Szlovákia a minap 3:0-ra legyőzte Luxemburgot labdarúgó Eb-selejtezőn. Magyar most nem volt a hazai tizenegyben, de korábban voltak már olyan játékosaink, akik bevették a nagyhercegség válogatottjának kapuját. Kubala László (képünkön) 1947-ben Prágában háromszor volt eredményes Csehszlovákia B mezében. Németh Szilárd a 2005-ös vb-selejtezőn Luxembourgban már az 5. percben betalált a hazaiak hálójába, Szlovákia ezután még háromszor volt eredményes, és 4:0-ra nyert. Kubala Lászlóról és Németh Szilárdról a Sztorik, történetek, esetek rovatban olvashatnak.

Kubala László
(Barcelonában utca őrzi a nevét, 2009-ben egy kétméteres szobrot állítottak az emlékére, s bár Kubala László – 1927-ben született –  fénykorát a katalán fővárosban élte át, azért mi is a magunkénak valljuk. A maga nemében világcsúcstartó, hiszen három ország válogatottjában futballozott. Csehszlovákia mezében – 1946-48 –  hatszor, Magyarországéban – 1948 –  háromszor és Spanyolországéban – 1953-57 –  tizennyolcszor, más források szerint tizenkilencszer játszott, mindhárom országban letette a névjegyét, így neve is három nyelven, Ladislav, László és Ladislao alakban fordul elő a sportkrónikákban. Ő világpolgárnak tartotta magát. Legnagyobb bánatára nem szerepelt soha világbajnokságon. 1962-ben ugyan kiment Chilébe a spanyolokkal, de sérülés miatt nem lépett pályára.)

Németh Szilárd 
(Komáromban kezdett futballozni, később a pozsonyi Slovanba került, 19 évesen már bemutatkozott a felnőttválogatottban. Ezután a prágai Sparta, a kassai 1.FC és a pozsonyi Inter színeiben játszott. Kétszer volt gólkirály Szlovákiában. Külföldön az angol Middlesbrough, a francia Strasbourg, a német Aachen, majd pályafutása végén – 2011 őszén – az osztrák Hainburg mezét húzta magára. Ötvenkilencszer játszott a válogatottban, 22 gólt rúgott.)