/, Sportmúlt/Kalandozás a tardoskeddi futball születése körül

Kalandozás a tardoskeddi futball születése körül

Nem egyértelmű, mikor kezdték rúgni a labdát az Érsekújvár szomszédságában található nagyközségben, Tardoskedden. Az egykori kiváló labdarúgó, a Brazíliában Fehér Pelének elnevezett Szikora György szülőfalujában. 2023 nyarán ünnepelte a Tardoskeddi Sport Club (TSC) létezésének 100 évfordulóját. Ebből az alkalomból múltidéző kiállítás is nyílt, voltak focimérkőzések, elismerésben részesültek a korábbi évtizedek nagy alakjai. A kiállítás megnyitóját Bara Mihály, a helyi sportélet alapos ismerője tartotta. Idő szűkében csak röviden. Bővebben elkészített visszapillantása szövegét eljuttatta honlapunknak. Ennek rövidített és szerkesztett változatát olvashatják az alábbiakban.

Két hölgy dicsérete
A kiállítás, amelynek megnyitására engem kértek fel, a Tardoskeddi Sport Club megalakulásának 100. évfordulójára lett létrehozva. Köszönte járt mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a kiállítás és az ünnepi napok programjainak megszervezéséhez, megvalósításához. Nagyon hosszú lenne a névsor, de két hölgy nevét mindenképpen megemlítem: Rybár Sipos Csilláét és Ruzsik Katalinét akik oroszlánrészt vállaltak ennek a kiállításnak a megvalósításában.

Ificsapatok 1921-ben
Hogy pontosan mikor alakult meg a Tardoskeddi Sport Club, nem tudjuk, és a ránk maradt írásos emlékek, újságcikkek sem teszik egyértelművé ezt.
Annyi bizonyos, hogy születésénél a helyi zsidó közösség fiataljai bábáskodtak, és hogy Tardoskedd ifjúsági csapata Tardoskedd FC néven már 1921. március 28-án, Tardoskedden mérkőzést játszott az Érsekújvári Sport Egyesület ifjúsági csapatával, és 3:0-ra kikapott. Ez a mérkőzés nagy valószínűséggel az Akományon kialakított alkalmi pályán volt lejátszva. (Lásd: Tóth János, Régi idők ÉRSEKÚJVÁRI focija, 2006).

Alapszabállyal, hatóságilag jóváhagyva
Kropacsek Imre tanító úr 1927–1934 közötti krónikájában így ír Tardoskedd akkori sportéletéről:
„Rendes, alapszabállyal ellátott és hatóságilag jóváhagyott sportegyesület csak 1921-ben alakult, mely kizárólag csak a futball fejlesztésével foglalkozott. Az egyesület díszelnöke Haliczky Z. Béla pápai kamarás, plébánosunk, elnöke Adamecz István, ügyvezető igazgatója pedig Garamvölgyi Vince igazgató-tanító volt”.

Petrín Schrank Tibor: 1923
Az egyik alapító tag – Petrín Schrank Tibor – a Tardoskeddi Sport Club fennállásának 40. évfordulójára kiadott füzetben így emlékszik:
„Eleinte mezítláb rúgtuk a rongylabdát. Fokozatosan azonban egyre jobb feltételeket teremtettünk, míg végre eljött az idő – 1922. május 1. – , hogy igazi labdarúgó-mérkőzést játszhattunk. Felállítottuk a kapufákat, kijelöltük a játékteret – pályánk még akkor nem volt – az Akomány réten. Messze a falu mögött. Vagy kétszáz néző figyelte kíváncsian, de buzdítás nélkül a szokatlan parádét. Mi, játékosok, szívvel-lélekkel küzdöttünk az érsekújvári ifjúsági csapat ellen. A találkozó 1:1-es döntetlennel ért véget. Együttesünk gólját Schönberger Max rúgta.
Tehát az a Petrín Schrank Tibor, aki alapító tagja volt a TSC-nek a 40 éves évfordulóra kiadott könyvecskében nem 1922-t, vagy 1921-et veszi a megalakulás évének, hanem valamilyen oknál fogva 1923-at.
Fogadjuk el ezt a dátumot mi is.

Könyv a száz évről
Nem titok, hogy megjelenés előtt van a 100 éves a Tardoskeddi Sport Club című, szlovák és magyar nyelvű kiadvány, amelyben részletesen is megismerkedhetnek a klub megalakulását kiváltó körülményekkel és az elmúlt száz év nagyon is változatos történéseivel. Az előbb ebből a könyvből idéztem néhány sort.

(Forrás: Bara Mihály el nem hangzott beszéde a Tardoskeddi Sport Club születésének 100. évfordulójára készített kiállítás megnyitójára, amely 2023. július 14-én volt)

2023-08-16T22:53:14+00:002023.08.16.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |