Második olimpiája (Athén, 2004) után befejezte a szlovák válogatottban. Fernyák István (szül. 1973) az 1993-as Eb bronzérmese akkor azzal indokolta döntését, hogy pihenni akar. De nem hagyta abba a szabadfogású birkózást, Németországban profiskodott: előbb a második osztályú Lichtenfelsben, majd az Auéval az élvonalba is feljutott. 2007 szeptemberében, két évvel a válogatottból való távozása után a sydney-i olimpia nyolcadik helyezettje újra felbukkant a címeres mezűek keretében. Úgy nézett ki, hogy 66 kilóban indul a bakui világbajnokságon. Rodion Kertanti, a szabadfogásúak akkori vezetőedzője egy héttel a vb előtt azonban bejelentette, hogy Fernyák nem utazik Bakuba, mert időközben David Muszulbesz megkapta a szlovák állampolgárságot, s övé lesz az országot megillető három rajthely egyike. Fernyák akkor mehetett volna a vb-re, ha nem sikerül elintézni Muszulbesz iratait. Mivel ez időben sikerült, a bősi fiú a vb alatt Németországban birkózott, de a válogatottban továbbra is számítottak rá, mert súlycsoportjában idehaza ő volt a legjobb még akkor is.
„Sokat adnak nekem a németországi rajtok, évente tizenöt nehéz csatát vívok. Tehát felkészült leszek az olimpiai selejtező tornákra. Meglátjuk, mi lesz belőle” – mondta a Šport napilapnak.
Azóta már tudjuk, hogy nem szerepel a neve a 2008-as pekingi olimpia indulói között. Maradt tehát Sydney (2000) és Athén (2004), valamint a sok versenyzői élmény a nemzetközi mezőnyben. Első edzője, Hakszer Tibor jó pályára állította őt.

Ki ő
Fernyák István a múlt század kilencvenes éveinek, századuk nyitóévtizedének szlovákiai vezéralakja a birkózás szabadfogású szakágában. A dunaszerdahelyi birkózóiskola egyik legismertebb képviselője a bősi fiú, kirobbanó nemzetközi siker nélkül. Juniorként egy vb-harmadik (1998) és két Eb-második helyezése (1991, 1992) van. A felnőttek mezőnyében Eb-bronzérmes (1993), majd a sydneyi olimpián (2000) nyolcadik, az athénin (2004) tizenhatodik. 2005-ben lemondta a válogatottságot, de nem hagyta abba a birkózást, Németországban versenyzett, 2015-ben volt a szlovák válogatott szabadfogású szakágért felelős vezetőedzője is.