Három magyar játékos nevére bukkanunk, ha belepillantunk Az év női kézilabdázója ankét győztesei közé. (Cseh)szlovákiában 1973 óta hirdetik ki évente a legjobbakat. Legújabban Oguntoye Viktória, a bajnoki ezüstérmes és MOL ligában (cseh-szlovák bajnokság) harmadik helyezett HK DAC válogatott kapusa érdemelte ki ezt az elismerést. 2020-ban tavasszal a Debrecenben, ősszel a csallóközieknél őrizte sikeresen klubcsapata kapuját. A párkányi hölgy szinte egy évtizedig tartó magyarországi kitérő után tavaly nyáron igazolt Szlovákiába, a megerősödött dunaszerdahelyi együtteshez.
Az ankétgyőztesek névsora is jelzi, időnkén jelentős szerepet játszanak a magyar hölgyek is a szlovákiai kézilabdában. Elsőként 2002-ben a diósförgepatonyi Némethné, akkori nevén Koday Lívia lett ankétgyőztesünk, aki legtovább a nyitrai, majd a vágsellyei csapat kapuját védte. Utána Tóth Erzsébet évei következtek, a Csehországban élő kiváló gólerős irányító átlövő egymás után háromszor (2003, 2004, 2005) ült a győztesnek szánt képzeletbeli trónra, hogy 2010-ben és 2011-ben újra visszataláljon oda. Csallóközaranyosról indult, játékosévei javát Nagymihályon töltötte el, de más szlovákiai és csehországi csapatokban is megfordult, s egy évadot kézilabdázott a híres bécsi Hypóban is. Alig egy évtized múlva pedig jött Oguntoye Viktória, s újra egyik kapusunk – Koday Lívia után immár a második – lett az ankét győztese.

Mit nyilatkoztak elsőségük után női kézilabdázóink?

Némethné Koday Lívia: „Hihetetlennek tűnik. Valójában még most sem fogtam fel, hogy mi történt. Mindenesetre szép érzés. Sok munkát fektettem a kézilabdába. Most megtérült. Ajándék érte. Ilyenre egyáltalán nem gondoltam. Akárcsak a legtöbb sportoló, én sem azért dolgoztam, edzettem, hogy megszerezzem ezt a címet. Mindig a következő mérkőzésre összpontosítok, azon szeretnék minél jobban helytállni. Annál nagyobb öröm számomra a mostani ankétgyőzelem.” (Új Szó)

Tóth Erzsébet (2003-ban, első ankétgyőzelme után): „Megfordult ugyan a fejemben, sőt mások is emlegették, hogy akár első lehetek, de nem vettem komolyan a találgatásokat. Az eredményhirdetés napján aztán megtudtam, hogy nyertem. Kellemesen meglepődtem.” (Új Szó)

Oguntoye Viktória: „Nem is sejtem, mivel érdemeltem ki a szavazók bizalmát. Az emberek vélhetően látták a mérkőzéseinket, és azért szavaztak rám. Talán a teljesítményem, nem csak a szimpátia miatt. Remélem, tetszett nekik, amit tettem a pályán.” (slovakhanball.sk)

Ankétgyőzelmeink

2002: Koday Lívia
2003: Tóth Erzsébet
2004: Tóth Erzsébet
2005: Tóth Erzsébet
2010: Tóth Erzsébet
2011: Tóth Erzsébet
2020: Oguntoye Viktória