/, Sztorik/Rák Róbert minszki gólgyártása

Rák Róbert minszki gólgyártása

Diósgyőri egygólos kiruccanása után legközelebb külföldön a Dinamo Minszkben folytatta labdarúgó pályafutását Rák Róbert (szül. 1978). 2007 nyarán Rózsahegyről került a fehérorosz gárdába. A gólérzékeny csatár második határon túli állomásán is letette a névjegyét, hiszen az őszi idényben 16 alkalommal volt eredményes. Mindez tizenkilenc tétmérkőzésen érte el. Találatainak a száma kétszer annyi volt, mint klubjában a második legjobb gólvágónak az egész évben.
Már a bemutatkozása is kiválóan sikerült, hiszen az UEFA-kupa selejtezőjének első körében az ő góljaival búcsúztatták a lett Skonto Rigát (1:1, 2:0). A bajnokságban meg találatai révén tört felfelé a csapata, és a tavaszi tizedik helyről a negyedikre is felkerült a táblázaton. Az már más kérdés, hogy végül csak kilencedik lett a tavasz–ősz lebonyolítású pontvadászatban, ami az akkor nyolcvan éves klub történetében a legrosszabb helyezést jelentette. „Játékostársaim az edzésen mindent beleadnak, olyannyira, hogy még a bokámra is vigyázni kell, nehogy lerúgjanak, de a bajnokikon elszundítanak. Beszélgettem az edzővel, és azt mondta, hogy kapcsoljak rá az edzésen. Megmagyaráztam neki, hogy inkább a mérkőzésen fogok jobban hajtani, mint gyakorlás közben. És betartottam a szavamat, eredményességem engem igazolt” – árulta el Rák Róbert a Šport napilapnak gólgyártásban gazdag minszki őszéről.

Ki ő?
(Rák Róbert sajátos egyénisége a szlovákiai focinak. Pályán elkövetett tetteiben, gólérzékenységében, a legnépszerűbb labdajátékban végzett háttércselekedeteiben. 2013 őszén belekeveredett a bundabotrányba – kétszer is, előbb a DAC esetei kapcsán, majd a nyitraiak régebbi bundameccsei során merült fel a neve. 2014 februárjában az Osztrák Labdarúgó-szövetség közölte, hogy felfüggesztette Rák játékjogát. 2014 májusában 2014. április 30-ától számítva 15 évre eltiltották a focitól – nem csak Ausztriában.
A 46 éves rimaszombati származású Robokop – ez volt a beceneve a szlovák szurkolók körében – pályafutása során 95 gólt rúgott különböző országok élvonalbeli bajnokságaiban: Diósgyőr: 1, Ružomberok. 17, Nitra: 61, Dinamo Minszk: 16. A Corgoň ligás mérlege: 246 meccs/78 gól. Kétszer volt gólkirály az FC Nitra mezében. Klubváltásai: Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Diósgyőr, Rimavská Sobota, Ružomberok, Nitra, Ružomberok, Dinamo Minszk, Nitra, Michalovce, Ober-Gratendorf (IV. osztályú osztrák bajnokság), Leobendorf (IV. osztályú osztrák bajnokság).

2024-01-21T19:17:56+00:002024.01.21.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |