/, Sportmúlt/Markovics János három évtizede a karatéban

Markovics János három évtizede a karatéban

A keszegfalvai Markovics János immár 5. danos karatemester, Dél-Szlovákiában az első, egyben a Szlovák Shinkyokushin Karateszövetség elnöke, a Seishin Karateklub vezetője és sokéves vezetőedzője. 2022-ben kerek jubileumhoz érkezett, három évtizede hódol a kyokushin karaténak, ezalatt nemzedékeket vezetett be kedvenc sportága világába. Az évforduló kapcsán Eltelt 30 év... című Facebook-bejegyzésében értékelte eddigi pályafutását. Beleegyezésével honlapunk is leközli a szöveget, némileg rövidítve és köztes címekkel.

Bodó mester kőkemény edzésein

Örök mesterével, Bodó Zoltánnal (balra)

Nemrég volt, amikor először léptem be a magyarországi Komáromban a dojóba, amit Sensei Bodó Zoltán mester, mesterem vezet a mai napig. Sokan voltunk, emlékszem, 40-50 lelkes tanítvány a Petőfi Általános Iskolában. Akkor akinek már zöld vagy barna öve volt a mesteren kívül, Istenként tekintettünk rá. Nem is volt sok belőle. Elkezdtük járni a karate útját, több mint húszan a kezdő csoportban. Kőkemény edzések voltak, testet lelket formálók. Az akaraterőnket gyémánt keménységűre edzettük, ami jó szolgálatot tesz a mai napig.
Nagyon jó csapatunk volt, imádtam edzésre járni, mindig sokat nevettünk amíg elsétáltunk az edzésre és vissza, ami kétszer négy kilométer volt. Ugyanis vissza is kellett sétálni, ami néha nehezen ment….. (nem részletezem miért, sejthetik). De jól esett.

1998-ban az első edzés Keszegfalván
Aztán az egyik edzés elején, amíg várakoztunk Bodó mesterre, többen beszélgettek, hogy ők is akarnak saját klubot nyitni. Én ott álltam fehér övesen, és megszületett bennem is egy döntés, hogy márpedig nekem is lesz saját klubom. Aztán 1998 februárjában mesterem engedélyével megtartottam az első edzést Keszegfalván. Az első edzésre húszan jöttek el. Majd feltornáztuk a létszámot 40 főre, aminek a fele gyerek volt.

Együtt vizsgázott tanítványaival
És jött az első vizsga. Együtt vizsgáztam a tanítványaimmal, ők 10.kyu-ra, én pedig 5.kyu-ra (második sárga övre). És ez így ment jó darabig, amíg el nem értem az 1.dan övfokozatot, ami 2002-ben Pécsett a nemzetközi edzőtáborban sikerült. Ekkor Shihan Furkó Kálmán azt mondta, most már külön ország vagytok (mármint Szlovákia), te is vizsgáztathatsz. Ugyanis tagja lettünk az Európai Karateszervezetnek, és a világszervezetnek is. Ezután így is lett, viszont a vizsgára mindig meghívtam mesteremet, Bodó Zoltánt.

Másik mestere, Stefanovics József

Barátjával, mesterével, Stefanovics Józseffel (balra)

Az első Európa-bajnokságon 2003-ban vettünk részt Bulgáriában, ahol Lencse Angelika a 3. helyen végzett, junior korosztályban. A 2005-ös nemzetköz edzőtáborban sikerült levizsgáznom a 2.dan övfokozatra. Ez az év három okból is különös volt. Megkaptam a Branch-Chief-rangot amit a Shihan javasolt. A nagyobbik fiam Ádám elkezdett karatézni 4,5 évesen (jelenleg 1.danos). És első alkalommal hívtam meg Szlovákiába Shihan Stefanovics Józsefet (akkor még Sensei) oktatni. Egy életre szóló barátság vette kezdetét, és rátaláltam a másik mesteremre is, akitől szintén rengeteget tanultam (tanulok).

Európa-kupa Dunaszerdahelyen
A második közös edzőtábor 2007-ig váratott magára, de utána már folyamatos volt a tanulás. Az év decemberében megrendeztük az első házi versenyünket, ami később nyílt szlovák bajnoksággá, sőt 2011-re Európa-kupává nőtte ki magát. Dunaszerdahelyen rendeztük meg, és már 4 aranyérmet gyűjtött a klub. Közben 2009-től elkezdtük megrendezni a Sosai Oyama Emlékversenyt, ami 10 éven keresztül ment Ekecsen Polák László polgármester úr támogatásával.

2010-től megélhet a hobbiból
A 3.danos övvizsgára már sok tanácsot kaptam mindkét mesteremtől, és jól is sikerült mind a technikai, mind a küzdelmi rész, ami akkor 50x1,5 perces küzdelmet takart. Nagyon kemény volt a technikai és a küzdelmi rész is. Az 50. küzdelmemet https://www.youtube.com/watch?v=tX-BnyeVOOI is Stefivel küzdöttem, ami nagyon lélekemelő volt, és azóta is az, akárhányszor visszanézem (köszönöm). Ez 2010-ben volt, ez azért is különös évszám, mert a klub létszáma elérte a 100 főt, és ezzel megadatott, hogy megéljek a hobbimból, amibe olyan sok időt és energiát fektettem. Ekkor nyitottuk meg a dunaszerdahelyi klubot is szeptemberben.

Mentek, tanultak, érmeket szereztek
Ezután nagyon aktív időszak következett. Hétközben napi két-három edzést tartottam különböző helyszíneken, hétvégén pedig versenyen voltunk, versenyt szerveztünk edzőtáborban vagy továbbképzésen voltunk. Rengeteget mentünk, tanultunk, képeztük magunkat a klub edzőivel együtt. A 2013-as utánpótlás Európa-bajnokságon a romániai Nagyváradon Bajcsi Adrián 2. helyen végzett az ifi kategóriában, Hupian Krisztina pedig a 3. helyen az U22-es kategóriában. Ezzel megtört a jég, és új lehetőséget nyitott az elkövetkező generáció számára. Ezt követte Kovács Kata Zsófia: 2015-ban az U16-os kategóriában a 2. helyen végzett (épp minap tartottuk az V. emlékversenyét, mert Zsófi sajnos 2016-ban elment. Emlékét örökké őrizzük). Közben 2016-ban sikeres vizsgát tett Hupian Krisztina 1.danra, így ő lett az első fekete öves tanítványom.

Sikeres danvizsgák, két Eb-érem
A VI. világbajnokságra, amit 2017-ben Kazahsztánban rendeztek, sikerült mesteremmel, Bodó Zoltánnal, és klubtársammal, barátommal, Wágner Vilmossal felkészülni a 4.dan övfokozatra. A sors iróniája, hogy a másik mesteremmel, Stefivel együtt utaztunk ki, ugyanis ő is vizsgázott 5.danra. A vizsgát mind a négyen sikeresen teljesítettük. Ezzel egy új fejezet kezdődött mindannyiunk életében. A wroclawi utánpótlás Európa-bajnokságon Cserepes Zoltán a 2. helyen végzett, és Tina külön dicsérettel megszerezte a 2.dan övfokozatot. Majd a 2019-es utánpótlás Európa-bajnokságon Ádám fiam is fel tudott állni a dobogó 3. fokára, megszerezve ezzel a klub 6. Európa-bajnoki érmét.

Új lendület a klubban
A 2020-as év érdekesen alakult, ugyanis ami jött a COVID címszó alatt, arra senki sem számított. De ezt is megoldottuk, mint minden mást az előző években! Sőt a 2021-es év volt a csúcs a klub életében. Sajnos, ezt megelőzte egy váratlan esemény, Shihan Furkó Kálmán temetése, amin részt vettek a klub edzői. Majd innét mentünk a nemzetközi edzőtáborba, Mártaházára, ahol többen is vizsgáztak fekete övre. Mindenkinek sikerült előrébb lépnie egy övfokozatot: Cserepes Zoltán 1.kyu, Markovics Ádám 1.dan, Trenčík Nikolas 1.dan és Hupian Krisztina 3.danra tett sikeres övvizsgát. Ez új lendületet adott a klubnak.

A karate szeretete az élet szeretete
A 2022-es évben lassan visszaállt a régi rend, és elkezdtem készülni az 5.danos övvizsgámra (azóta Markovics János sikeresen levizsgázott, és már 5. danos mester, Dél-Szlovákiában az első – a szerkesztő megj.). Igaz, ezt tettem már előtte is, ugyanis hét éve minden reggel egy órát (a koronavírus alatt kettő-hármat) gyakoroltam, s végrehajtom a testébresztő programomat, amit Sensei Fris Ferenctől tanultam, és gyakorlom a mai napig (+kata edzés). Ugyanis így értettem meg, hogy a karate miért életforma. A karate szeretete az élet szeretete csak erősödött bennem az elmúlt években, és ez nem lesz másképp az elkövetkező harmincban sem.

Szlogen és köszönet
EGYSÉG – ERŐ – KITARTÁS a klubunk szlogenje, ez a három szó elmond mindent. EGYSÉGben lenni az éggel ez a legfontosabb, és harmóniában a környezetünkkel, a megnyilvánult és a nem megnyilvánult világgal. ERŐ, hogy legyen erőnk szembe nézni a nehézségekkel, KITARTÁS, hogy ne adjuk fel akkor sem, amikor mindenki más már feladná.
A teljesség igénye nélkül köszönöm szépen mindenkinek, akik az elmúlt 30 évben részesei volt az utamnak: örök mesteremnek, akinél a kyokushini utamat kezdtem, Bodó Zoltánnak, barátomnak, mesteremnek Stefanovics Józsefnek, barátomnak, Búzás Gábornak, akivel együtt vizsgáztunk Lengyelországban, Shihan Furkó Kálmánnak, aki támogatott az utamon, és Fris Ferencnek, akitől az utóbbi időben a legtöbbet tanultam. És köszönet jár még barátoknak, mestereknek, akiktől szintén sokat tanultam, és köszönöm a klub edzőinek is.
Megyünk tovább...

(Forrás: Markovics János Facebook-bejegyzése, köztes címek: www.szlomasport.sk)

 

 Markovics János klubjának Európa-bajnoki érmesei:

Lencse Angelika: 3. (2003, Bulgária, junior lányok)

Bajcsi Adrián: 2. (2013, Nagyvárad, ifi fiúk)

Hupian Krisztina: 3. (2013, Nagyvárad, U23)

Kovács Kata Zsófia: 2. (2015, U16)

Cserepes Zoltán: 2. (2017, Wroclaw)

Markovics Ádám: 3. (2019)

2022-10-05T19:27:16+00:002022.10.05.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |