/, Sportmúlt/Pontot sem vesztett a Bottlik-bajnokcsapat

Pontot sem vesztett a Bottlik-bajnokcsapat

Bottlik László (szül. 1942) sajátos egyénisége a (cseh)szlovák vízilabdának. Számos siker(sorozat) részese. Kassai magaslatain kívül a Nováky csapatával edzőként is ötször volt bajnok. Történetünk 1998-ba kalandozik vissza, amikor negyedszer lett bajnok Bottlik László védenceivel. Ennek körülményei kivételesek voltak, és csak attól tartott a kassai mester, hogy pontot veszít csapata.
Oda-vissza alapon játszották a döntőt, már Pozsonyban is a vendégek nyertek – három góllal, aztán a visszavágón héttel is vezettek, végül csak kettővel győzték le a Slávia UK-t. Mit szólt ehhez a vezetőedző?
„Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy melyik a jobb csapat – nyomatékosította a visszavágó után a Šport napilap jelenlévő munkatársának. – Hogy tartottam-e valamitől a visszavágó előtt: Tartottam, mégpedig attól, hogy pontot vesztünk. Tudtam, hogy korábban még semelyik csapat nem nyerte meg a bajnokságot pontveszteség nélkül. Még a kassai ČH a legdicsőbb éveiben se. Mindig valamilyen pontocska elúszott egy-egy döntetlennel, sőt egyszer az utolsó hazai meccsüket el is vesztették a Slávia UK-val, amikor a bajnoki elsőséget húszpontos előnnyel gyűjtötték be. Tudtam, hogy ezúttal már nem veszi el tőlünk senki a végső győzelmet. A pozsonyi három gólos előny egyértelműen a javunkra szolgált, és játékoskeretünk erőssége nem engedte meg, hogy ezt a előnyünket ne használjuk ki. Csak azt kívántam, hogy az évadbeli utolsó, 26. extraligás mérkőzést is megnyerjük. Kiegyensúlyozott csapatunk volt, több poszton légiósokkal jól kiegészülve.”
Ami Bottlik László helyzetét is megkönnyítette védencei bajnoki menetelésében.

Lexikonsorok róla
BOTTLIK LÁSZLÓ, vízilabdázó, később edző, szövetségi kapitány (szül. 1942. 3. 31., Kassa). (Cseh)szlovákia legsikeresebb vízilabdázója a II. világháború után. 148 alkalommal szerepelt a válogatottban, harmincszoros bajnok játékosként és edzőként együttvéve. Szövetségi kapitányként két olimpiára és két világbajnokságra vitte ki a csehszlovák válogatottat. Volt edző az egykori Jugoszláviában, Máltán és Svájcban is. Nyugdíjasként él Kassán.

2022-12-21T18:50:31+00:002022.12.21.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |