2014. március 9-én múlt hetven éves Kovács László, a vágsellyei Slovan Duslo női kézilabdaklub szinte örökös klubtitkára, menedzsere. Ha bajnok a csapat, ha nem, ő mindig a háttérben csendesen végzi a dolgát. Évtizedek óta. Születésnapjához a 2001-es diadaluk felelevenítésével gratulálunk.

Hatodszor ért csúcsra a szlovák női kézilabda élvonalban a vágsellyei Slovan Duslo, Ján Packa csapata ezúttal egy osztállyal felülmúlta extraligás ellenfeleit

Váratlanul könnyű bajnoki zsákmány

Fölényes nyitrai győzelmével hatodik bajnoki címét szerezte a szlovák élvonalban a vágsellyei Slovan Duslo női kézilabdacsapata, amely 1995, 1996, 1997, 1998 és 2000 után újabb egy évre lefoglalta az extraliga legjobbjának képzeletbeli trónját. A mátyusföldi városban profi körülmények uralkodnak, s ennek megfelelően az eredmények sem maradnak el.

Kovács László (képünkön) klubtitkár évek óta rajta tartja a kezét a kézilabdaélet történésein. Hatodszor érte át a csapattal a végső diadalt. „Volt egy lényeges eltérés a korábbi elsőségektől: együttesünk kinőtt a mezőnyből, egy osztállyal felülmúlta a többit. Nem szívesen mondok ilyet, mert a vezetők a bajnoki cím elhódításakor rendre az ellenfelek felkészültségét, szívósságát szokták dicsérni. De mit tegyek, ha ez a valóság. Hatalmas előny volt számunkra, hogy erős a játékoskeretünk, régen együtt van a csapat, így egész évben biztos voltam a végső sikerben. Ráadásul még könnyebben megszületett, mint a korábbi években. Kívülről talán úgy tűnik, hogy egyszerű volt a feladatunk, ám ezért a magabiztos szereplésért komoly háttérmunkát kellett elvégeznünk. Ján Packa edző arra törekedett, hogy a csapat mindvégig készenlétben legyen, őrizze formáját. Szigorúak voltunk a játékosokkal szemben, törődtünk az elengedhetetlen regenerációval, nehéz ellenfelekkel készültünk a tétmérkőzésekre. Ennek a gyümölcse érett be a bajnoki döntőben."

Koday (azóta Németh) Lívia először védett bajnokcsapatban. A diósförgepatonyi kapus tavaly két évre szerződött a vágsellyeiekhez, úgy néz ki, jól választott: „Előző csapatomban, a nyitrai Plastikában csak bronzérmes voltam, most már részesültem a bajnoki örömökből is. Mit mondjak, igazán nagy élmény. Arra egyikünk sem gondolt, hogy a döntőt három győzelemmel lezárjuk, több mérkőzésre számítottunk. Még a fináléba kerülés is nehezebb volt. Szinte minden vágyam teljesült az elmúlt idényben. Ha kivertük volna a FIF Koppenhágát, és egy körrel tovább maradunk a Bajnokok Ligájában, akkor maradéktalanul elégedett lennék. Anélkül is azonban az egyik legsikeresebb bajnoki idényt – immár a hatodikat – hagytam magam mögött. Nyitrai éveim is emlékezetesek voltak, de a bajnoki győzelem azért mégis más, többet érő.”

Flaska Mónika, a Slovan Duslo válogatott szélsője. Ott volt mind a hat vágsellyei trónfoglalásnál. Őt is meglepte, milyen könnyű út vezetett a legutóbbi elsőséghez.Nem erre számítottunk. Nagyobb ellenállást vártunk a döntőben is. Hiányzott Nitra két kulcsembere, s ez nagyon megérződött a teljesítményükön. Viszont az is igaz, hogy visszaesett az extraliga színvonala. Ezért szembetűnőbb magabiztos sikerünk. Nekem is még egy évig szól a szerződésem. Egyelőre érzem, hogy hiányzik a változás, viszont hosszú idő az egy esztendő, addig sok minden megtörténhet.”

J. Mészáros Károly

(Megjelent: Új Szó, 2001. május 10.)