Ha elolvassa, megtudja, mit vált ki az emberekből egy vasárnap délelőtti 2:2-es bajnoki a legalacsonyabb focibajnokságban. Indulatokról, utólagos magyarázatokról is szól a vallomások füzére. Történetünk 2006-ba kanyarodik vissza.

Amiről sehol sem írnak: két rendőr, megszidott bírók és ellenőr, eltiltások
Kit ért nagyobb csalódás Vámosfalun?

Vasárnap délelőtt, bajnoki a vámosfalui pályán. A hazai csapat a dunaszerdahelyi területi bajnokság III. osztályában 2:2-re végez a listavezető pódafaiakkal, de a történtek után egyik tábor sem elégedett. Mert mind a vendéglátó tizenegy, mind ellenfele nyerni akart. Elszabadulnak az indulatok is, de verekedés nem történik. Két rendőr is felbukkan az utolsó tizenöt percre, ami közrejátszhatott abban, hogy az utóbbi három évben inzultálással végződött bajnoki ezúttal elfogadható keretek között ér véget. De akadt írnivaló a jegyzőkönyvbe.

Felháborodott szurkoló
Alig három órával később már csörög a szerkesztőségi telefon. Felháborodott szurkolói hang. „Miért a bírók döntik el a meccset? – nyugtalankodott a nevét eltitkoló hívó, és felsorolt néhány esetet, amelyek azt jelezték, hogy a vámosfaluiak nagyobb pártfogást vártak a játékvezetőtől, de szerinte a vendégek érezhették előnyben magukat. „Ne a bírók döntsék el, ki érdemli a három pontot. Arra vannak a játékosok a pályán” – hangzott végkövetkeztetése. Ezzel egyetértettem, de tovább kíváncsiskodtam.

A főrendező szólt a rendőröknek
Másnap a két táborban már lecsillapodtak a kedélyek. „Ha az első félidőben kihasználjuk helyzeteinket, semmi gondunk nem lett volna – mondta érdeklődésemre a vámosfaluiak első idei hazai pontvesztéséről Németh Péter klubelnök, aki egyben főrendező is volt a mérkőzésen. – Mindig akadnak, akik felöntenek a garatra. Mivel az utóbbi években voltak problémáink a pódafaiak elleni meccsen, jobbnak láttam szólni a rendőröknek, nézzenek ki a pályára. Szerencsére ezúttal semmi nem történt” – tette hozzá, bár szavaiból kiderült, lenne mi miatt hadakoznia. De nem teszi, csak azt várja meg, mi kerül a jegyzőkönyvbe.

Csalódott játékosedző
A vendégcsapat játékosedzőjeként a pályán élte át a kilencven percet Füssi Péter. Csalódásnak könyveli el, hogy nem nyertek Vámosfaluban. „Voltak lehetőségeink, rúgtunk még további két gólt is, de les címén nem adta meg a bíró. Úgy érzem, egyik csapatot sem részesítette előnyben. Mióta elsők vagyunk, mindenki ellenünk akar bizonyítani, így volt ez most is. De ha a mi focistáink úgy leordibálták volna a játékvezetőt, mint a hazaiak, aligha ússzuk meg kiállítás nélkül” – tette hozzá, amikor a bajnoki hangulatára is rákérdeztem.
Másnapra Németh Péter vámosfalui klubelnök már belenézhetett az ellenőr jelentésébe is. Nem talált benne semmi kivetnivalót. „Nézői bekiabálás mindenhol van. Ez a falusi foci!” – próbálja elfelejtetni velem az utóbbi két nap élményanyagát. Ez még jobban felcsigázta érdeklődésemet.

Szidták a játékvezetőket
Hívom a bírót. Mészáros József az első osztályban fúj, úgy tudja, azért küldték ki az alacsonyabb osztályú meccsre, hogy kezében tartsa az inzultációveszélyes párharcot. „Nem tetszett a hazaiaknak a bíráskodásom. Potyogtak a pályán, s azt várták, hogy lefújom. Szidtak rendesen. A kapitányuk nem volt kibékülve az egyik partjelzőmmel. Bármit tettünk, nem volt jó nekik. Megírtam a jegyzőkönyvbe, hogy a hazai kapitány és a lecserélt játékos szidalmazott bennünket. Nekem mindegy, milyen eredmény születik, lehet 0:10, 1:1 vagy 5:5 is, csak jó legyen a bíráskodásom.”

Jutott az ellenőrnek is
„Engem szidott a lecserélt hazai futballista” – közölte Sipos István mérkőzésellenőr. – Tizenöt éve nem voltam Vámosfalun, meglepett a hazaiak viselkedése. Semmi köze nincs a futballhoz annak, ami ott történt. Nem csak a játékvezetőt szidták, mindhármuknak meg nekem is kijutott belőle. Ha intett a partjelző, az volt a baj, ha nem intett, akkor amiatt kiabáltak be. Egyszer elakadt a labdában a hazai játékos, s minden áron szabadrúgást akart kicsikarni, pedig a nézők is mondták neki: nem bántotta senki. Szerencsére a vége felé megjelent két rendőr, s utána megnyugodtak a kedélyek.”
Ilyen lenne a falusi futball? Ilyen is, próbálom elkönyvelni magamban, miközben a területi szövetség fegyelmi bizottságainak döntését olvasom. Súlyos sportszerűtlen viselkedésért Tóth Szilveszter vámosfalui csapatkapitány és Csomor István lecserélt játékos eltiltása szerepel benne. Mindketten hat mérkőzésen nem szerepelhetnek csapatukban.
Semmiért nem szoktak büntetni.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

(Megjelent: Új Szó, 2006. október 20.)