/, Sportmúlt/Major Tímea Lille-ben táncolt az európai trónra

Major Tímea Lille-ben táncolt az európai trónra

Fitneszsportunk egyedülálló jelensége volt Major Tímea (szül. 1974). A zselízi születésű csinos lány a múlt század kilencvenes éveinek második felében tört fel földrészünk és a világ legjobb amatőr versenyzői közé, egyenesen a mezőny élére. Azok után, hogy 1997-ben a szlovák bajnokságon még csak a hazai sportághonosító, Zora Czoborová mögé rangsorolták, a lille-i Európa-bajnokságon már ő nyerte a 160 cm-nél magasabb hölgyek számát, s ugyanabban az évben a világbajnoki címet is elhódította. Feltörése után a hivatásosok közé lépett, néhányszor indult a sportág legrangosabb profi versenyén, a fitnesz Olimpián, de az amerikai kiszorítósdiban csak a negyedik helyig jutott a legmagasabbra. A kétezres évek első felében a leggyakrabban fényképezett fitneszversenyző volt a világon. Amerikában él családjával.
Major Tímea első nemzetközi versenyén, amely történetesen kontinensviadal volt, Lille-ben győzni tudott, mintegy jelezve, a szlovákiai bíráskodás elfogultságának tényét.
„A zselízi lány 27 induló vetélkedésében bizonyult a legjobbnak – írta 1997. május 6-ai számában az Új Szó. – Már a szlovákiai bajnokságon az élen szeretett volna végezni, ám a pontozók itthon újra Zora Czoborovát hozták ki győztesnek. Timi azonban nem csüggedt el, örült, hogy kijutott a kontinensviadalra (tavaly ugyanis oda sem nevezték, holott második lett az országos bajnokságon), s ígérte: Franciaországban újra megmutatja, mire képes, hadd döntse el a pártatlan zsűri, hogy ki a jobb, ő vagy Czoborová. Nos, most már tudjuk...”
A Šport napilap helyszíni tudósítója közvetlenül az Európa-bajnokot kérdezte. Válaszaiból csemegézünk: „Itthon az az érzésem volt, hogy a zsűri nem tudja pontosan, hogy melyik lánytípusnak kellene győznie. Lille-ben volt az első nemzetközi versenyem, s örülök annak, hogy sikerült rátalálnom az európai trendre... Az Európa-bajnokságon a pontozók egyértelműen kijelentették, hogy a nagyon kidolgozott testű lányoknak nincs esélyük. És így is történt, mert az izmos versenyzők nem tudtak érvényesülni. Nagyon boldog vagyok, hogy szinte mindegyik kívánatos elvárásnak megfeleltem. Senki nem ismert, újonc voltam, és ezen kívül kategóriámban nem volt a zsűriben szlovákiai pontozó, és azért gondolom, hogy tárgyilagos döntés született.”

(Forrás: Új Szó, Šport)

2022-10-12T19:15:51+00:002022.10.12.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |