/, Sportrajongó/Labdarúgó BL-döntő nélkül

Labdarúgó BL-döntő nélkül

Nem maradt el, lejátszották, el is dőlt az idei labdarúgó Bajnokok Ligájának döntője. De nem láttam. Nem mintha nem akartam volna, egyszerűen nem nézhettem, nem közvetítette egy olyan csatorna sem a néhány száz közül, amelyet kábeltévé-szolgáltatóm kínál. Vessek magamra, mit panaszkodom, gondolhatja bárki, aki kényelmesen beült a tévé elé, és bekapcsolta az M4Sportot, vagy az itteni Novasport3-at. Meg kell venni és kész. Ennyi lenne csak?
BL-döntő alatti töprengésemben elindulok nyomozni. Szóval az M4Sportot azért nem nézhetem, mert külföldi szerzői jogok nincsenek a közvetítésre, csak Magyarországon érhető el (szinte mindegyik nemzetközi sporteseménynél megjelenik a képernyőn a felirat. Olyan kedvenc lett, mint a szociban a monoszkóp volt, amely a műsorszórás szüneteltetését jelezte). Nem teljesen hiszem el, hogy mindenhol így van, mert nem egy helyen még nálunk, Dél-Szlovákiában is nézik ezen a csatornán a BL-döntőt. Csak az én szolgáltatóm következetes. Minek az a tízezernyi magyarnak a szlovák fővárosban? – morfondírozom.
Keresem a NovaSport3-at, hátha meggondolták magukat, és mégis kivételesen elérhetővé teszik valamelyik fizetett csatornámon. Milyen naiv vagyok, hogy lehet ilyet hinni! Hiába fizetem a sportcsomagot a szolgáltatómnál, pechem van, mert az enyém nincs azon kettő között, amelyik a NovaSport3 műsorát is sugározza. Bő egy éve már előfizetem a Markíza Voyo csatornáját, hadd nézhessem legalább a Fortuna Ligát. Ezzel egy csomagban kínálnak akármennyi fölösleges más műsort, filmet, és megtalálható köztük a NovaSport1 és a NovaSport2 is, de a NovaSport3 és a Novasport4 még véletlenül se. Pedig már a második szolgáltató viszi a pénzemet, mégsem jutok semmire vele. Év közben keddenként még benyomnak egy-egy BL-meccset a NovaSport2-re, de szerdán már nem. Mintha akkor más besorolású mérkőzés lenne műsoron. Az már más kategória, legyen a Novasport3-on vagy a Novasport4-en. A teljes Novasportot kínáló két kábelszolgáltatón kívül interneten elérhető a 3-as és 4-as csatorna, de nem ingyen, az már egy újabb csomag. Csak fizessen a néző, ha nézni akar. Tehát nem elég a kábeltévé (akárhány fölösleges csatornával), nem elég a külön internetes csatorna (megint sok fölösleges dologgal), még újabb szükséges, hogy több pénzhez jusson a szolgáltató, aki borsos áron vette meg a közvetítési jogokat. De ezt csak a bevételeiből, a tisztelt fociszeretőktől zsebelheti vissza. Csatornák csatornájának csatornájára terelt közvetítésekkel.
Nekünk van M4sportunk, bennünket ez nem érint, mondhatja bárki, és tovább nézi az idei BL-döntőt. Valóban nem érinti a magyarországi és a határon túl emnégysportot nézőket, Egyelőre… Nemrég azonban napvilágot látott, hogy 2024-től ez nem lesz így, mert a RTL Klub túllicitálva a MTV-t megszerezte Magyarországon a labdarúgó BL-közvetítések jogát három évadra. És a focibarátok tudtára is adták gyorsan, a BL-meccsek nem lesznek ingyenesek, mert valakinek meg kell fizetnie a közvetítési jogdíjakat. No nem nekik, akik ügyesen megszerezték, hanem a nézőnek, futballbolondoknak, akik nem tudnak meglenni a Bajnokok Ligája nélkül. Hát így néz ki a gyakorlatban a pénz uralma a közvetítések világában. A szolgáltatók mindig egérutat keresnek maguknak, hogy minél több felületre vándorolva minél többet kifacsarjanak a nézőkből. A csatornák meg szaporodnak, mint az eső után a gomba. Már végigböngézésük is kimerítő, nem még a nézésük. Csak az nincs köztük, amire éppen szükségünk lenne. Nekem ez az újabb pénzszerzési dimenzió már túlságosan sok, nem vagyok hajlandó érte fizetni. Mi történne, ha mindnyájan hátat fordítanánk neki? Meglenne a futball nélkülünk a közvetítéseivel?
Időközben véget ért a Manchester City–Internazionale összecsapás. Megsúgnák, hogyan végződött? Elfejtettem megnézni az eredményt. A játék jobban érdekelt volna.

J. Mészáros Károly

2023-06-11T18:07:44+00:002023.06.11.|Kategória: Címlap, Sportrajongó|Sportág: |