/, Sportmúlt/Gergely István kivédte, Gergely Mihály bedobta

Gergely István kivédte, Gergely Mihály bedobta

Hatalmas és roppant kiegyensúlyozott párharcban dőlt 1997-ben a szlovák bajnoki cím sorsa férfi vízilabdában. Végül a pozsonyi Slávia UK örülhetett elsőségének, köztük három magyar fiú is: a komáromi Gergely István és Gergely Mihály, valamint Gyurcsi Géza. Hosszabbítás után nyertek Novákyban a fővárosi egyetemisták 7:6-ra. Mindhárom fiú főszerepet játszott a sikerben.

A kétszeres olimpiai bajnok, Gergely István már korábban, a pozsonyi egyetemista csapatban is tündökölt

Gergely István kapus – aki később magyar színekben kétszeres olimpiai bajnok volt – már egyik játékostársa dicséretét is kiérdemelte, amikor arra kérte a jelenlévő újságírót, hogy feltétlenül írja meg: Gergely Istváné a bajnoki cím fele. A novákyi meccsen is egyenlő állásnál döntő pillanatokban védett négyméterest. „Mi jutott eszembe a büntető előtt a hosszabbítás végén? Semmi, csak azt mondtam magamban, hogy ki kell védenem. Beismerem, két négyméterest egy mérkőzésen még nem hatástalanítottam, legalábbis nem emlékszem rá” – nyilatkozta a döntő után Gergely István.
Öccse, Mihály volt az, akinek közbeavatkozása nyomán lőttek büntetőt a hazaiak. „Más lehetőségem nem volt, nyilvánvaló, hogy négyméteres következett. Bátyámnak csak azt győztem mondani, hogy ki kell védenie, és én utána bedobom a sorsdöntő gólt – mesélte a fiatalabbik Gergely fivér, és valóban így is történt, mert az ellentámadásból a hazai kapu elé kerültek a fővárosiak. – Amikor lövésre szántam el magam, láttam, hogy sikerülhet, s a labda a kapuban köthet ki. Nagyon boldog vagyok, hogy ez így végződött.”
Harmadik főszereplőnk, Gyurcsi Géza volt az egyetlen a vendégjátékos, aki kétszer talált a kapuba. „Már a mérkőzés előtt volt olyan érzésem, hogy jobban végezhetek a góllövésben, mint a 9:9-es döntetlent hozó pozsonyi találkozón, amikor nem találtam a kapuba. Igaz, hogy korábban itt még nem nyertünk, de mindannyian mondtuk, hogy egyszer annak is be kell következnie. És láthatták, hogy elérkezett, éppen a legmegfelelőbb időben.”

(Forrás: Šport napilap)

2022-01-30T20:05:11+00:002022.01.30.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |