Öt paralimpiai aranya van, Pjongcsangban újabb ötöt szeretne szerezni. Farkaš Henrietta az előző öt diadalát két téli játékokon, Vancouverben (2010) és Szocsiban (2014) harcolta ki. Mindannyiszor alpesi síelésben, mégpedig a látáskárosultak között. Ezzel Szlovákia minden idők legsikeresebb paralimpikonja. 2008 óta Natália Šubrtová az irányítója. Az az ember, aki előtte halad a pályán, és vezeti őt. Közben adó-vevőkészüléken kommunikálnak. És haladnak a cél felé, legtöbbször a legjobb idővel végeznek.
Néhány hete megnyerték az idei összetett Világkupát, 2012 és 2017 után immár harmadszor. Kétségkívül Heni lesz a 15 versenyzőt felvonultató szlovák küldöttség legnagyobb ásza a XII. téli paralimpiai játékokon (2018. március 9-e és 18-a között zajlik a dél-koreai Pjongcsangban). Különösen sokoldalúságával tűnik ki, szinte egyforma eséllyel indul műlesiklásban, lesiklásban, óriás-műlesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban, vagy szuperkombinációban. Már Szocsiban öt aranyra vágyott, de hónapokkal előtte megsérült, így az is nagy dolog volt, hogy felépült, majd megnyerte a lesiklást és óriás-műlesiklást. Elindulása előtt sikeres felkészülésről beszélt, és minden azon múlik, hogyan birkózik meg az esélyesség terhével.
A 31 éves hárskúti származású lány tehetségére a lőcsei gyengén látók iskolájában figyelt fel tanára, aki kezdetben az irányítója is volt a versenypályán. Heni tavaly a Világkupa-viadalon már kipróbálta a paralimpiai lejtőket, bevallása szerint megfelelnek neki. Most már csak az kell, hogy valamennyi versenynapra jól ráhangolódjon, és kihozza magából, ami benne van. Mert nem túlzott önbizalom, netán önteltség vagy beképzeltség mondatja vele, hogy a maximális, vagyis öt aranyért ment Pjongcsangba, hanem valós felkészültsége. Irányítójával együtt csak azt akarja megmutatni a világ előtt, amire képes, és amiben bízik. Nem csak a Rozsnyói járásban fekvő Hárskúton fognak szorítani neki...