Furcsa szereposztásra is képes napjaink légiósokkal teli labdarúgása. A Fortuna Liga 16. fordulójának krónikája is ilyenről árulkodik. A pozsonyi Slovan–Senica meccs (2:1) lefújásakor hat magyar volt a pályán: a hazaiaknál Hudák Dávid, Saláta Kornél, Priskin Tamás (mindkét gól szerzője) és Mészáros Károly, a vendégeknél: Kontár Zoltán és Varga Péter. Ugyanakkor a Trenčín–DAC bajnokin (4:1) viszont csak Straka Gábort és Szarka Ákost (ő volt a vendégek gólszerzője) láthattuk azok közül, akik értették is a játékosok által agyondicsért, s valóban páratlan hangulatot teremtő DAC-tábor szurkolói nyelvét, rigmusainak szövegét. Amikor indult a 2015/16-os évad ennél jóval több magyar fiú neve bukkant fel a sárga-kékek játékoskeretében. Rövid pályarajzok az említet nyolc játékosról a Sztorik, történetek, esetek rovatban.

Nyolcan a hétvégi bajnokikról

Hudák Dávid (Slovan) Pozsonypüspökiről származik, az égszínkékeknél tűnt fel, megjárta már az Újpestet is, de visszatért a szlovák fővárosba. Nincs biztos helye a Slovan védelmének tengelyében, de szükség van rá, mindig előhúzzák.

Saláta Kornél (Slovan) Garamkövesdről indult, s a tapasztalat megtestesítője a kékek védelmében. Évekig futballozott Oroszországban, s amikor már nem adtak neki lehetőséget, hazajött. Fél évig a DAC-ban is volt, majd visszahívta a Slovan. Pályára lépett 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

Priskin Tamás (Slovan) Komáromból került át fiatalon Magyarországra. Győrben lett élvonalbeli labdarúgó, majd magyar válogatott. Útja Angliába vezetett, volt Oroszországban is, hogy újra visszataláljon Győrbe. Nyártól a pozsonyi Slovan erőssége, legeredményesebb csatára.

Mészáros Károly (Slovan) Jókáról indult, s már tini korában ontotta a gólokat a fővárosiak korosztályos csapataiban. Fiatalon az A keretbe került, sokszor játszott a legjobbak között, bekerült az U21-es válogatottba is, de volt olyan időszak, amikor elküldték vendégjátékra Aranyosmarótra. Több hétig nem játszott, most a sérült Vittek helyére állta be már az első negyedóra végén.

Kontár Zoltán (Senica) Diósförgepatonyból indult, a somorjai STK és fővárosi alacsonyabb osztályú klubok érintésével nyáron került mostani klubjába. Az évad elején állandó kezdőember volt a védelem jobb oldalán, de utána megsérült, s most csereként jutott újra szóhoz.

Varga Péter (Senica) Léváról indult, korosztályos válogatott középpályás, a klub legnagyobb tehetségei között tartják számon. Egyre gyakrabban kap lehetőséget a felnőttek között, nemegyszer volt már a kezdőben is.

Straka Gábor (DAC) a csallóköziek jelenlegi csapatkapitánya, egyik legtapasztaltabb játékosa. A hazai élvonalban a ligeti Artmediában tűnt fel, innen Lengyelországba szerződött, ahol évekig futballozott, ha nem volt sérült. 2014-ben tért vissza a DAC-ba, ahol pályafutása kezdetén 2000 és 2003 között játszott.

Szarka Ákos (DAC) Kisudvarnokról indult, de a Slovanban érett igazi csatárrá. Még annak árán is, hogy időnként vendégjátékra küldték. Például egy évet Szencen is futballozott. A DAC-ba is vendégjátékra érkezett, de 2014-től a sárga-kékek igazolt gólzsákja, csapata szinte nélkülözhetetlen kulcsembere. Trencsénben eltiltása után tért vissza a csapatba, s újra góllal vetette észre magát.

A játékosportrékat írta: J. Mészáros Károly