Budapesten kezdte, Budapesten ért a kétszázadikhoz. Immár ennyi versenyen megtett maratoni futótáv (42 195 m) van a dunamocsi Kele Géza lábában. Ismert futónagykövetünk legutóbb 2021. október 10-én a magyar főváros utcáin teljesítette a maratoni kilométereket. És ötvenhat évesen sem áll le, folytatja tovább. Már az foglalkoztatja, milyen út vezet a háromszázadikhoz. Honlapunknak az eltelt harminchárom évnyi versenyzésről vallott.

A kétszázadik Kele-maraton emléktárgyai

Túl van a kétszázadikon. Mi fért bele a pályán töltött budapesti 4 óra 11 percbe?
Mindig azt hirdetem, hogy fussunk mosolyogva, s közben nézzük a várost. Budapest előtt egy héttel Kassán futottam a maratont. Ott is hasonló idő alatt teljesítettem, 4 óra 23 perccel. Tudtam, hogy van még rengeteg tartalékom. Budapesten kicsit javultam. Közben rengeteg futó odajött hozzám, pacsiztunk, beszélgettünk. Tíz kilométer/órás iramban haladtunk, szórakozva. Gratuláltak az emberek, a rendezők kiírták a hátamra, hogy a 200. maratonomat futom. Minden egyes frissítőpontnál, vagy ahol volt hangosbeszélő, bemondták a nevem. Tényleg hatalmas megtiszteltetés ért.

Mind a kétszáz maratonin célba is ért?
Amikor rajthoz álltam, mindig. És nem hagyhatom ki, hogy ez mind városi maraton volt. Nem csak olyan, hogy lefutottam a maratoni távot, hanem hivatalos városi maratonokról van szó, amit össze kellett gyűjtenem, mikor száznál voltam, és le is kellett adnom, a nyolcvanas évekből kérték a befutólistákat, ami még akkor papír alapú volt. Összegyűjtötték, s azóta vezetik.

Az elsőt is Budapesten futotta, Facebok-bejegyzése szerint 3 óra 17 perc alatt. Véletlenszerű vagy tudatos volt mindkét alkalommal a helyszín kiválasztása?
Véletlen. Annak idején a legelérhetőbb maraton számunkra Budapesten zajlott. Azért mentünk oda 1988-ban, három komáromi barátommal. Egyikük profi buszsofőr volt, és úgy mertünk odautaznii autóval a hatalmas tömeget megmozgató versenyre, hogy ő vezetett. Akkoriban nagyon sokat edzettem, fiatalabb voltam, könnyen ment a 3:17. Ha merészebb lettem volna, még jobb időt érek el. Persze mindenkinek mondjuk, hogy az első maratont azért óvatosan fussa, ez rám is érvényes volt. Jött a koronavírus, tavaly elmaradtak a maratonok, idén elkezdődtek valamikor júniusban. Ahol verseny volt, mindenhol megjelentem, és nem foglalkoztam azzal, hogy mikor fog kijönni a kétszáz. Volt egy kis megfázásom, ezért kihagytam egy keszthelyi versenyt, így véletlenszerűen pontosan Budapestre jött ki a kétszázadik.

Közben volt három kerek számszegyű maratonija is. Emlékszik arra, hogy hol futotta az ötvenediket, a századikat és a százötvenediket?
A századikra emlékszem csak. Akkor is rengeteg barátom fogadott a célban, és nagy örömet szereztek. Trenčianske Teplicében történt egy nagyon nehéz versenyen. Azért is emlékszem rá, mert hihetetlenül dombos terepen van, és talán még soha nem szenvedte annyit, mint a századikon. Nem mosolyogva futottam.

Mennyi Kele Géza egyéni csúcsa a maratoni távon?
Három óra három perc, és a második maratonomon futottam Kassán. Hatalmas szél volt, azt mondták a hozzáértők, ha nincs az a nagy szél, akkor akár hat-hét perccel is jobb időt érhettem volna el. Akkor még a régi kassai pályát futottuk, lementünk Sacára meg vissza, teljesen ellenszélben tettünk meg huszonegy kilométert. Én inkább az éves átlagomat szoktam nézni, ha 3 óra 30 perc körüli volt, azt mondtam, hogy legközelebb már nem is megyek. Közben futballoztam, a futás nekem egy mellékes dolog volt valamikor.

Jegyzi valahol, hogy hány különböző maratonon koptatta a futócipőjét?
1988-től mind évre van egy füzetem, ahova be van írva: naponta mennyit edzettem, hány kiló voltam, mikor voltam sérült, mikor melyik lábam fájt, milyen volt a pulzusom, amit az utolsó időben figyelünk. Minden föl van jegyezve. Bele szoktam nézni, és visszalapozok benne.

Akkor hány különböző maratoni versenyen fordult meg?
Ezt így nem számoltam össze. Európában szinte mindenhol voltam, Angliát kivéve. Amerikában sem futottam. Krakkóban voltam ötször, Kassán és Budapesten talán hússzor. Berlin is kimaradt, mert oda nem olyan egyszerű bekerülni. Amikor megeresztik a berlini és a londoni nevezést, fél óra alatt betelik a negyvenezer hely. Egyszerűen nem lehet oda bekerülni. És én nem vagyok hajlandó ezer eurót kiadni azért, hogy ott fussak.

Tehát legtöbbször Kassán és Budapesten tűnt fel a neve a mezőnyben...
Így van. De futottam Afrikában is, a marokkói Marrakeshban kétszer. És a francia Riviérán is voltam, az az egyik legszebb maraton, végig pálmafák és tenger, Nizza és Cannes között. Ott is kétszer futottam.

A kétszáz közül melyik a legemlékezetesebb versenye?
Pont a Nizza-Cannes-i. Az volt az első tengerparti maratonom. Pálmafák, jó levegő, ott volt az egész cégünk, barátaim. Feleségem is bekapcsolódott, futott öt kilométert, életében először. Hihetetlenül szép élmény volt! Közben Kassára úgy járok, mintha haza mennék. Budapestet felvidéki gyerekként régen csak a tévében láttam, most meg ott futhatok a Parlament előtt. Felemelő érzés! De ugyanúgy a kassai dóm előtt elhaladva is, vagy Pozsonyban, ahol most szép helyeken haladunk. Ez mind nagy élmény. Én nem rohanok. Valamikor jobb időket futottam, de mindig nézem a tájat és az embereket, visszaintek nekik. Közben biztatom a mellettem futókat. Nem akarok már csodákat művelni gyorsaságban.

Harminchárom éve futja a maratoni távot. Hol, mikor volt az első versenye és milyen távon?
Harmincnyolc éve a hagyományos Komárno–Komárom 10 km-es utcai futóversenyen mutatkoztam be. Közben harminc évet fociztam.

Futónagykövet is egyben. Miért ízlik Kele Gézának annyira a futás?
Mert olyan belső fizikai és pszichikai erőt ad, ami páratlan a maga nemében. Ezt csak az tudja, aki kipróbálta. Nincs az a távolság, ameddig el ne bírnánk futni, és tényleg úgy is van. Csak a gyorsaságot kell redukálni. Nekem ez egy szerelem. Ha nem csinálom, elvonási tüneteim vannak. Aki futással foglalkozik, tudja, hogy utána az endorfinok szintje megnő. S ez olyan, hogy már kívánjuk. És megyünk.

J. Mészáros Károly