/, Sportmúlt/Kalmár István birkózói pályafutásából – némi focival

Kalmár István birkózói pályafutásából – némi focival

Bő tíz évet birkózott, felnőttként keveset az egyházgellei származású Kalmár István (szül. 1969). Dunaszerdahelyen kezdte, majd folytatta, s tényleges katonai szolgálata alatt a trencséni Dukla színeiben volt szabadfogású versenyző. Pályafutása felelevenítéséhez visszaemlékezésekből és korabeli újságcikkekből merítettem.

Dunaszerdahelyi és trencséni mezben
„Ötödikes voltam, amikor Hakszer Tibi bácsi elvitt engem a gellei iskolából Dunaszerdahelyre. Huszonegy voltam, mikor befejeztem. Bő tízéves pályafutásom alatt voltam Mongóliában a junior világbajnokságon. Kétszer kikaptam. Csak sejtem, hogy hatszor voltam csehszlovák korosztályos bajnok, de a felnőttek között nem sokat birkóztam, szinte mindig csak trencséni mezben a kétéves sorkatonai szolgálat alatt. Súlycsoportom szabadfogásban 57 meg 62 kiló volt. Azóta sem szakadt meg teljesen a kapcsolatom a sportággal, itt-ott elmegyek versenyre Dunaszerdahelyre vagy Somorjára” elevenítette fel dióhéjban a szőnyegek világában eltöltött birkózói éveit Kalmár István. Ám ez a pályafutás ennél jóval gazdagabb, nézzük csak! (Kár, hogy a forrásokból nem tudjuk, mikor történt a esemény)

Egyetlen gyerek, négy edző

Fejre állította ellenfelét

Mikor edzői felől érdeklődöm, négy nevet mond: Hakszer Tibor, Sipos Milán, id. Hodossy Zoltán és Író Ferenc.
Hakszer Tibor (szül. 1947) emlékszik, mikor a gellei család egyetlen gyerekét a sportágba csalogatta. Azt sem felejtette el, hogy mikor leszerelt a katonaságból, utána már nem mutatkozott az edzéseken. Kalmár István kiegészíti: „Ezt követően csak egyszer birkóztam dunaszerdahelyi színekben. Sipos és Hodossy Zoli jött el hozzám, és megkértek, hogy álljak be a csapatba egy ligamérkőzésre. Az azóta már lebontott régi sportcsarnokban birkóztunk.”
Többször ne ment, volt klubtársai rossz útra tértek, az apai szigor pedig nem engedte már a szőnyegre, ezért elég korán abbahagyta.

Egyszer sem kapott ki
1985 volt a legeredményesebb éve, mert egyszer sem kapott ki. Ebben az esztendőben az 1. helyen végzett a Dunaszerdahelyi járás legjobb sportolója ankéton.

Legyőzhetetlen ifiként, dobogóközelben Halléban
Egy regionális szlovák nyelvű lapban az olvasható, hogy az idősebb ifik besztercebányai szlovák bajnokságán (13 egyesület 107 versenyzője indult) a DAC szabadfogású birkózói közül Kalmár István szerepelt a legjobban, aki 48 kilóban legyőzhetetlen volt, és bajnoki címet szerzett.
Egy másik újságkivágás néhány sorából kiderül, hogy a hallei nemzetközi junior tornán (U20) 62 kilóban a negyedik helyen végzett.

Ulánbátorban nyolcadik a vb-n, Martignybe nem jutott ki

Emlékérem a mongóliai junior vb-ről

Más kivágás az újságból arról szól, hogy indult az ulánbátori junior szabadfogású világbajnokságon, egy másikból pedig kiderül, hogy 62 kilóban a nyolcadik helyen végzett.
Indult a 4. Csehszlovák Nagydíjon, amely egyben válogató volt a martigny-i vb-re, de nem jutott a legjobbak közé. Az újságcikk szerint rajta kívül szabadfogásban Schwendtner József, kötöttfogásban Jankovics Tibor is szerepelt a versenyen.

Beugróként a csehszlovák U20-as válogatottban

Egy elázás után megmentett képen a csehszlovák válogatottban, balról a hatodik Kalmár István (jelölve)

A privigyei Csehszlovákia–Német Demokratikus Köztársaság U20-as összecsapás értékelésében cseh forrásból olvasható: „Az említett beugró tartalékok közül leginkább a dunaszerdahelyi nevelésű, jelenleg már a trencséni Dukla színeiben birkózó Kalmár István tűnt ki.”

Bajnoki döntőben 1990-ben
Két csallóközi találkozott a szabadfogásúak 62 kilós döntőjében a csehszlovák felnőttbajnokságon 1990-ben. Az egykori ifjúsági világbajnok, Eb-érmes és olimpikon, Schwendtner József (1963–2021) és Kalmár István (szül. 1969). Várhatóan az előbbi győzött. A korabeli sajtó szerint két vállal.

Három győzelem és egy vereség az I. ligában
A Šport napilap egyik száma beszámolt a birkózó I. liga, vagyis a csapatbajnokság trencséni csatáiról. Az összefoglalóból kiderül, hogy Kalmár István mindkét mérkőzésen győzött a Dukla Trenčín színeiben: a Dukla–ČH Banská Bystrica találkozón (8:2) a 62 kilóban 3 perc alatt két vállra fektette Mikulášt, a Dukla–Baník Prievidza összecsapáson (4:5) pedig szintén a 62 kilóban pontozással kerekedett J. Mendel fölé. Egy másik, trencséni ligafordulóban a Dukla 8:2-re lelépte a fülekieket s Kalmár István 62 kilóban Illéš ellen két vállal győzött. Másnap a Dukla 4:6-ra kikapott a kassai Lokomotívától, és Kalmár is alulmaradt, pontozással Jedličkával szemben.

Rúgta a gólokat a focipályán
Kalmár István nemcsak birkózott, hanem iskolás korában terepfutó is volt. No meg futballozott, még később is. Hol máshol, mint a gellei csapatban. Egy előkerült statisztika szerint (újságcikk, vélhetően a Csallóközből) a járási bajnokság II. osztályának hat fordulója után Kalmár István 7 góllal vezette a góllövők listáját.

J. Mészáros Károly

Köszönet Kalmár Istvánnak és édesanyjának, akik előhúzták a családi archívumból az anyag megszületéséhez szükséges képeket, cikkeket, okleveleket...

2024-02-19T19:52:06+00:002024.02.19.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |