Közel huszonöt évesen bukkant fel a szlovák válogatottban a komáromi születésű, de Tatán élő Gacsal Ákos kajakos. Tizennégy volt, mikor a családja átköltözött Magyarországra, ahol a Tata, a Honvéd és a Győr színeiben versenyzett, korosztályos vb- és Eb-érme is van – magyar mezben. Visszatérése óta 2019-ben K4 1000 méteren ült a szegedi vb-n a szlovák hajóban.
Ákos nagy tehetségnek indult, 12 éves korában a maga nemében egyedi dolgot hajtott végre: három héten belül szlovák és magyar korosztályos bajnoki címet is szerzett. Pöstyénben kajak egyesben diadalmaskodott azonos korú társai között, majd a tatai Heitz Andrással kajak kettesben lett aranyérmes Magyarországon, mindkétszer két kilométeren. „Császár Attila tatai edző utánanézett, s lehetséges, hogy Ákos szlovák állampolgárként magyarországi rajtengedéllyel is versenyezzen. Kihasználva ezt a lehetőséget, elindult K2-ben a magyar bajnokságon, és pöstyéni diadala után ismét győztes hajóban ült” – villantotta fel a kuriózum hátterét az Új Szónak Gacsal Tibor, Ákos édesapja.
Mivel a kajakos fiú úgy érezte, hogy nem fejlődik kellőképpen, visszatért Komáromba, és Tatáról ideutazgatva 2018 őszétől Likér Péter csoportjában készül a versenyekre.