Hallott már róluk? Tudja, hogy labdarúgó Európa-bajnok pedagógusok élnek a Csallóközben? Ha nem, tartson velünk: 1995-be és 1996-ba kalandozunk vissza.
Egy elejtett mondat a bakai futballmúltat felidéző könyvben indította el a nyomozást. Onódi Attila – korábban Bősön és Bakán is futballozott, majd edző és sportvezető is volt, s Bakán még mindig a foci körül szorgoskodik – pályafutása végéről ez olvasható a könyvben. „Mivel korábbi sérülése megakadályozta abban, hogy a teljes értékű teljesítményt nyújtson a pályán, úgy határozott, hogy abbahagyja az aktív labdarúgást, és csak szórakozásként hódol kedvenc sportjának. Ekkor került a bősi tanítók csapatába, majd a járási pedagógus-válogatottba, amellyel 1995-ben Belgiumban Európa bajnoki címet szerzett.” Időközben az is kiderült, hogy egy évvel később címvédőként másodikok lettek a csallóközi pedagógusok a kontinensviadalon.

Onódi Attila csapatkapitány (balról) átveszi az ünnepélyes zárórendezvényen a kupát

Ki más emlékezne honlapunknak a Dunaszerdahelyi járás pedagógusainak aranycsapatáról, annak Eb-szerepléséről, mint az említett Onódi Attila, nyugalmazott pedagógus, volt iskolaigazgató, az Eb-győztes csapatkapitánya.

3:0 a Belgium elleni döntőben
„1995. május 27-án lett Európa-bajnok a Dunaszerdahelyi járás pedagógus-válogatottja a belgiumi Büttgenben. Három csoportmérkőzés után talán volt negyeddöntő is, majd végül a döntő következett – kutat emlékezetében. – Ami biztos, minden csoportmeccset megnyertünk. Azt gondoltam, Németh Viktor valahonnan előteremti az ellenfelek nevét és az eredményeket, de nem tehette, mert eltűntek a tényeket tartalmazó papírok, amikor a járási iskolaügy is megszűnt. Arra viszont mindketten emlékezünk, hogy a döntőben 3:0-ra vertük Belgiumot. Szlovákiát mi, a Dunaszerdahelyi járás pedagógusaiból és iskolai alkalmazottaiból összeállt gárda képviselte, miután Alistálon Martin ellenében a szlovákiai döntőben 1:1 után 11-esekkel győztünk. Aztán következett az Euro, amelyet a pedagógusok olimpiájának is nevezhetünk, hiszen más sportágakban – így atlétikában, mix röplabdában... – is voltak versenyek”

Onódi Attilától Németh Viktorig
Tizenöten utazhattak Belgiumba: Antal István, Simon Attila, Csomor György, Ibolya Olivér, Gúgh Béla, Lénárt László (elhunyt), Ollári Attila, Onódi Attila (csapatkapitány), Horváth Zoltán, Lépés György (játékosedző), Nagy Adorján, Takács István (elhunyt), Zirig Ferenc, Sándor György (elhunyt), Németh Viktor (csapatvezető, játszott is). Többen nem mehettek Belgiumba, meg volt szabva a létszám. Az Európa-bajnokságra kijutáshoz hozzájárult Horváth Lajos és Simon Szabolcs is.

Huszonhat évvel idősebben a kontinensbajnokok. Balról, első sorban: Ollári Attila, Lépes György, Gúgh Béla, Németh Viktor, Onódi Attila. Hátsó sor: Csomor György, Horváth Zoltán, Zirig Ferenc, Ibolya Olivér, Antal István.

Kétszer visszapillantottak
Már kétszer megünnepelte a társaság a nagy focidiadalt, amelyről inkább csak halvány emlékek jönnek elő, s a csapat tagjain kívül mások szinte nem is tudnak róla: 2015 májusában a huszadik évfordulóra gyűltek össze az aranyfiúk, majd 2021 júniusában a huszonhatodikra, mivel a Covid-pandémia megakadályozta a 25-ös 2020-ban esedékes megrendezését. „Szívesen emlékezünk, nagy élmény volt számunkra az Eb-siker. Utána idehaza szintén játszottunk több településen, s a csapat gerince az öregfiúk között is folytatta” – árulta el ráadáskánt Onódi Attila.

Egy évvel később ezüstérem
Onódi Attila csapatkapitány és Németh Viktor csapatvezető levélváltásából aztán kiderült, hogy egy évvel később az ausztriai Hollabrunnban címvédőként elindult a csallóközi csapat, és ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon. „Az International Sports Federation Teachers az Eb-t abban az évben Ausztriában rendezte, bennünket is meghívtak. Két öttagú csoportba sorolták a mezőnyt, a döntőbe a csoport győztesei kerültek. És sajátos módon szlovákiai finálé alakult ki: az érsekújváriak 2:0-re nyertek ellenünk. Mi az első perctől döntetlenre játszottunk, hogy végül tizenegyesek döntsenek a győztesről. Végül az utolsó két percbe kaptuk a gólokat. Nagyon jó, fiatal csapatuk volt az újváriaknak, idehaza az országos döntőben 6:0-ra kikaptunk tőlük. Sajnos... De több eredményről én se tudok, a papírok meg eltűntek” – emlékezett a ráadásra Németh Viktor. Onódi Attila betegség miatt kihagyta az Eb-t.
Halványuló emlékekkel, de köztünk élnek 1995 nagy futballhősei, akik pedagógus létükre a fociban tűntek ki európai viszonylatban. Büszkék lehetünk rájuk.

(Forrás: Onódi Attila és Németh Viktor visszaemlékezése, feldolgozta: J. Mészáros Károly)