2017-ben egy csallóközi futballcsapatról készült írásunk volt a www.szlomasport.sk legolvasottabb anyaga. Azóta nemigen hallani erről az együttesről, játékosai közül némelyik Csallóköznádasdon futballozik, mások alkalomszerűen találkoznak, s időnként játszanak is. Az alábbiakban honlapunk tízéves jubileuma alkalmából újra elolvashatják az FC Friendsről készült összeállítást.

Négy bajnoki évad – más csapatnévvel

Van, volt egy futballcsapat a Csallóközben, amely bő tíz éve alakult, négy bajnoki évadot játszott a dunaszerdahelyi területi bajnokságban, s talán ősztől újra színre lép, ezúttal Csallóköznádasdon. A somorjai FC Friendsről van szó. 2006 nyarán Méry János, Hennyey István és Fráz László döntése nyomás született. Barátaikat gyűjtötték maguk köré, és hobbicsapatként indultak. Aki éppen ráért, az játszott soraikban. 2008-ban már a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódtak. Két évadot játszottak Csallóköztárnokon Trnávka B néven, edzőjük Kovács József volt. Aztán Somorjára költöztek, az edző György András református lelkész lett, s a Pomléban somorjai GBS néven futballoztak a pontvadászatban. A negyedik évadban a Somorjához tartozó Tejfalu lett a székhelyük, és Šamorín C néven szerepeltek. Mikor a következő bajnokság előtt az időközben polgári társulássá alakult FC Friends Tejfalun folytatva a saját nevén akart belépni a pontvadászatba, a helyi somorjai B csapat vezetősége ebbe nem ment bele, s ez a döntés, nem megegyezés a 2006-ban alakult hobbicsapat megszűnését jelentette. Négy bajnoki évadot futballoztak, és egyet sem saját csapatnévvel. Töredékek az FC Friends történetéből.

FC Friends-emlékeztető

Négy évad bajnoki számsorai

Dunaszerdahelyi területi bajnokság, III. osztály

2008/2009 (alapszakasz + rájátszás a 6–10. helyért)
9. Trnávka B 26 4 4 8 42:81 16

2009/2010
8. Trnávka B 28 1 1 26 16:141 4

2010/2011
11. GBS Šamorín 20 1 3 16 18:71 6

2011/2012
11. Šamorín C 20 3 2 15 18:58 11

Bacsfai narancssárga-fehérben

Az utolsó évben, 2012-ben készült csapatkép, balról jobbra, hátul: György András, Linka István, Csáder Dávid, Hideghéthy Csaba, Szalay Sándor, Ajpek Marián, Méry János, Fráz László, Strieženec Dávid, Varjú Péter, Földváry István; guggolnak: Debreceni Dávid, Mészáros Lajos, Valacsai Tamás, Cséfalvay András, Fekete Adrián, Horváth Attila és Both Balázs. (A csapat archívumából)

Az FC Friends narancssárga-fehér mezszínének is megvan a maga története. Nem politikai ihletésű volt a választás. Albert Gyulától, a tíz-tizenöt éve II. ligát játszott bacsfai FC egy kulcsfigurájától kapták a felszerelést, csallóköztárnoki ténykedésük idején jutottak hozzá. Akkoriban ugyanis Tárnokon volt a feltörő bacsfaiak hátországa, a helybeli csapatot a II. ligás együttes B jelű alakulataként jegyezték.

Legek...

A legnagyobb siker
2007 őszén történt, amikor az FC Friends 2:1-re legyőzte az akkor járási első osztályban játszó tárnoki felnőttcsapatot.

Ajpek nem hivatalos gólkirálysága
A csapat első bajnoki évadjában (2008/2009) Ajpek Marián volt a III. osztály nem hivatalos gólkirálya. Egyik mesterhármasát ugyanis pontatlanul írták be a jegyzőkönyvbe, s a végelszámolásnál két találattal szorult a második helyre, ténylegesen azonban ő rúgta a legtöbb gólt.

A legjobb meccs
Barátságos mérkőzés volt az akkori megyei I. osztályú Vitnyédi SE ellen: 6:1-es félidő után 9:2-re lépték le ellenfelüket.

Megérte?
A www.somorja.sk csapatbemutató írásában megkérdezte Méry Jánost, hogy tíz év távlatából hogyan látja, megérte életre hívni a csapatot? „Persze hogy. Semmit sem csinálnék másképp. Vagyis persze okosabb lennék a mai fejjel, de akkor, azzal a tudással, abban a helyzetben azt hiszem, csoda volt, hogy elindult a dolog, és hogy négy teljes szezont le tudtunk húzni hivatalos bajnokságban. Még ha nem is FC Friends Somorja néven” – válaszolta a portálnak a csapat lelke, aki most is azon munkálkodik, hogy valamilyen módon visszakerüljenek a szervezett futballélet vérkeringésébe.