/, Sportrajongó/Miről mesélhetne Korni csukája?

Miről mesélhetne Korni csukája?

Szögre akasztotta futballcipőjét Saláta Kornél. Nem véglegesen, a hivatásosok között azonban igen. Korni közel két évtizeden át élt a profi labdarúgásban, és maradandó nyomot hagyott maga után. Bajnoki címekkel, kupagyőzelmekkel, vb- és Eb-részvétellel. Ha játszott, megbízható, kiválóan fejelő középhátvédet láttunk a védelem tengelyében, s ha tehette, az ellenfél kapuja előtt is veszélyeztetett.
Párkányból indult, Párkányban szeretné még folytatni. Az V. ligában, együtt futballozva szintén középhátvád öccsével, Krisztiánnal. Van két más közös pont is pályafutásában. Annak idején Pavel Vrba a Púchov mezében küldte először pályára az élvonalban, és ugyanebben a városban játszotta utolsó teljes bajnokiját a II. ligás komáromi KFC mezében. Sérülése a folytatásban már kevesebb percre engedte beállni. Végül csapata utolsó hazai bajnokiján négy percet töltött a pályán, ezzel is jelezve 4-es mezszámát. Korni már nem fog játszani a második vonalban bronzérmes KFC-ben, de nem távozik, hiszen Radványi Miklós vezetőedző segítője, és úgy néz, legalább egy évig még az is lesz.
Nem tudom, melyik csukában folytatja az alacsonyabb osztályban, szülővárosában. Ha a garamkövesdi származású sportember, immár boldog apuka megőrzi magának, és vitrinjébe, vagy előkelő helyre teszi legértékesebbnek vélt futballcipőjét, az tudna csak igazán mesélni tulajdonosáról. Mi, kívülállók legfeljebb csak láttunk valamit megmozdulásaiból a pályán, örültünk, ha játszott a vb-n, Eb-n, klubcsapataiban. És szerencsére a sérülések sem törték derékba pályafutását. Az első komoly csak harminchárom évesen érte utol. Ám az utóbbi esztendőkben már gyakrabban jelentkezett, s a mérkőzés utáni regeneráció is a szokottnál tovább tartott. A profi futballnak ezután már vége. Saláta Kornél, a kemény kötésű, jól fejelő hátvéd lehúzta maga után a redőnyt. De emlékeinkből nem tűnik el pályán nyújtott teljesítményeinek sora.

 J. Mészáros Károly

Krónikasorok
Saláta Kornél 1985. január 24-én született Párkányban.
Csapatai: Štúrovo, Púchov, Artmedia Petržalka, Banská Bystrica, Slovan Bratislava, FK Rosztov, Tom Tomszk, DAC, Szombathelyi Haladás, KFC Komárno.
Negyven mérkőzés a szlovák válogatottban, két góllal
Sikerei: háromszoros bajnok: Petržalka (2007/08), Slovan (2010/11, 2018/19), négyszeres kupagyőztes: Petržalka (2007/08), Slovan (2010/11, 2017/18, 2018/19), játszott a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon és a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon.

2023-05-26T20:19:45+00:002023.05.26.|Kategória: Címlap, Sportrajongó|Sportág: |