Jurčík 0,5:0,5; Ráchela Milán–Martin Nayhebaver 0,5:0,5; Csiba Dominik–Martin Jurčík 0:1).

Az ezüstérmes dunaszerdahelyi sakkcsapat eredményei az extraliga 2014/15-ös kiírásában:

1. forduló: Dunajská Streda–Doprastav Bratislava 6,5:1,5

2. forduló: Dunajská Streda–Strelec Devínska Nová 5:3

3. forduló: Dunajská Streda–Caissa Čadca 5,5:2,5

4. forduló: Dunajská Streda–Inbest Dunajov 5:3

5. forduló: Slovan Bratislava B–Dunajská Streda 2:6

6. forduló: Slovan Bratislava A–Dunajská Streda 3,5.4,5

7. forduló: Angelus Stará Ľubovňa–Dunajská Streda 4:4

8. forduló: Liptovská šachová škola–Dunajská Streda 2:6

9. forduló: Dunajská Streda–Dubnica 8:0

10. forduló: Prakovce–Dunajská Streda 2:6

11. forduló: Dunajská Streda–UPJŠ Košice 5,5:2,5

Írta és összeállította: J. Mészáros Károly