Tájainkon kevésbé ismert sportágban, az íjászatban tört a világ magaslataira a szepsi Lyócsa Imre, aki 2023. július 21-én töltötte be 60. születésnapját. A mozgássérült sportember az álló versenyzők között 2004-ben Athénban megnyerte a férfiak egyéni számát, négy évvel korábban, Sydney-ben bronzérmes volt, s a két paralimpia között 2020-ven Spalában Európa-, 2003-ban Madridban világbajnok lett, hogy csak a legnagyobb sikereit említsük. Miután rádöbbent, hogy minél nagyobb teret vesznek el tőle a fiatalabbak, rákacsintott a jégen csúszó kövekre, s megtetszett neki a curling. Így fordulhatott elő, hogy négy nyári paralimpia után az ötödik ötkarikás versenye már a téli játékokon volt.
Lyócsa Imre születésnapja alkalmából hat tőle származó idézettel hozzuk közelebb olvasóinkhoz.

1. Az állók között
„Egy székről lövök, s mivel a lábam a földön van, már az állók közé tartozom, így ebbe a kategóriába soroltak.”
(Versenyzői besorolásáról az athéni arany előtt)

2. Nem nagyon kereste
„Nekem úgy tűnik, mintha az íjászat talált volna meg engem. Én nem nagyon kerestem, csak kedveltem. Véletlenül kerültem a megszállottjai közé: valamikor kilencvenötben egy atlétikai versenyen láttam bemutatót, ki is próbálhattam, s rögtön mondták, keressek magamnak klubot, mert látnak bennem fantáziát.”
(Az íjászatra találásáról)

3. Szétlövésben lett bajnok
„Elejétől kezdve fej-fej mellett haladtunk lengyel ellenfelemmel. A fináléban négy kört lőttünk, három vesszővel. Az első körben a lengyel egy ponttal nyert, a másodikban behoztam a lemaradást, majd a harmadik és a negyedik sorozat is azonos eredményeket hozott, így holtverseny alakult ki. Ilyenkor szétlövés következik egy-egy vesszővel. Ezt az kezdi, aki a döntőt kezdte. Ellenfelem elrontotta, mert csak az ötöst találta el. Mikor ez megtörtént, biztos voltam abban, hogy hetesnél rosszabbat nem lövök. Annyira bíztam magamban. Végül a nyolcas sikerült. Szeretem volna egy tízessel megkoronázni az egészet, de az már nem ment.”
(2004-es athéni paralimpiai győzelméről)

4. Két íjjal
„Hogy hány íja van egy paralimpiai bajnoknak? Versenyzésre kettő. Azért kettő, mert a döntőben negyven másodperc időt adnak a lövése, s ez alatt ki kell lőnöm a vesszőt. Ha közben valamilyen hiba támad, kénytelen vagyok bevetni a tartalékfegyvert, amely mindig mellettem hever.”
(Fegyverei számáról)

5. Csúcson maradni
„Sokan kérdezték már: mit lehet ezentúl még elérni, mikor már minden sikerült. Én most arra összpontosítok, hogy minél tovább a csúcson maradhassak. Magam is kíváncsi vagyok, meddig leszek képes rá.”
(Paralimpiai bajnoki címe utáni kilátásairól)

6. Véletlenül odakeveredett a curlinghez
„A 2012-es londoni paraolimpián már észrevettem, hogy íjászatban nagyon erősen jön előre az új generáció, és nekünk, veteránoknak nem maradt sok hely. Elkezdtem új sportág után nézni, és véletlenül odakeveredtem a curlinghez. Szépen jöttek az eredmények, bekerültem a válogatottba, s végül ilyen megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem a 2018-as pjongcsangi paralimpián.”
(Arról, hogyan kezdett el curlingezni)

Minden jót, Imre!

(Forrás: Új Szó, szlomasport)