Jády Károly (1937-ben született) tizennégy évesen kezdett bokszolni, és őt is a londoni olimpia (1948) bajnoka, Torma Gyula védencei között tartják számon Jády később két társával Pozsonyba került, mert Komáromban nem volt I. liga. A Závod mieru Iskra Bratislava bokszolója lett, a katonaság évei alatt a szintén élvonalbeli Dukla Louny sorait erősítette. Összesen 230 találkozót öklözött le az I. ligában. Legnagyobb egyéni versenyzői sikere, hogy 1954-ben, tizenhét évesen csehszlovák ifjúsági bajnoki címet szerzett. Pehelysúlyban.

Klubalapítás és irányítás
Jády Károly azonban másban tűnt ki: a klubalapításban és irányításban, miközben edzőként és sportágvezetőként is tevékenykedett. 1959-ben visszatért Komáromba, műszaki ellenőr lett a hajógyárban. Egy évvel később összeszedett néhány srácot, és megkezdte edzői ténykedését. „Két év múltán Kovács Sándor ifjúsági bajnok lett! Klubot alapítottunk, a hajógyári Spartak lett az egyesületünk” – meséli Jády Batta György Arcok a sportévszázad színpadáról című könyvében.

Szövetségi kapitány, profiboksz-alapító
Később a Jády-tanítványok közül Kovács Sándor nyolcszoros csehszlovák bajnok lett, és kitűnően öklözött Sárközi János, aki három bajnoki aranyérmet szerzett. Jády a bajnokok nevelése mellett tizenöt évi szívós munkával felvitte védenceit az I. osztályú csapatbajnokságba, majd Érsekújvárott megismételte ugyanezt a felemelkedést. 1960-tól huszonkét évig volt szakosztályelnök a Spartakban, két évig Galántán is edzősködött, 1966-tól a válogatott szövetségi kapitánya volt, és komoly érdemei vannak a hivatásos ökölvívás szlovákiai meghonosításában is. 1991-ben létrehozta a Probox Slovakia Hivatásos Bokszszövetséget. Első védence a 2010 januárjában visszavonult Paszterkó László volt.

Nagyon szerette Komáromot
A 2006-ban elhunyt Jády Károly életútjáról sorstársaiban biztosan sok emlékfoszlány megmaradt, eddig aligha mondtak el mindent róla. Hogy Komárom egyik legsikeresebb sportjának kiemelkedő képviselőjéről van szó, azt nem vonja kétségbe senki. A Ki kicsoda Kassától Prágáig kiadvány is hosszas listát közöl róla. Pályáját meghatározta a Komáromhoz, a hajógyárhoz való kötődés. Az ötvenes évek második felében újra a Duna parti városban bukkant fel. Erről az említett Batta-könyvben így beszél: „Pozsonyból visszatértem Komáromba, mert négyen voltunk testvérek, pénzt kellett keresni, segíteni kellett a családot. Külföldi szerződésajánlatokat is lemondtam, hogy itthon maradhassak. Nagyon szeretem Komáromot.”
Későbbi tanítványa, a komáromi Kovács Sándor sikereit edzőjének is köszönheti. Jádyt nem tartotta szigorú trénernek. „Együtt bokszoltunk, együtt kezdtük Komáromban. Tizenöt évig dolgoztam vele, semmi rosszat nem mondhatok róla. Bratyizott mindenkivel. Edzés előtt fociztunk is, ez megmaradt bennem” – emlékezik mesterére az egykori nyolcszoros csehszlovák bajnok.

Edzésig a hajógyárban
Amikor Jády Károly az ökölvívók szövetségi kapitánya lett, nem kellett volna bejárnia a hajógyárba, de ő bement. „Minden reggel megjelentem a munkahelyemen, és dolgoztam egészen addig, amíg nem kellett edzésre menni” – nyilatkozta magáról. Ehhez társítható még az interjúkészítő Batta György néhány Jádyt jellemző mondata: „Szorgalmas, megbízható, csendes ember volt. A csehszlovák szövetségi kapitányi posztot is betöltötte, és ez nem volt akármi, mert akkoriban nem mindenkit engedtek maguk közé a csehek. Becsületességének lett az áldozata: a hajógyárban anyagröntgenezéssel foglalkozott, nem törődve az ezzel járó veszélyekkel.”
Jády Károly 2006-ban 68 évesen halt meg.

J. Mészáros Károly

(Megjelent 2011-ben a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának Magyarok a sztálinista Csehszlovákiában 1948–1963 című kiadványában)

Lexikonsorok róla
JÁDY KÁROLY, ökölvívó, később edző, szövetségi kapitány, tisztségviselő (1937. 12. 20., Komárom–2006. 3. 15., Komárom). Egyszeres ifjúsági bajnok. Volt edző Komáromban, Érsekújvárott és Galántán is. 1995-ben megalapította a Probox Slovakia profiboksz szövetséget.