/, Sztorik/Rák és Galád egyedi kapcsolata

Rák és Galád egyedi kapcsolata

Nemegyszer előfordul, hogy egy futballedző magával visz játékosokat új állomáshelyére. Így megtörténhet, hogy több alkalommal több helyen is találkozik pályafutásuk. Ilyen párost alkotott a kétezres években Ivan Galád edző és Rák Róbert (szül. 1978) rimaszombati származású csatár, akik az akkoriban első és második vonalban szereplő nyitrai FC-ben találtak egymásra.
Kapcsolatukat a szlovákiai futball egyedi jelenségének tartotta a média. Egymásra utaltságukból a klub is jócskán kamatozott. Először a 2004/2005-ös bajnoki évadban, amikor az I. ligának nevezett második vonalban Galád csapata játékát a bevált gólgyáros képességeire építette, a vége az élvonalba kerülés lett. Egy évvel később már a legmagasabb osztály megosztott gólkirályává nőtte ki magát Rák Róbert, ki más, mint Ivan Galád irányítása alatt. És következett a 2009/2010-es kiírás, amikor szintén egy csapat sikeréért harcoltak, ismét a nyitrai FC-ért, és Rák újra gólkirály lett az élvonalban, 18 találattal. Immár másodszor.
Galád nemegyszer megszólalt egyedi edző–játékos kapcsolatukra utalva: „Gyakran találkozunk, a családjával is. Megbízom benne. Örülök annak, hogy góljai valahol az én találataim is. Meg annak is, hogy egy fiatal és közepes képességű csapatban van az élvonal gólkirálya. Rák olyan góllövő, akikből nem sok születik. Egyszer remek találatának tapsoltunk egy szabadrúgás után. A mérkőzés előtti napon gyakoroltuk ezt a rögzített helyzetet. Azt mondtam a fiúknak, hogy Robónak gurítsák oldalra a labdát, mert olyan lövése van, hogy onnan a vinklibe talál. És sikerült. Miért ne örülne az ember annak, ha a saját ötletét megvalósítják” – mondta egyszer a SITA hírügynökségnek Ivan Galád.

Ki ő?
Rák Róbert sajátos egyénisége a szlovákiai focinak. Pályán elkövetett tetteiben, gólérzékenységben, a legnépszerűbb labdajátékban végzett háttércselekedeteiben. 2013 őszén belekeveredett a bundabotrányba – kétszer is, előbb a DAC esetei kapcsán, majd a nyitraiak régebbi bundameccsei során merült fel a neve. 2014 februárjában az Osztrák Labdarúgó-szövetség közölte, hogy felfüggesztette Rák játékjogát. 2014 májusában 2014. április 30-ától számítva 15 évre eltiltották a focitól – nem csak Ausztriában.
A 46 éves rimaszombati származású Robokop – ez volt a beceneve a szlovák szurkolók körében – pályafutása során 95 gólt rúgott különböző országok élvonalbeli bajnokságaiban: Diósgyőr: 1, Ružomberok. 17, Nitra: 61, Dinamo Minszk: 16. A Corgoň ligás mérlege: 246 meccs/78 gól. Kétszer volt gólkirály az FC Nitra mezében. Klubváltásai: Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Diósgyőr, Rimavská Sobota, Ružomberok, Nitra, Ružomberok, Dinamo Minszk, Nitra, Michalovce, Ober-Gratendorf (IV. osztályú osztrák bajnokság), Leobendorf (IV. osztályú osztrák bajnokság).

2024-03-13T20:17:09+00:002024.03.13.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |