Kétségkívül nagy siker Zuzana Rehák Štefečeková diadala a női trap egyéni számában a XXXII. nyári olimpián Tokióban. Az ünneplés első pillanataiban, az arany értékét hasonlítandó a tévériporter kijelentette, hogy ez arany a sportlövészetben az első az önálló Szlovákia érájában, de ha a mai Szlovákia területén született sportolókat vesszük alapul, akkor Prokopp Sándoré (Alexander Prokopp) volt az első.

Ki volt ez a sportember?
Kassán született 1887-ben, Budapesten halt meg 1964-ben. Három olimpián indult, a 1912-ben Stockholmban rendezett IV. volt kiugróan sikeres számára: megnyerte a hadipuskások 300 m-es versenyét. Kétszer tíz lövést küldtek a céltáblára, az elsőben a lehetséges ötvenből negyvenhetet pontot szerzett, a következőben azonban nem tévesztett célt, így meglepetésre az ismeretlen jogászhallgató lett az olimpiai bajnok a sokkal esélyesebb amerikai, brit, francia és svéd lövők előtt. Eredetileg nem is nevezték a népes magyar csapatba, mert négy évvel korábban Londonban a tetszés szerinti fegyver 300 méteres összetett számában ötvenegy indulóból csak a 43. helyen végzett. Szereplése csalódás volt, így Stockholmba csak azután utazhatott, amikor a magyar csapatból valaki visszalépett. Prokopp Sándor harmadik olimpiája már Magyarország létezésének időszakába tartozott. Miután 1916-ban az I. világháború miatt elmaradtak a játékok, majd 1920-ban Antwerpenben Magyarország nem indulhatott, a következő rajtlehetőség már csak 1924-ben Párizsban adódott Prokopp Sándor előtt. De ott sem végzett valami fényesen, hiszen a pisztolyosok 25 méteres számában 53., a tetszés szerinti fegyverrel 600 méterre leadott lövéssorozatban pedig az 55. helyen jegyzik az eredménylistán.
Prokopp Sándor azon négy, a 19. század végén és a 20. század elején tevékenykedő sportember – Szokolyi Alajos és Kóczán Mór atlétával, valamint Halmay Zoltán úszóval – közé tartozott, akik Szlovákia jelenlegi területén születtek, de magyar színekben szereztek olimpiai dicsőséget. Hovatartozásuk kérdése időnként vitákat gerjeszt a két ország ötkarikás testülete között. Prokopp napjainkban a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság Hírességek Csarnokában is megtalálható.