/, Sportmúlt/Focin túli sportélet Bakán: aerobik és zumba

Focin túli sportélet Bakán: aerobik és zumba

A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2021-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Fellángolások, csoportok – a múltból
Csízik Erzsébet, a falu korábbi polgármestere szerettette meg a helybeliekkel az aerobikot. Első csoportja az alapiskola napközis tanulóiból állt össze, a falurendezvények gyakori fellépői volt. Később gyerek- és felnőttcsoport is létezett.
1994-től, amikor Csízik Erzsébet polgármester lett, a bakai származású Csölley Ágotát sikerült hazacsábítani Felbárról, és ő vezette tovább a csoportok tevékenységét. A nagy lelkesedés fokozatosan alábbhagyott, és a folytatásban már csak egy gyermekcsoport működött Bakán.
Az aerobik a múlt század kilencvenes éveinek elejétől a nők körében nagyon népszerű volt. Csízik Erzsébet és Csölley Ágota után Matus Menyhárt Mária lett a csoport vezetője. Heti két alkalommal tartotta az edzéseket a tornateremben, nagyon sok résztvevővel.
Több évi szünet után Matus Menyhárt Mária másodszor 2012-ben vállalta el az aerobikcsoport vezetését. Korhatár nélküli részvétellel, ismét heti két alkalommal folytak a gyakorlások. Mivel ekkor már kevesebben – tizenöt-húszan – voltak, ezért az iskola folyosóján edzettek. A megjelentektől fejenként egy-két eurót szedtek össze, s ezt a pénzt havonta átadtak az iskola igazgatóságának. Takarítószereket, napközisek számára szolgáló festékeket, rajzlapokat és színes papírokat vettek belőle. A csoport tagjai így segítették az iskolát. „Sajnos, a csoport tevékenysége 2014-ben megszűnt. Közben a nők létrehoztak egy zumbacsoportot” – olvasható Sárkány Imre feljegyzésében.
A táncos fitnesz sportágat nagyon megkedvelték a helyi nők. Könnyen elsajátítható latin ritmusokra épülő táncról van szó, amely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. „Bakán 2011-től 2015-ig voltak zumba edzések, főleg a helyi parkban, a szabadtéri színpad előtt és az iskola udvarán, rossz időben pedig a kultúrházban vagy a tornateremben. Az edzéseket Házi Csilla okleveles zumbaoktató tartotta. Nem bakai hölgy, aki jelenleg Győrben él. „Sajnos, a zumbaedzés is már a múlté” – írja sportágkutató sorai végén Sárkány Imre.

(Forrás: Plavy Dezső, Sárkány Imre: Hetvenéves a bakai labdarúgás és Sárkány Imre gyűjtése)

2021-11-01T20:28:06+00:002021.11.01.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: , |