A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2022-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Megjelentek az íjászok
Teljesen friss, 2021-es bejegyzés a bakai sportéletben az íjászok megjelenése, egészen pontosan a Bakai Íjász Barátok Társaságáról van szó.
Mit tudunk róluk? Mi vezérli őket? Sárkány Imre gyűjtéséből ez is kiderül.

ifj.Krajčovič József és a medvefigura

Állatfigurákra céloznak
Nem teljesen kezdők, korábban a bősi szervezetben tevékenykedtek, járták a Szlovák-Kupa-versenyeket: Rimaszombat, Tornóc, Bajmóc, Marcelháza...
Célpontjuk minden esetben állatfigura, valósághű makett, ők a 3D íjászat képviselői. Mit érdemes tudni erről a kevésbé ismert szakágról? Már a kategóriázása sem egyszerű. Először besorolják a versenyzőket az íjak típusa (olimpiai, csigás, tradicionális...) szerint, s mindegyiken belül három kategória létezik felszereléstől függően. Ezt még korosztályokra való lebontás (gyermek, kadett, felnőtt, veterán) követi, s a végén a versenyzőket versenykategóriában külön értékelik ki.

Állandó lőtérre vágynak
„Klubunkban van háromszoros szlovák bajnok, többszörös Szlovák-Kupa-győztes, többszörös top tízes a Szlovák Kupában” – tudtuk meg korábbi eredményességükről – Bakán komolyabb célokat tűztek ki, mint Bősön. A fiataloknak bemutatják ezt a hagyományos, de új sportágat. Csatlakoznak az országos szervezethez, így nagy presztízsű versenyekre fognak eljutni. Például folytatják szereplésüket a Szlovák Kupa-sorozaban, indulhatnak a világbajnokságon...”
És még valami: egy állandó lőteret akarnak létrehozni a bakai sportpálya környékén.
A bősiektől való távozás újabb lökést adott a bakai 3D íjászoknak.
Klubvezetők: ifj. Krajčovič József elnök, Csomor László alelnök és Sebők Péter gazdasági felelős. Nekik is kijut a versenyzésből.

(Forrás: Sárkány Imre gyűjtése)