Húsz évvel ezelőtt Plavy Dezső és Sárkány Imre összegyűjtötte a bakai foci hét évtizedének eseményeit, történeteit, tényeit. Nincs ennél gazdagabb forrás 2021-ben sem, hiszen a szerzők 70 sportemberrel beszéltek a könyv megírása előtt, s alaposan feldolgozták a Bős melletti falu futballmúltját. Honlapunk is ebből a forrásból merít. Megtoldva a frissebb fejleményekkel. Lapozzon velünk!

Múltidézés dióhéjban

O Az 1920-as évek második felében Jányi István és Tóth Béla vitte a faluba a futballt.

O Szájhagyomány szerint a múlt század harmincas éveinek elején Mészáros Dániel, Majláth Gyula, valamint a Sidó (öten voltak: János, Béla, Dániel, Imre és György) és Somogyi (Tivadar és László) fivérek szorgalmazták és szervezték a Bakai Football Club (BFC) néven jegyzett első csapatot.

O Legelőből kerítették le az első pályát.

Ennél régebbi képet nem találtak a bakai focicsapatokról. Az első együttes 1931-ből. Balról, felső sor: Nógell Sándor rendező, Horváth Titusz, Mészáros Károly, Mészáros Dániel, Sidó Béla, Németh Titusz, Balázs Gyula rendező; középső sor: Kovács Ferenc, Somogyi Tibor, Kováts Ferenc; alsó sor: Somogyi László, Kukucs Gyula, Kántor János. (szlomasport-repró, forrás: a klub képalbuma)

O Molnár Lőrinc, az első kapus szerint a mérkőzéseket úgy kötötték le, hogy pénzfoglalót adtak, és ha a csapat nem jelent meg a találkozón, a pénz a rendező együttes markát ütötte.

O A két világháború között a labdarúgás volt az egyetlen meghonosodott sportág a csallóközi településen.

O A II. világháború után Somogyi László pajtájában (használatáért bizonyos munkát kellett elvégezni a tulajdonosnál), majd a pálya mellett lakó Horváth Titusz kamrájában öltözködtek, a kanálisban mosakodtak a játékosok.

O 1945 után úgy szedték a belépőt, hogy félidőben körbejárták a pályát, és a befolyt pénzösszegből finanszírozták a csapat költségeit.

O Nem rongylabdájuk volt a bakiaknak, mint a legtöbb faluban, hanem marhaszőrből készített. A negyvenes évek vége felé már volt igazi fűzős labda a faluban. Nagy rangadókat játszottak az albakaiak és a felbakaiak, a labdahasználat egy korona volt fejenként.

O Három Fodor-nemzedék is futballozott Bakán: a harmincas években a nagyapa, idős Fodor István, utána fia, a középső Fodor István, majd az unoka, ifjú Fodor István.

O Kovátsok a fociporondon: Kováts Ferenc (Kiskovács – kocsmáros volt, sokat tett a labdarúgás meghonosításáért a két világháború között, Oroszországban halt meg a II. világháború alatt), fia, Kováts András (Bandi – hátvédként játszott hosszú évekig, majd csapatvezető lett), Ferenc fivére, Kováts Zoltán (húsfeldolgozója volt, a II. világháború után menedzselte a csapatot), András fivére, Kováts Gyula (a hatvanas években a klubirányító, Bandi a megvalósító). A két fivér szerepét jelzi, hogy mikor András katona lett, Gyula pedig tanulni ment, rövid időre a bakai csapat is felfüggesztette tevékenységét, annyira hiányoztak. Aztán visszatértek, munkához láttak, és évtizedekig végezték a dolgukat.

O Somogyi László a hazai meccseket a pálya melletti silóról közvetítette, Szepesi György módon. Nem az éterbe, hanem egy ökörszarv segítségével a silót körülülő nézőknek. Ő volt az elődje Sárkány Imre bemondónak, aki 23 évig végezte ezt a feladatot, utána Kovács Róbert következett a maga egy évtizedével.

O A bakaiak 1951-ig szerepeltek a járási bajnokságban, az ötvenes években barátságos meccseket játszottak, csak 1957-ben neveztek be újra a járási bajnokságba.

O Ezután már nem lovaskocsival, hanem a földműves-szövetkezet teherautójával jártak a meccsekre.

O Az ötvenes években Somogyi Bálint közel tíz évig játszott, fia, Somogyi Iván szervezett és támogatott már akkor is.

O Az első vizsgázott bakai játékvezető a múlt század hatvanas éveiben Petrovics József volt, aki középcsatárként 1952-ig futballozott.

O Bóna Károly volt a legjobb hazai nevelésű játékos: 1958-ban, 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között – két szép góllal, 1972-ben fejezte be. „Mindig elegáns megoldásokra törekedett, a kapusok réme volt” – olvasható a könyvben.

O 1964-ben egy fabarakk (előzőleg átmeneti paplak volt) lett a csapat öltözője, 1979-ben pedig a tűzoltószertár.

O A hatvanas évek elején Baka-Nádasd fúzió következett, Baka na Ostrove névvel indult a csapat, többnyire bakai játékosokból állt, és járási kupagyőztes lett belőle. Ők játszottak a kupaelső soraiban: Görözdös István, Sárkány Dániel, Bukovszky István, Kováts Gyula, Mészáros Lajos, Bóna Károly, Kovács György és Horváth György Bakáról, Csaplár Mihály, Horváth Árpád és Pavlicsek László Nádasdról.

O 1961-től 1964-ig Bakán nem volt felnőtt focicsapat, csak ifjúsági, 1964-ben alakult meg újra a bakai felnőttgárda, addig a felnőttek a közös csapatban játszottak Nádasdon.

O Három Sárkány-fivér is focizott Bakán: Gusztáv kapus volt, Imre középcsatár (ő lőtte a csapat feljutását jelentő gólt 1975-ben, amikor a járási II. osztályba léptek, véletlen egybeesés, hogy Imre első edzője a könyv társszerzője, Sárkány Imre Kismácsédról származó pedagógus volt) és Dániel középpályás.

O A hetvenes évek félelmetes támadósora: Sárkány Imre, Bertalan Lajos és Onódi Gyula.

O Csiba Alfréd volt a vendégjátékosokból az első fecske Bakán.

A járási bajnoki döntős bakai csapat 1981-ben. Egy felvétel az indulás előtt a bakai stadionban. A mérkőzést Dunaszerdahelyen, a DAC stadionban játszották, és a bakaiak a légiekkel 1:1-re végeztek, tizenegyesekkel (2:1) az ellenfél került a kerületi bajnokságba. Balról, álló sorban: Bertalan Árpád, egy katona (Kosár Mátyást kísérte el az alakulatból, ugyanis Matyi Medvén volt katona, és engedélyt kapott a parancsnoktól, hogy játszhat a bajnokságban), Kosár Mátyás, Horváth Árpád, Sárkány Imre edző, Kántor László, Csölley Titusz, Říha Milan, Dobos László, Říha Lajos, Csiba Alfréd, Richter János, Bajcsi László, Zsemlye Béla, Veréb Tibor; guggolnak: Szedlák Nándor, Varga István, Szakáll László, Matus Ferenc, Kováts András. (szlomasport-repró, forrás: a klub képalbuma)

O 1980/1981 – megnyerték a járási bajnokság keleti csoportját (77 gólt rúgott a Bajcsi László, Csiba Alfréd, Varga István trió, de a döntőt 3000 ezer néző előtt a DAC pályán toronymagas esélyesként elbukta a bakai csapat a nyugati csoportban győztes légiekkel szemben (1:1, 11-esekkel 1:2). Egy héttel később azonban a bakai tizenegy megnyerte a járási kupát, legyőzve a nyáradiakat, s övék lett a kristályváza. Mivel nem sikerült a duplázás, a falu lámpása, a csapat edzője, Sárkány Imre felállt a kispadról, és átpártolt másik szerelméhez, és 1982-ben megalapította a turisztikai szakosztályt.

O Először 1984-ben nyertek járási bajnokságot, a döntőben 0:0 után tizenegyesekkel 5:4-re győztek a bodakiak ellen, és feljutottak a kerületi bajnokságba.

O 1984/1985-ben megnyerték a kerületi bajnokság I. B osztályát, két év alatt két bajnoki cím lett a mérlegük.

O Az 1985/1986-os évad őszén kiválóan szerepelt a bakai csapat a legmagasabb osztályú kerületi bajnokságban (I. A osztály). Csiba Frédi játékosedző irányításával a DAC mögött a Dunaszerdahelyi járás második legeredményesebb csapata volt.

O Az 1986/1987-es évadban a kerületi bajnokság délkeleti csoportjában többek között legyőzték a komáromi FC-t, kétszer a bősieket (3:1, 6.2), és kilencedikek lettek, de átszervezés volt, és kiestek a kerületi bajnokság legmagasabb osztályából.

O Nagylég és Bős mögött a harmadik helyen végeztek az 1987/1988-as évadban a kerületi bajnokság (I. A osztály) délkeleti csoportjában.

O 1988. április 24-én átadták a modern eredményjelzőt, s 4:1-re nyertek a pöstyéniek ellen.

O Bajnoki szereplés a szocializmus alkonyán az I. A osztályban: 1988/1989: 1. Bős... 6. Baka, 1989/1990: 5. Baka, 1990/1991: kiesés az utolsó helyről.

O Három évad a kerületi I. B osztályban – 1991/1992: 8. hely, 1992/1993: 3., 1993/1994: 6.

A bakai bajnokcsapat az V. liga déli csoportjában az 1998/1999-es évad végén. Balról, felső sor: Derzsi Tamás, Ifj. Kováts András, Csicsay László, Nagy Igor, Kozmér Márió, Kovács Csaba, Csiba Attila, Sztakovics Lajos, Soós Tibor, Sátor Dániel, Kačmarik Igor, Vágó Ferenc, Csölley Titusz mérnök, klubelnök és Kováts Barnabás, a csapat menedzsere; alsó sor: Kalmár György edző, Ifj. Fodor István gyúró, Zsemlye Károly, Derzsi Lóránt, Novák Roland, Raftík Imre, Bobkovič Ivan, Darnai Ignác, Czuczor Ferenc, Jankó László, Matus Tamás és Kováts András csapatvezető. (szlomasport-repró, forrás: a klub képalbuma)

O 1994 tavaszán fúzió a II. ligás bősiekkel. Baka lett a B csapat és Kohucsi a két klub szponzora. Ismét átszervezték a bajnokságot, s a Baka a 6. helyen végezve egy osztállyal lejjebb került, a területi VI. ligában folytatta.

O Bős B (Baka) néven két negyedik hely a VI. ligában (1994/1995, 1995/1996). A következő évadban már dobogós helyezés (3.) ismét Csiba Alfréd (Frédi) edzővel, aki immár negyedszer ült a bakai kispadra. Átszervezés is történt, s a csapat feljutott az V. ligába.

O Alig kapaszkodott meg a Bős B (Baka) az V. ligában (1997/1998: 14.), csak a tavasszal ötödször visszatért Csiba Alfréd és segítője, Kalmár László segítségével sikerült.

O A következő évadban a bősi B csapat megnyerte az V. ligát Kalmár György edző irányításával, de nem lehetett teljes az öröm, mert nem juthattak fel a IV. ligába, ugyanis a gyengélkedő bősiek ide estek ki, és egyazon klub két csapattal nem játszhatott ugyanabban a bajnokságban. Ugyanez megismétlődött az 1999/2000-es évad végén is, mert időközben a bakaiaknak nem sikerült elintézni a klub önálló jogalanyiságát.

O 2001. augusztus 4-én ünnepelték a bakai labdarúgás megalakulásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból megjelent a Plavy Dezső, Sárkány Imre szerzőpáros: Hetvenéves a bakai labdarúgás című munkája.

Az V. ligában bajnokságot nyert bakai csapat vezetősége és játékosai (2002/2003), felső sor, balról: Soós Tamás, Piros Attila, Andrejkovics József, Kovács Csaba, Kováts Barnabás menedzser, Hollósy István, Turza Roland, Soós Teodor, Berényi Ferenc. Középső sor: Csiba Alfréd pályaedző, Matus Barnabás, Hicner Gyula, Kozmér János, Végh Róbert, Mautner Márk, Tóth Ferenc, Zima Ferenc, Németh Norbert, Fekete Tibor, Soós Tibor, az egyesület titkára. Első sor, ülnek: Oravec László, Csölley Titusz, az egyesület elnöke, Kováts András csapatvezető, Kováts Gyula mérnök, főszponzor, Zsemle Károly, Somogyi Iván alelnök, Sárkány Imre bemondó, krónikás, Rácz Péter, Mautner Béla gyúró. A felvételről hiányzik: Kalmár László vezetőedző. (szlomasport-repró, forrás: a klub képalbuma)

O A 2002/2003-as évadban ismét bajnok lett a bakai csapat az V. liga déli csoportjában (előtte Somogyi Iván csapatvezető elintézte, hogy a bakai csapat újra felvette az FK Baka nevet), és feljutott a IV. ligába, ahol 2005-ig játszott. Egyszer negyedik, egyszer második lett. Ezután Kováts Gyula szponzor nem vállalta tovább a csapat anyagi támogatását, és a klubvezetés az V. ligába nevezte a bakai tizenegyet.

O Egy évvel később a csapat kiesett ebből a csoportból a területi I. osztályba, majd újabb két évad elteltével már a területi II. osztályban landolt. Innen újabb egy év kellett az I. osztályba való visszakerüléshez, de a következőben újra ide csúszott vissza a csapat.

O 2011-ben megint a területi I. osztályba tornázta fel magát az FK Baka, s azóta folyamatosan ebben az osztályban szerepel. Időközben a bajnokság neve AG Sport Liga – VI. liga lett, de a szintje változatlan, a Dunaszerdahelyi járás legfelsőbb osztályú pontvadászata.

O Kováts Gyula menedzser kezdeményezésére 1975-ben elindult a Duna-kupa, négy csallóközi település (Nyárad, Baka, Bős, Várkony) focitornája, a résztvevők felváltva voltak házigazdák. XXXI. kiírást ért meg. A bakaiak tizenkétszer győztek. Volt egy másik, Bakáról indult kupasorozat is, a Barátság-kupa. Ennek elindítója is Kováts Gyula volt. Előbb a térség közös földműves-szövetkezetei által érintett települések – Baka, Dercsika, Egyházkarcsa és Nádasd – játszottak négyes tornákat (1984–1988), majd a magyarországi Jánossomorja (NB III) és Lipót (megyei I. osztály), valamint a szlovákiai Balony és Baka vett részt a második sorozatban (1999–2003). Az első felvonás valamennyi tornáját Baka nyerte, a másodikban háromszor végzett az élen.

Feldolgozta: J. Mészáros Károly

Sárkány Imre (szül. 1940) a bemondói kabinban, 23 évig (1982–2005) a bakai A futballcsapat bemondója volt, napjainkban is a bakaiak tanítóbácsija, honlapunk szorgalmas támogatója (szlomasport-repró, forrás: a klub képalbuma)

Bakai segítséggel

Köszönetemet fejezem ki Sárkány Imrének, aki évek óta kitartóan adagolta a bakai futballról kért képeket, tényeket, adatokat, önzetlen segítsége nélkül aligha készültek volna el múltidéző soraim. Segítői voltak a fényképek összegyűjtésében: Csiba Alfréd egykori játékos és edző, Somogyi Iván egykori csapatvezető, Csölley Titusz mérnök egykori sportelnök. Sárkány Imre adatait kiegészítették: Somogyi Iván volt csapatvezető, a sportszervezet alelnöke és Kovács Róbert, aki egy évtizedig volt a csapat mérkőzéseinek bemondója, az FC Baka honlapjának (www.fcbaka.sk) működtetője. (jmk)