/, Sportrajongó/Két bajnokságban vezet a DAC

Két bajnokságban vezet a DAC

Hírértékével vetekszik sporttörténeti súlya. 2023. február 25-e emlékezetes dátum lett a dunaszerdahelyi sportban. Ezen a napon, s ettől kezdve legalább egy hétig két szlovákiai csapatsportág bajnokságában a közel 22 ezer 700 lakosú csallóközi város együttese vezeti a pontvadászatot: a férfiaknál fociban az FC DAC 1904, a nőknél kézilabdában a HC DAC. Előbbi a Fortuna Ligában, utóbbi a közös cseh-szlovák MOL Ligában (itt játszanak Szlovákia legjobbjai) ugrott a mezőny élére. Ilyenre még nem volt példa a DAC történetében. Igaz, napjainkban már két önálló klubról van szó, de sem a több szakosztályos elődszervezetben, sem a különválás óta sose állt még egyszerre ilyen jól a két DAC szénája. Nem csoda, hogy felkapta a fejét a szombati hírre a csallóközi, de nyugodt szívvel leírhatom, az egész dél-szlovákiai sporttábor. S remélhetőleg országos visszhangja is van, lesz a nem mindennapi fegyverténynek.
Két különböző úton jutott el a dunaszerdahelyi futball és a női kézilabda a magaslatok csúcsára. Előbbi még a múlt század kezdetén indult, első élvonalbeli feltörése 1985-ben történt, a jelenlegi éra már az újabb felemelkedés időszaka, amely Világi Oszkár klubtulajdonos nevével fémjelzett. A női kézilabda a múlt század kilencvenes éveiben vert gyökeret a városban, amikor már lefelé menő ágban volt a pénzszűkében fuldokló nyárasdi csoda. 2019-ben jutott a felnőtt női mezőny legmagasabb szintjére, a MOL Ligába, s a bemutatkozó évad után hangadóvá vált a cseh és szlovák közös mezőnyben, s kétszer a szlovák bajnoki ezüstöt is begyűjtötte.
2020 őszén ugyan volt a DAC-focicsapatának egy nyolcmeccses győzelmi sorozata, ami listavezetéssel is járt, de akkor a HC női kézisei még nem értek fel a táblázat élére. Főleg azért, mert a koronavírus miatt alig játszottak bajnokit az FC DAC elsőségének időszakában.
Dunaszerdahelyen a futballklubban óvatosak, nem beszélnek bajnoki címről, a kézilabdaklubban azonban nem titkolják, hogy oda törnek, ahol jelenleg is állnak, vagyis a (végső) első helyre. Jelenleg még azt se sejtjük, hány héten át lesz mindkét DAC listavezető saját bajnokságában. Mert innentől kezdve, amint az ilyenkor lenni szokott, külön céltáblákká válnak a mezőny többi csapata számára. Vajon meddig győzik visszaverni az alulról várható támadásokat? Hány hétig lesznek elsők? Netán a pontvadászat végéig ott maradnak?
Lehet tippelni...

J. Mészáros Károly

2023-02-26T17:00:11+00:002023.02.26.|Kategória: Címlap, Sportrajongó|Sportág: , |