Ha elfogadjuk, ha nem, piaci mértékkel mérik futballistáinkat. Áruként mennyire kelendők, ki mennyiért nyúlhat értük – erről szól ez a történet. Két rangsorban is előkelő helyen jegyzik Fortuna Ligás játékosainkat: a www.transfermarkt.fr internetes portál árjegyzékében Priskin Tamás, a pozsonyi Slovan és a magyar válogatott komáromi származású csatára 700 ezer eurót ér, akárcsak Jaroslav Mihálik (Žilina). Itt a legjobb Gino van Kessel (Trenčín) 900 ezer euróval. A pozsonyi Šport napilap – reálisabban látva a helyzetet – Bénes Lászlót (képünkön), a zsolnaiak doborgazi középpályását taksálja a második helyre, 1,2 millió euróval (a www.tranfersfermarkt.fr csak 300 ezerre becsüli az árát), ebben a rangsorban a trencséni Matúš Bero a legmagasabban jegyzett játékos (1,3 millió euró). Több Priskinről és Bénesről a Sztorik, történetek, esetek rovatban.

 

 

Mit állít a pozsonyi Šport napilap Priskinről és Bénesről?

 

Priskin Tamás (28 éves középcsatár)

Kicsit rejtélyes módon tért vissza legjobb focistakorában a hazai futballba. Minden képessége adott ahhoz, hogy érvényesüljön Nyugat-Európában. Mellette szól angliai tapasztalata. A leglukratívabb poszton játszik, magas, gyors, kétlábas – kiváló befejezőember. A franciaországi Eb ismét jócskán megemeli vételárát, amely fokozatosan a két milliói euróig is felkúszhat.”

 

Bénes László (18 éves középpályás)

Mindenekelőtt óriási tehetség. Könnyed labdakezelés, bonyolult játékhelyzetekben váratlan megoldásokkal. Sok mozgás, kiváló átadások, váratlan ötletek, remek bal láb. Ez mind jellemző napjaink zsolnai futballkincsére. A jövőben sokkal jobb lesz. Ezért valamennyi fontos játékosügynök ismeri. Kérdés, melyik klub fektet be képességeinek fejlesztésébe, mennyit és mikor.”

 

 

(Priskin Tamás Komáromból került át fiatalon Magyarországra. Győrben lett élvonalbeli labdarúgó, majd magyar válogatott. Útja Angliába vezetett, volt Oroszországban is, hogy újra visszataláljon Győrbe. 2015 nyarától a pozsonyi Slovan erőssége, legeredményesebb csatára, 2015. december 20-ig hétszer volt eredményes. A magyar válogatottban 52 hivatalos mérkőzésen 17 gólt lőtt. Szlovák és magyar állampolgársága van. Nős, egy kislány édesapja.)

 

(Bénes László 1997-ben született, korosztályos szlovák válogatott középpályás. Sokan az ország legnagyobb tehetségei között tartják számon. Doborgazi fiú, focizni Somorján kezdett, játszott a DAC-ban, majd elkerült a Győri ETO akadémiájába. Egyetlen NB I-es meccset játszott. 2015 februárjában a zsolnai MŠK-hoz szerződött, azóta alapember lett klubcsapatában. Állandó tagja az U19-es szlovák válogatottnak, játszott már az U21-es válogatottban is.)

 

Kapcsolódó írások:

 

Priskin tizenhetedik találata

 

Hatan Pozsonyban, ketten a DAC-ban