/, Sportmúlt/Moravek István saját kezűleg írt életrajzából

Moravek István saját kezűleg írt életrajzából

Ő volt a Pozsonyi (Polgári) Torna Egylet (az első sportszervezet Szlovákia mai területén, 1880-ban alakult) utolsó élő mohikánja, amikor 2000-ben egy beszélgetés közben átadta J. Mészáros Károlynak a saját kezűleg írt életrajzát. Moravek István (1906–2001) hetekkel később 94 éves korában elhunyt. Kordokumentum értékű soraiból a sporttevékenységéről szólókat ragadjuk ki az alábbiakban.
„1922-ben kezdte a sportot. Először a volt reáliskola tornatermében. Hornyák Odiló vezetése alatt tornázott, de nagyobb szünet következett, mert alkalom nyílott a bécsi mesteriskolára fölvétetnie magát… 6 hetes testnevelési tanfolyamot végzett a Budapesti Testnevelési Főiskolán (labdarúgás, úszás, atlétika). Ezután kezdte itthoni működését… Barátság a BBTEVEL Vasassal, a bécsi Reichsbunddal (Bécs–Pozsony nemzetközi verseny, itt is, Bécsben is)… A Csehszlovák Testnevelési Szövetég kiküldte Mecenzéfbe… Front (II. világháború – a szerkesztő megj.) utáni első nagy nemzetközi verseny a Stadionban – Moravek főrendező volt (technikai). (Ezután egy újabb zárójelben ZÁTOPEK, a világhírű cseh-morva hosszútávfutó neve szerepel. Vélhetően ő is rajtolt – a szerkesztő megj.)… Front után áthívták az ŠK Bratislavába (a mai Slovan), trénernek, organizátornak, a következő évben megnyerték a bajnoki pontversenyt (Eddig soha)… Város körüli futás (5-ös csapatok) vándordíját végleg a PTE nyerte.” S a végén még egy megjegyzés: „Pálffy Andor Gróf serleg” valakinél van, de a neve nem értelmezhető -- a szerkesztő megj.)
Moravek István életrajzát nem egyes szám első személyében írta, vélhetően hivatalos használatra készült. A lap második oldalán – mint a szövegből is kiderül – inkább csak címmondatokban szerepel a felsorolt tevékenysége. Azt nem tudni a kétoldalas életrajzból, hogy mikor készült.

Ki volt Moravek István?
Sportszervező, atlétaedző, sportszakíró. Fiatal korában versenyszerűen tornázott, az 1930-as évektől a Csehszlovákiai Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. A Pozsonyi (Polgári) Torna Egyesület (PTE) atlétikai szakosztályának vezetőjeként tanítványai 1939 és 1944 között háromszor nyertek szlovák csapatbajnoki címet. Sport témájú cikkek szerzője. 1945 után a pozsonyi ŠK Bratislava atlétáinak edzőjeként országos csapatbajnoki címhez segítette tanítványait. Fontos munkája: Atlétika, népszerű útmutatások (1941). Utóbbiról Sportkönyveink kínálatában itt olvasható ismertetés.

(Forrás: szlomasport-archívum, A (Cseh)szlovákiai magyarok lexikona, 2014)

2024-05-02T19:15:29+00:002024.05.02.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|